Αυστραλία: Γιατί διχάζει την κοινωνία το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες
Οι Αυστραλοί θα κληθούν στις κάλπες στις 14 Οκτωβρίου για ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα: πρέπει να απαντήσουν σε μία ερώτηση για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα εξασφαλίζει στους αυτόχθονες συμβουλευτικό ρόλο στο κοινοβούλιο, για πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή τους.
Ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος,
Περισσότερα από 17 εκατομμύρια Αυστραλοί με δικαίωμα ψήφου καλούνται να απαντήσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» στο ερώτημα: «Ένας προτεινόμενος νόμος: να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για να αναγνωριστούν οι Πρώτοι Λαοί της Αυστραλίας, με την δημιουργία μίας Φωνής των Αβορίγινων και των Νησιωτών του Στενού Τόρες. Εγκρίνεται αυτή την προτεινόμενη τροποποίηση;»
It's on. On October 14, Australians will have a once-in-a-generation opportunity to vote Yes to recognising Aboriginal and Torres Strait Islander people in the constitution through a Voice. #yes23 pic.twitter.com/zbg6seIJ8n
— Yes23 (@yes23au) August 30, 2023Το ερώτημα αναφέρεται στη συνταγματική τροποποίηση που είναι γνωστή ως «Η Φωνή στο Κοινοβούλιο», καθώς εφόσον εγκριθεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός («Η Φωνή») που θα εξασφαλίζει στους αυτόχθονες ειδική μεταχείριση και συμβουλευτικό ρόλο στην χάραξη κυβερνητικής πολιτικής που τους αφορά άμεσα, με την συγκρότηση επιτροπής που τα μέλη της θα εκλέγονται από τους ίδιους τους αυτόχθονες.
Στην πραγματικότητα με την μεταρρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος των αυτόχθονων στην ιστορία της Αυστραλίας. Την πρόταση για την δημιουργία της «Φωνής» έκαναν το 2017 οι 250 ηγέτες των αυτόχθονων ομάδων που συναντήθηκαν στο Ουλούρου, έναν βράχο στην κεντρική Αυστραλία που είναι ιερός για τους ανθρώπους αυτούς. Η τότε κυβέρνηση τους ζήτησε να προτείνουν τρόπους για την συνταγματική αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων και οι 250 ηγέτες ζήτησαν να γίνει «Η Φωνή», ως «το κάποιο τρίτο σώμα» στο κοινοβούλιο.
Rachel Perkins discusses just how important a Yes vote is on October 14. #yes23 pic.twitter.com/GJwayiBPzB
— Yes23 (@yes23au) August 30, 2023Αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση αντιλέγει ότι αν περάσει αυτή η τροποποίηση τότε οι Αυστραλοί θα διαχωριστούν με βάση κάποιες φυλετικές γραμμές, χωρίς να εξασφαλίζεται η άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες.
Ποιοι είναι οι αυτόχθονες της ΑυστραλίαςΩς αυτόχθονες της Αυστραλίας αναφέρονται οι αβορίγινες και οι νησιωτικοί πληθυσμοί στα Στενά Τόρες, ομάδες με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.
Οι αυτόχθονες ζούσαν στην Αυστραλία τουλάχιστον 60.000 χρόνια πριν από την άφιξη των Βρετανών αποίκων, το 1788. Οι έποικοι δημιούργησαν οικισμούς σε γη την οποία χαρακτήρισαν «κενή», αλλά στην πραγματικότητα είχαν καταλάβει γη όπου ζούσαν οι αυτόχθονες, τους οποίους εξόντωσαν κατά χιλιάδες.
Σήμερα οι αυτόχθονες είναι περίπου 800.000 και αποτελούν περίπου το 3,8 % του πληθυσμού της Αυστραλίας, που ανέρχεται σε 26 εκατομμύρια. Είναι η ομάδα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ανισότητες και είναι χαρακτηριστικό πως το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο κατά 8 χρόνια σε σύγκριση με τους μη αυτόχθονες Αυστραλούς. Οι κοινότητές τους μαστίζονται από την βία, έχουν υψηλά ποσοστά παραβατικής συμπεριφοράς και μεγάλα ποσοστά αυτοκτονιών.
Το ένα τρίτο των παιδιών των αυτόχθονων είχε αποσπαστεί με την βία από τις οικογένειές τους στο διάστημα 1910-1970, σε μία προσπάθεια βίαιης ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία των εποίκων. Είναι η λεγόμενη «Κλεμμένη Γενιά», για την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη το 2008.
Οι αυτόχθονες άρχισαν να λογίζονται ως φυλετική ομάδα μετά το δημοψήφισμα που έγινε το 1967 για συνταγματική αναθεώρηση, ύστερα από σχεδόν 200 χρόνια σκληρής καταπίεσης, ρατσιστικών επιθέσεων και αδιαφορίας. Τότε αποφασίστηκε με το 90% των ψήφων υπέρ, να καταμετράται ο πληθυσμός των αυτόχθονων στις εθνικές απογραφές. Μέχρι τότε ήταν σαν να μην υπήρχαν….
The 2023 Referendum has been officially announced for Saturday 14 October 2023. It's been 24 years since the last referendum, so make sure you're enrolled to vote or that your details are up to date! https://t.co/1McL1Ef6iM pic.twitter.com/5HMhI8YD1S
— AEC (@AusElectoralCom) August 30, 2023Στο τέλος του 19ου αιώνα οι αυτόχθονες δεν είχαν θέση, ούτε λόγο στο υπό διαμόρφωση εθνικό αφήγημα των απογόνων των πρώτων εποίκων. Ακόμα και μέχρι το 1967 δεν καταγράφονταν στις απογραφές… Η Αυστραλία ήταν η χώρα των εποίκων.
