H Ελλάδα τίμησε την Μαρία Κάλλας στην Όπερα της Ρώμης – Ποιοι πολιτικοί έδωσαν το «παρών» (photos)

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία, ο Δήμος της Ρώμης και η Όπερα της ιταλικής πρωτεύουσας, τίμησαν την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ της υψίφωνου Μυρτώς Παπαθανασίου.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την πρεσβεία μας στο θέατρο «Κοστάντσι» της Όπερας της Ρώμης, το οποίο ήταν κατάμεστο, με πάνω από 1.600 θεατές.

Μια συμβολική «επανασυμφιλίωση» της κορυφαίας μας σοπράνο, με το

συγκεκριμένο θέατρο, όπου είχε λάβει χώρα ένα «τραυματικό συμβάν». Στις 2 Ιανουαρίου του 1958, η «Ντιβίνα» είχε αποχωρήσει από την Όπερα της Αιώνιας Πόλης, μετά το τέλος της πρώτης πράξης της Νόρμα, εξαιτίας φωνητικών προβλημάτων. Χθες βράδυ, το πέρασμα που συνδέει το θέατρο με το διπλανό ξενοδοχείο Κουιρινάλε, όπου είχε διαμείνει η θρυλική μας υψίφωνος, ονομάστηκε «Μαρία Κάλλας», με τοποθέτηση ειδικής πλάκας από τον υπεύθυνο του θεάτρου, Φραντσέσκο Τζαμπρόνε, την Ελληνίδα πρέσβη, Ελένη Σουρανή, και τον υπεύθυνο του Δήμου της Ρώμης για πολιτιστικά θέματα, Μιγκέλ Γκοτόρ.

Η Μυρτώ Παπαθανασίου και ο πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης αποθεώθηκαν από το κοινό της Ρώμης, με μια μοναδική ερμηνεία και εκτέλεση και άριες όπως Vissi d’arte και Sì, mi chiamano Mimì. Από τα θεωρεία του θεάτρου παρακολούθησαν το ρεσιτάλ και τέσσερα πολύ γνωστά ονόματα της ελληνικής πολιτικής: οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας και οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ρώμη για συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης των δεσμεύσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Ήταν μια καταπληκτική βραδιά και πρέπει να ευχαριστήσουμε την πρέσβη μας, κυρία Ελένη Σουρανή, για τη διοργάνωσή της, ως φόρο τιμής στην Μαρία Κάλλας, με μια τρομερή Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία μας κάνει περήφανους σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» είπε σε δήλωσή της η κυρία Μπακογιάννη και σημείωσε: «Νιώθει, κανείς μεγάλη συγκίνηση να βλέπει το εξαιρετικό αυτό θέατρο, γεμάτο με πάνω από χίλους εξακόσιους ανθρώπους. Είναι μια τεράστια επιτυχία για την χώρα μας. Το όνομα της Μαριά Κάλλας, θα είναι γνωστό για πάντα».

Όσο για τη συνεδρίαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε: «Είμαστε εδώ, με τον κύριο Τσίπρα, τον κύριο Παπανδρέου και τον κύριο Στυλιανίδη, σε μια συγκέντρωση η οποία έγινε για το Μonitoring Committee, όπου το αντικείμενο είναι τα θέματα παρακολούθησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σειρά χωρών. Είναι πολλές οι χώρες με τις οποίες πρέπει, πλέον, να ασχοληθούμε, και η συγκέντρωση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουμε να βρεθούμε και στην Όπερα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην χθεσινή βραδιά και στην παρουσία του στη Ρώμη, υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της τήρησης των δεσμεύσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το έργο της Επιτροπής αυτής έχει μεγάλη αξία για την προάσπιση της ουσιαστικής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Με την ευκαιρία, συμμετείχα στην εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική πρεσβεία για τη Μαρία Κάλλας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της. Η Μαρία Καλλας, μια μεγάλη Ελληνίδα πολίτης του κόσμου, άλλαξε ριζικά την όπερα δίνοντας έμφαση στην υποκριτική και τη δραματική διάσταση της ερμηνείας. Μοναδική ντίβα με ζωή σαν αρχαία τραγωδία. Η Μαρία Κάλλας είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρώμη, είναι μια ισχυρότατη απόδειξη του πώς ο πολιτισμός καταφέρνει να ενώνει. Ένωσε τους λαούς της Ιταλίας και της Ελλάδας και όχι μόνο, είναι μια παγκόσμια φωνή και θεωρώ πολύ σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμούμε τους μεγάλους καλλιτέχνες μας. Γι’ αυτό θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης».

«’Ηταν μια βραδιά εντυπωσιακή, εμβληματική και διδακτική, διότι δείχνει ότι κάποιες Ελληνίδες και κάποιοι Έλληνες, με τα ταλέντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα στενά εθνικά όρια και να γίνουν παγκόσμια σύμβολα, αποδεικνύοντας πόσο οικουμενικός είναι και θα είναι για πάντα, ο ελληνικός πολιτισμός. Ήμαστε περήφανοι γι΄αυτό, και η Μαρία Κάλλας ήταν, σαφώς, πρωτοπόρος. Νιώθουμε μεγάλη ευχαρίστηση γι΄αυτό που ζήσαμε απόψε και μακάρι να όλοι να εμπνευστούμε από τα όσα μας δίδαξαν αυτές οι μεγάλες μορφές του πολιτισμού», δήλωσε, τέλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Αριστερά: Το απεριτίβο Τσακαλώτου, το κυρίως πιάτο και ο χαρούμενος Τζανακόπουλος

Διαφοροποίηση με το καλημέρα στη Νέα Αριστερά: Ο Οζγκιούρ Φερχάτ εκτός γραμμής για τα κόκκινα δάνεια, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΣΟΚ: Κερδίζει οπαδούς η «σκληρή γραμμή» Κωνσταντινόπουλου για τις μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, Μαρία Κάλλας, Όπερα, Ρώμης – Ποιοι,ellada, maria kallas, opera, romis – poioi