«Elizabeth Costello -Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές» του Τζον Μάξγουελ Κουτσί

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου άνοιξε τις πύλες του στην Πειραιώς 260 με την τετράωρη παράσταση του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, μια θεατρική μεταφορά που βασίστηκε σε τρία βιβλία του Τζον Μάξγουελ Κουτσί: «Ελίζαμπεθ Κοστέλο», «Mora Tales» και «Ένας αργός άνθρωπος».

Χρησιμοποιώντας ως κεντρική ηρωίδα την ακτιβίστρια και συγγραφέα Ελίζαμπεθ Κοστέλο (χαρακτήρας επινοημένος και επαναλαμβανόμενος τόσο στα έργα του Νοτιοαφρικανού νομπελίστα όσο και στο θέατρο

του Βαρλικόφσκι), ο Πολωνός σκηνοθέτης μάς κοινοποίησε και αυτός με τη σειρά του τους προβληματισμούς του.

Κατ’ επέκταση οικειοποιήθηκε τη φωνή της Κοστέλο για να σχολιάσει – όπως ο Κουτσί – ζητήματα που απασχολούν την εποχή μας (όπως η άνοδος του φασισμού, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η βία απέναντι στα ζώα, ο ρατσισμός, η κοινωνική αδικία, η ουσία της τέχνης, η διαδικασία της δημιουργίας, η έλλειψη επικοινωνίας, η φθορά και ο θάνατος), κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου.

Ωστόσο η πολυεπίπεδη αφηγηματική παράσταση αυτού του εγκεφαλικού κειμένου που παραπέμπει σε διάλεξη, ενώ βρίθει φιλοσοφικών, υπαρξιακών και ψυχαναλυτικών θεμάτων, αλλά και διακειμενικών αναφορών – από τον «Οδυσσέα» του Τζέιμς Τζόυς, την «Αναφορά για μία Ακαδημία» του Κάφκα, τον «Φάουστ» του Γκαίτε κ.ά. –, όχι μόνο είναι εκτενής και πολύπλοκη, αλλά εξοντωτικά αργόσυρτη. Τόσο που αποδυναμώνει την προσοχή του θεατή.

Από την άλλη, ο Βαρλικόφσκι μάς γνώρισε με έναν πολύ σημαντικό συγγραφέα, δημιουργώντας παράλληλα μια παράσταση άρτιας αισθητικής με την αρωγή της τεχνολογίας (ένα video wall καταλάμβανε όλη τη σκηνή με εντυπωσιακές, υπαινικτικές εικόνες), της επιβλητικής μουσικής, της ευρηματικής σκηνογραφίας, των ατμοσφαιρικών φωτισμών και βέβαια των καλών ηθοποιών του. Την ηρωίδα ενσάρκωσαν σε διαφορετικά στάδια της ζωής της έξι διαφορετικοί – όλοι ταλαντούχοι – ερμηνευτές: Γιάντβικα Σίζλακ, Μαλγκορτζάτα Κρίστοφιτς, Εύα Ντάλκοφσκα, Μάγια Οστάζεφσκα και ένας άντρας, ο Αντρέι Τσούρα.

Διαβάστε επίσης:

Μάνος Χατζιδάκις: Τριάντα χρόνια δίχως τον Μεγάλο Αισθητικό

Δημήτρης Ζάχαρης: Ο «ποιητής χωρίς φωνή» παρουσιάζει το νέο βιβλίο του «Προσοχή, εντός εκτελούνται έργα»

Ο Σκορσέζε επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του για… κινηματογραφικούς λόγους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Elizabeth Costello -Επτά, Τζον Μάξγουελ Κουτσί,Elizabeth Costello -epta, tzon maxgouel koutsi