Toblerone: «Θύμα» της παγκοσμιοποίησης η γνωστή σοκολάτα (Video)

Η σοκολάτα Toblerone είναι μια πασίγνωστη ελβετική σοκολάτα, τόσο για την γεύση της περίφημης «νουγκατίνας» της που παράγεται από ψημένους και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), όσο και για το μοναδικό τριγωνικό ή κωνικό αν προτιμάτε σχήμα των κομματιών της. Έτσι, η Toblerone

ξεχωρίζει αμέσως στα ράφια που εκτίθενται σοκολάτες.

Πράγματι η Toblerone από το 1908 που δημιουργήθηκε, πρόβαλλε την «ελβετικότητα» του προϊόντος της, εικονίζοντας στην τριγωνική πλευρά της συσκευασίας της, την πυραμιδοειδή κορυφή του όρους Μάτερχορν, που με ύψος 4.478 μέτρα, αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα τοπόσημα της ορεινής Ελβετίας.

The iconic Matterhorn pic.twitter.com/r20GEQ9VVw

— mountain mami (@ambergjones) February 25, 2023

Επίσης πάνω στην ίδια εικόνα υπάρχει «κρυμμένη» μια αρκούδα, που αποτελεί το σύμβολο της πρωτεύουσας της Ελβετίας, Βέρνης.

Το όνομα Toblerone, είναι σύνθετο: από το όνομα του δημιουργού της σοκολάτας TheodorToblerκαι τη λέξη «torrone» που είναι μια νουγκατίνα από ψημένα και καραμελωμένα αμύγδαλα που συνηθίζεται στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, στις χώρες της νότιο δυτικής Ευρώπης.

Ελβετικά σύμβολα στοπ

Η Toblerone, το 2012, πουλήθηκε στην αμερικανική εταιρεία τροφίμων Mondelez και πλέον δεν μπορεί να φέρει τα σύμβολα του ελβετικού προϊόντος.

Το 2016, είχε γίνει ένα μικρό «σκάνδαλο» όταν κάποιοι παρατήρησαν ότι τα κενά ανάμεσα στα τριγωνικά κομμάτια της Toblerone (που πουλιόταν στην Αγγλία) είχαν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα η συνήθης συσκευασία των 170 γρ., να ζυγίζει τελικά 150 γρ., αλλά να πουλιέται στην ίδια τιμή. Ένα χρόνο αργότερα, το 2017, η εταιρεία Mondelez, πουλούσε τη σοκολάτα στη Γερμανία, μειώνοντας τα τριγωνικά κομμάτια σε 11, από 15 που ήταν ως τότε.

Αυτά τα «σκάνδαλα» και τα τερτίπια έδωσαν δωρεάν αρνητικό διαφημιστικό χρόνο στην Toblerone, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αρχικό της σχήμα και βάρος το 2018.

Η Ελβετοί όμως πήραν τα μέτρα τους. Έτσι, από το 2017, για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ελβετικό πρέπει το 80% των υλών του να παράγονται και να επεξεργάζονται στην Ελβετία. Αυτό συνήθως δίνει ένα επιπλέον 20% στην αξία του προϊόντος, σε σχέση με ομοειδή προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες (ενώ για τα προϊόντα πολυτελείας δίνει επιπλέον 50% υπεραξία).

Ειδικά για τα προϊόντα γάλακτος και τις σοκολάτες, για τις οποίες η Ελβετία φημίζεται διαχρονικά, πρέπει το 100% των υλών να παράγονται στην Ελβετία (γάλα, μέλι, ξηροί καρποί), εκτός από κάποιες ύλες που αντικειμενικά δεν μπορούν να ευδοκιμούν στην Ελβετία, όπως το κακάο.

Η εταιρεία τροφίμων Mondelez δήλωσε ότι θα μεταφέρει μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής Toblerone στο εργοστάσιό της στη Σλοβακία όπου κατασκευάζει και άλλες σοκολάτες που κάποτε ήταν ελβετικές, όπως η Milka. Επίσης δήλωσε ότι αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιεί «ελβετικά σύμβολα», θα αναγκαστεί να αλλάξει την εικόνα του όρους Μάτερχορν με κάποιο άλλο αλπικό τοπίο, και η συσκευασία θα γράφει «EstablishedinSwitzerland» αντί για «Made in Switzerland».

Toblerone maker to remove Matterhorn image from packaging

Toblerone, owned by the U.S. company Mondelez, said the update is to reflect the decision to move some production outside of Switzerland — which has strict rules on the use of national symbols. https://t.co/gzfahQwtzN

— Mike's Tweets (@Mike_Tweets_Too) March 5, 2023

Έτσι, μετά από 115 χρόνια, μια ακόμα «γλυκιά παράδοση» παρασύρεται από την πλημμύρα της παγκοσμιοποίησης και της πλεονεξίας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ελεύθερος, μετά απο 38 χρόνια στη φυλακή για ένα εγκλημα που δεν έκανε, o Mόρις Χάστινγκς (Video)

Εκλογές στην Τουρκία: Τον Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν ανακοινώνει σήμερα η αντιπολίτευση

Ουκρανία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη παράδοση όπλων στη Ρωσία από την Κίνα

Keywords
Τυχαία Θέματα