Streaming: Εσύ ακούς μουσική, αλλά… οι καλλιτέχνες βγάζουν ψίχουλα

Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος με τον οποίο ακούμε μουσική έχει αλλάξει δραματικά. Από τα φυσικά μέσα (δίσκοι, CD, κασέτες κ.λπ.) η μουσική πέρασε στην ψηφιακή μορφή και πλέον στις διάφορες υπηρεσίες / εφαρμογές streaming.

Δηλαδή συνδέουμε τη φορητή συσκευή μας (smartphone, tablet) ή τον υπολογιστή μας με το WiFi ή τα mobile δεδομένα μας, ενεργοποιούμε την εφαρμογή όπου έχουμε λογαριασμό και ακούμε μουσική η οποία «ρέει» (streaming) μέσα από αυτές.

Σε μια

ιδιωτική συζήτηση, πριν από όχι και τόσα πολλά χρόνια, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός υποστήριζε ότι η δουλειά του σταδιακά θα αντικατασταθεί από «αυτό», δείχνοντας το iPhone του. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη, ωστόσο, καθώς τα δίκτυα γίνονται ταχύτερα και το κόστος των δεδομένων φθηνότερο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα «παλιά» μέσα και στρέφονται σε streaming υπηρεσίες για την κατανάλωση μουσικής.

Τεράστιες βιβλιοθήκες τραγουδιών

Πλατφόρμες όπως το Spotify, η Apple Music, το Tidal, η Amazon Music Unlimited ή το YouTube Music παρέχουν στους μουσικόφιλους τεράστιες μουσικές βιβλιοθήκες, με εκατομμύρια τραγούδια, και – συνήθως με μια κάποια συνδρομή – δυνατότητες όπως τη δημιουργία και ανταλλαγή playlists, ανακάλυψη νέας μουσικής, ακόμα και τη δυνατότητα κάποιος να ακούει τη μουσική που έχει επιλέξει χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά και ο καθένας θα σκεφτόταν ότι οι καλλιτέχνες θα ήταν ενθουσιασμένοι, καθώς οι streaming πλατφόρμες τους δίνουν τη δυνατότητα να «πιάνουν» ένα τεράστιο κοινό και να αυξάνουν τη δημοφιλία τους και τα έσοδά τους, σε εποχές, μάλιστα, που η «παραδοσιακή» μουσική βιομηχανία βιώνει δραματικές αλλαγές, αλλά και μία από τις βασικές πηγές εσόδων τους, οι συναυλίες, έχουν πληγεί σοβαρότατα από την πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως είναι πολύ διαφορετικά.

Σκοτεινή εικόνα

Πρόσφατη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία αποκαλύπτει μια μάλλον σκοτεινή εικόνα για τα έσοδα που αγαπημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες αποκομίζουν από τις υπηρεσίες αυτές, καθώς, σύμφωνα με τις καταθέσεις των ίδιων των καλλιτεχνών, το χαρτί των επιταγών που λαμβάνουν για πνευματικά δικαιώματα είναι πιο ακριβό από τα χρήματα που παίρνουν.

Αυτό αποκάλυψε ο Gary Numan, ο οποίος για τραγούδι του που «στριμαρίστηκε» ένα εκατομμύριο φορές πληρώθηκε από πλατφόρμα μόλις 37 λίρες, ήτοι λίγο πάνω από 43 ευρώ.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Τζούλιαν Νάιτ, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, υπογράμμισε ότι «ενώ το streaming έφερε σημαντικά κέρδη στη μουσική βιομηχανία, τα ταλέντα – οι μουσικοί, οι συνθέτες και οι ερμηνευτές – χάνουν. Χρειάζεται πλήρης μεταρρύθμιση της κατάστασης, η οποία θα διασφαλίζει με νόμο τα δικαιώματά τους για ένα δίκαιο μέρος των κερδών».

Έσοδα ψίχουλα

Σύμφωνα με την οργάνωση Broken Record για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τα έσοδα από τις streaming μουσικές υπηρεσίες κατανέμονται ως εξής:

–Οι δισκογραφικές εταιρείες λαμβάνουν περίπου το 41%.

–Οι πλατφόρμες παίρνουν περίπου το 29%.

Για τους καλλιτέχνες μένει μόλις το 16%, ποσό το οποίο, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν φθάνει ούτε για «γεια σου», όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των μουσικών στην επιτροπή, κάποιοι εκ των οποίων δήλωσαν ότι τα χρήματα από το streaming δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά τους έξοδα διαβίωσης.

Αυτό αφορά καταξιωμένους και γνωστούς καλλιτέχνες, με ισχυρή βάση οπαδών, καθώς νέοι μουσικοί ή λιγότερο γνωστοί δεν παίρνουν ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, παρότι η μουσική τους περιλαμβάνεται στις πλατφόρμες και ενδεχομένως «στριμάρεται» από κάποιους φανς. Στην πραγματικότητα, από την έρευνα της επιτροπής προκύπτει ότι, πέραν ενός πολύ μικρού αριθμού καλλιτεχνών οι οποίοι κερδίζουν πολλά χρήματα από τις υπηρεσίες streaming, οι περισσότεροι δεν βγάζουν ούτε χαρτζιλίκι.

Οι προτάσεις της επιτροπής

Η έρευνα δεν περιορίστηκε στο οικονομικό κομμάτι, αλλά αποκάλυψε κι άλλες σκοτεινές πλευρές της «βιομηχανίας» του streaming, καθώς, όπως δήλωσε ο Νάιτ, παρατηρούνται στρεβλώσεις που ευνοούν τις μεγάλες πλατφόρμες έναντι του ανεξάρτητου μουσικού τομέα.

Σημείωσε δε ότι κάποιοι καλλιτέχνες δήλωσαν πως φοβούνται να μιλήσουν, καθώς κινδυνεύουν να μπουν σε «μαύρη λίστα» δισκογραφικών εταιρειών και υπηρεσιών streaming και κυριολεκτικά να… εξαφανιστούν. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με το θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί η Αρχή Ανταγωνισμού πηγαίνοντας τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω.

Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή κατέληξε σε σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση τίθεται θέμα επιβίωσης της ίδιας της μουσικής βιομηχανίας. Οι βασικές από αυτές είναι οι εξής:

-Εισαγωγή μέτρων που θα επιτρέπουν στους δημιουργούς να ανακτούν τα δικαιώματα της μουσικής τους από τις δισκογραφικές εταιρείες ύστερα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-Να δοθεί το δικαίωμα στους καλλιτέχνες να αναπροσαρμόζουν τα συμβόλαιά τους με τις πλατφόρμες streaming, αν η δουλειά τους είναι πιο επιτυχημένη από την αποζημίωση που λαμβάνουν.

-Η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει νομικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να κανονικοποιήσουν τις αδειοδοτήσεις για υπηρεσίες όπως το YouTube.

-Πλατφόρμες και δισκογραφικές, αλλά και εταιρείες δικαιωμάτων θα πρέπει διά νόμου να δημοσιοποιούν τις χρηματορροές του συστήματος και την κατανομή των αμοιβών.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι τόσο των υπηρεσιών streaming όσο και των δισκογραφικών εταιρειών κατέθεσαν επίσης στην επιτροπή και, παρότι υπερασπίστηκαν το μοντέλο λειτουργίας, παραδέχθηκαν ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Η πολιτική προστασία δεν είναι επικοινωνία…

Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας

Πόλεμος των άστρων μεταξύ των υπερ-πλούσιων

Keywords
Τυχαία Θέματα