Streaming: Εσύ ακούς μουσική, αλλά… οι καλλιτέχνες βγάζουν ψίχουλα
Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος με τον οποίο ακούμε μουσική έχει αλλάξει δραματικά. Από τα φυσικά μέσα (δίσκοι, CD, κασέτες κ.λπ.) η μουσική πέρασε στην ψηφιακή μορφή και πλέον στις διάφορες υπηρεσίες / εφαρμογές streaming.
Δηλαδή συνδέουμε τη φορητή συσκευή μας (smartphone, tablet) ή τον υπολογιστή μας με το WiFi ή τα mobile δεδομένα μας, ενεργοποιούμε την εφαρμογή όπου έχουμε λογαριασμό και ακούμε μουσική η οποία «ρέει» (streaming) μέσα από αυτές.
Σε μια
Πλατφόρμες όπως το Spotify, η Apple Music, το Tidal, η Amazon Music Unlimited ή το YouTube Music παρέχουν στους μουσικόφιλους τεράστιες μουσικές βιβλιοθήκες, με εκατομμύρια τραγούδια, και – συνήθως με μια κάποια συνδρομή – δυνατότητες όπως τη δημιουργία και ανταλλαγή playlists, ανακάλυψη νέας μουσικής, ακόμα και τη δυνατότητα κάποιος να ακούει τη μουσική που έχει επιλέξει χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.
Όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά και ο καθένας θα σκεφτόταν ότι οι καλλιτέχνες θα ήταν ενθουσιασμένοι, καθώς οι streaming πλατφόρμες τους δίνουν τη δυνατότητα να «πιάνουν» ένα τεράστιο κοινό και να αυξάνουν τη δημοφιλία τους και τα έσοδά τους, σε εποχές, μάλιστα, που η «παραδοσιακή» μουσική βιομηχανία βιώνει δραματικές αλλαγές, αλλά και μία από τις βασικές πηγές εσόδων τους, οι συναυλίες, έχουν πληγεί σοβαρότατα από την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ διαφορετικά.
Σκοτεινή εικόναΠρόσφατη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία αποκαλύπτει μια μάλλον σκοτεινή εικόνα για τα έσοδα που αγαπημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες αποκομίζουν από τις υπηρεσίες αυτές, καθώς, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, το χαρτί των επιταγών που λαμβάνουν για πνευματικά δικαιώματα είναι πιο ακριβό από τα χρήματα που παίρνουν.
Αυτό αποκάλυψε ο Gary Numan, ο οποίος για τραγούδι του που «στριμαρίστηκε» ένα εκατομμύριο φορές πληρώθηκε από πλατφόρμα μόλις 37 λίρες, ήτοι λίγο πάνω από 43 ευρώ.
Ο επικεφαλής της επιτροπής Τζούλιαν Νάιτ, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, υπογράμμισε ότι «ενώ το streaming έφερε σημαντικά κέρδη στη μουσική βιομηχανία, τα ταλέντα – οι μουσικοί, οι συνθέτες και οι ερμηνευτές – χάνουν. Χρειάζεται πλήρης μεταρρύθμιση της κατάστασης, η οποία θα διασφαλίζει με νόμο τα δικαιώματά τους για ένα δίκαιο μέρος των κερδών».
Έσοδα ψίχουλαΣύμφωνα με την οργάνωση Broken Record για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα έσοδα από τις streaming μουσικές υπηρεσίες κατανέμονται ως εξής:
–Οι δισκογραφικές εταιρείες λαμβάνουν περίπου το 41%.
–Οι πλατφόρμες παίρνουν περίπου το 29%.
Για τους καλλιτέχνες μένει μόλις το 16%, ποσό το οποίο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν φθάνει ούτε για «γεια σου», όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μουσικών στην επιτροπή, κάποιοι εκ των οποίων δήλωσαν ότι τα χρήματα από το streaming δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά τους έξοδα διαβίωσης.
Αυτό αφορά καταξιωμένους και γνωστούς καλλιτέχνες, με ισχυρή βάση οπαδών, καθώς νέοι μουσικοί ή λιγότερο γνωστοί δεν παίρνουν ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, παρότι η μουσική τους περιλαμβάνεται στις πλατφόρμες και ενδεχομένως «στριμάρεται» από κάποιους φανς. Στην πραγματικότητα, από την έρευνα της επιτροπής προκύπτει ότι, πέραν ενός πολύ μικρού αριθμού καλλιτεχνών οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα από τις υπηρεσίες streaming, οι περισσότεροι δεν βγάζουν ούτε χαρτζιλίκι.
Οι προτάσεις της επιτροπήςΗ έρευνα δεν περιορίστηκε στο οικονομικό κομμάτι, αλλά αποκάλυψε κι άλλες σκοτεινές πλευρές της «βιομηχανίας» του streaming, καθώς, όπως δήλωσε ο Νάιτ, παρατηρούνται στρεβλώσεις που ευνοούν τις μεγάλες πλατφόρμες έναντι του ανεξάρτητου μουσικού τομέα.
Σημείωσε δε ότι κάποιοι καλλιτέχνες δήλωσαν πως φοβούνται να μιλήσουν, καθώς κινδυνεύουν να μπουν σε «μαύρη λίστα» δισκογραφικών εταιρειών και υπηρεσιών streaming και κυριολεκτικά να… εξαφανιστούν. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με το θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί η Αρχή Ανταγωνισμού πηγαίνοντας τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω.
Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή κατέληξε σε σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση τίθεται θέμα επιβίωσης της ίδιας της μουσικής βιομηχανίας. Οι βασικές από αυτές είναι οι εξής:
-Εισαγωγή μέτρων που θα επιτρέπουν στους δημιουργούς να ανακτούν τα δικαιώματα της μουσικής τους από τις δισκογραφικές εταιρείες ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-Να δοθεί το δικαίωμα στους καλλιτέχνες να αναπροσαρμόζουν τα συμβόλαιά τους με τις πλατφόρμες streaming, αν η δουλειά τους είναι πιο επιτυχημένη από την αποζημίωση που λαμβάνουν.
-Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να κανονικοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις για υπηρεσίες όπως το YouTube.
-Πλατφόρμες και δισκογραφικές, αλλά και εταιρείες δικαιωμάτων θα πρέπει διά νόμου να δημοσιοποιούν τις χρηματορροές του συστήματος και την κατανομή των αμοιβών.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι τόσο των υπηρεσιών streaming όσο και των δισκογραφικών εταιρειών κατέθεσαν επίσης στην επιτροπή και, παρότι υπερασπίστηκαν το μοντέλο λειτουργίας, παραδέχθηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Διαβάστε επίσης:
Η πολιτική προστασία δεν είναι επικοινωνία…
Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας
Πόλεμος των άστρων μεταξύ των υπερ-πλούσιων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος οισοφάγου: Η επικίνδυνη συνήθεια που πρέπει να αποφύγουμε - Τα προειδοποιητικά συμπτώματα
- Θαύμα: Με καύσωνα 44 έβρεξε και έσβησε τη φωτιά: Ο ‘Οσιος Ιωάννης ο Ρώσος αγωνίζεται και λέγει «παρών»!
- Έγκλημα και τιμωρία – Εκτός Champions League o Ολυμπιακός
- Φρίκη στο Τιγκράι: Εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες βιάστηκαν και υπέστησαν ακρωτηριασμούς από στρατιώτες
- Oσο αυξάνονταν τα περιστατικά με Βήτα τόσο αυξάνονταν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι
- Πού έρχονται βροχές σήμερα και αύριο - Τι λένε Σάκης Αρναούτογλου και Θοδωρής Κολυδάς
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου
- Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Ξαφνικά… βροχές μετά τον καύσωνα!
- Η θεσμική "παγίδα" του Τσίπρα στον Μητσοτάκη
- Το πάνε για “μεγάλο συνασπισμό”; Μήνυμα Μπίστη στο twitter που δημιουργεί σενάρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Streaming: Εσύ ακούς μουσική, αλλά… οι καλλιτέχνες βγάζουν ψίχουλα
- Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν
- Είναι οριστικό: Στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Μέσι – Θα φορά τη φανέλα με το «30» (Photo/Video)
- Διαχείριση της καταστροφής
- Η έλλειψη πρόληψης αποτελεί την κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών
- Εκτός Champions League ο Ολυμπιακός – Λύγισε στα πέναλτι με την Λουντογκόρετς (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Streaming: Εσύ ακούς μουσική, αλλά… οι καλλιτέχνες βγάζουν ψίχουλα
- Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν
- Η έλλειψη πρόληψης αποτελεί την κύρια αιτία των δασικών πυρκαγιών
- Διαχείριση της καταστροφής
- Εκτός Champions League ο Ολυμπιακός – Λύγισε στα πέναλτι με την Λουντογκόρετς (Video)
- Είναι οριστικό: Στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Μέσι – Θα φορά τη φανέλα με το «30» (Photo/Video)
- Κριστίνα Απλγκέιτ: Αποκάλυψε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας
- Σπύρος Μπιμπίλας: Καταγγέλει χακάρισμα του λογαριασμού του στο Instagram
- Greenpeace: Πυρκαγιές Αύγουστος 2021- Μύθοι και αλήθειες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πως θα καταλάβετε αν έχετε άγχος και κατάθλιψη μαζί
- Φωτιά στην Εύβοια: Κραυγή απελπισίας από την κ. Παναγιώτα - Η φωτογραφία της έγινε πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο
- Πρόλαβε τα χειρότερα η Πυροσβεστική στην Πάφο-Υποψίες για κακόβουλη ενέργεια
- Τουρισμός για όλους: Σήμερα ανακοινώνονται οι δικαιούχοι -Τα βήματα για όσους εγκρίθηκε το e-voucher
- Τσιτσιπάς: Προκρίθηκε στους «16» στο τουρνουά του Καναδά -Πήρε ρεβάνς από τον Ουμπέρ
- Από τα ερείπια της Καλαμάτας στην καμένη γη της Εύβοιας -Θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά ο Σταύρος Μπένος;
- Σήμερα 11 Αυγούστου τιμάται ο Άγιος Εύπλος
- Φωτιά στη Γορτυνία – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Εκκενώθηκαν συνολικά 21 οικισμοί
- Καιρός – Υψηλές θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς και βροχές – Δείτε πού
- Ασταμάτητη η φωτιά στη Γορτυνία – Μάχη να μην περάσει στο Μαίναλο – Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στο Αγριοβότανο στην Εύβοια