Το πολιτικό διακύβευμαΟ σημερινός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα των δικαιωμάτων των αυτόχθονων και την πολιτική αυτή υποστηρίζουν επίσης το Κόμμα των Πράσινων, κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές, ομάδες εθνο-θρησκευτικές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η συντηρητική αντιπολίτευση (Φιλελεύθεροι και Εθνικιστές).
«Εκείνη τη μέρα, κάθε Αυστραλός θα έχει την μοναδική ανά γενιά ευκαιρία να ενώσει την χώρα μας και να την αλλάξει προς το καλύτερο», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Αλλά χρειάζεται να κάνει πολλά για να καταφέρει να πείσει τους Αυστραλούς.
Across Australia, people from all walks of life and all sides of politics are voting Yes.
Voting Yes will bring Australia together.
Voting Yes will take us forward. pic.twitter.com/LlIVBOvDJ3
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αν γινόταν σήμερα το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν «Όχι». Οι περισσότεροι φοβούνται να αντιμετωπίσουν το παρελθόν, να διαβάσουν διαφορετικά την ιστορία τους.
Ο φόβος είναι ότι αν κερδίσει το «Όχι», θα σταλεί το μήνυμα ότι στην αυστραλιανή κοινωνία έχουν περισσότερη δύναμη οι ρατσιστές. Και η όποια πιθανότητα αλλαγής των αντιλήψεων για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών θα παραδοθεί ως βάρος στις επόμενες γενιές.
Διαβάστε επίσης:
«Μαστιγώνει» τη Φλόριντα ο τυφώνας «Ιντάλια»: Δύο νεκροί, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα – Πλημμύρες και καταστροφές (Videos)
Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Πέντε στοιχεία για τη χώρα
Μπλε Φεγγάρι: Φέρνει επικίνδυνες επιπτώσεις και επηρεάζει τη «συμπεριφορά» του τυφώνα Idalia στη Φλόριντα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί παθαίνουν καρκίνο του μαστού όλο και νεότερες γυναίκες- Νέα μελέτη δείχνει τι πρέπει να προσέχουν
- Η Ελλάδα “χάρισε” στην Αυστραλία την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024
- Το «μπλε φεγγάρι» φώτισε τον ουρανό σε ολόκληρο τον κόσμο – Μαγευτικές εικόνες
- Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου
- Όσο πετάξαμε, πετάξαμε; Σκέψεις για την εφαρμογή «κόφτη» στα αεροπορικά ταξίδια
- Αυτά είναι τα ακριβότερα σπίτια στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζουν
- Σε κακή βραδιά η ΑΕΚ έμεινε εκτός ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ
- Φάρσαλα : Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στα σύνορα με το Δήμο Αλμυρού Μαγνησίας
- Τήνος: Πώς χάθηκε το 3χρονο αγοράκι τρώγοντας σταφύλι - Θλίψη στην οικογένεια, «έγινε ό,τι ήταν ιατρικώς δυνατόν», λένε οι γιατροί
- Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έδιωξε» από προπονητή τον Φιλιππούση και επιστρέφει στον πατέρα του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Αυστραλία: Γιατί διχάζει την κοινωνία το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες
- Πόπη Τσαπανίδου: Χαλαρές διακοπές με τον εγγονό της στην Αμοργό
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρο «αντίο» στο US Open – Αποκλεισμός μετά την ήττα από τον Στρίκερ
- Ανάρτηση συνεργάτη Πολάκη κατά Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Παππά, ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ
- Champions League: Εκτός ομίλων και η AEK- Έχασε από την Αντβέρμπ (1-2) και συνεχίζει στο Europa League (Video)
- Στάχτη 120.000 γήπεδα ποδοσφαίρου
- Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στον Έβρο: Μήνυμα του 112 σε Δαδιά και Σουφλί να βρίσκονται σε ετοιμότητα – Μέτωπο χιλιομέτρων (Video)
- ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες ανατροπές φέρνει η υποψηφιότητα Κασσελάκη
- Στέφανος Κασσελάκης: Πώς θα μπορούσε να γίνει βουλευτής
- Ο Τσίπρας εκτός κάδρου, τα βέλη των «παλιών» και η …δασκάλα Αχτσιόγλου
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αυστραλία: Γιατί διχάζει την κοινωνία το δημοψήφισμα για τους αυτόχθονες
- ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες ανατροπές φέρνει η υποψηφιότητα Κασσελάκη
- Ο Τσίπρας εκτός κάδρου, τα βέλη των «παλιών» και η …δασκάλα Αχτσιόγλου
- Στάχτη 120.000 γήπεδα ποδοσφαίρου
- Βουλή: Σύγκρουση για τις πυρκαγιές με φόντο τις συνεχιζόμενες φλόγες στον Έβρο
- Στέφανος Κασσελάκης: Πώς θα μπορούσε να γίνει βουλευτής
- Πόπη Τσαπανίδου: Χαλαρές διακοπές με τον εγγονό της στην Αμοργό
- Champions League: Εκτός ομίλων και η AEK- Έχασε από την Αντβέρμπ (1-2) και συνεχίζει στο Europa League (Video)
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Πρόωρο «αντίο» στο US Open – Αποκλεισμός μετά την ήττα από τον Στρίκερ
- Άλλη μια εφιαλτική νύχτα στον Έβρο: Μήνυμα του 112 σε Δαδιά και Σουφλί να βρίσκονται σε ετοιμότητα – Μέτωπο χιλιομέτρων (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευρωεκλογές με σταυρό, όχι με λίστα - Γιατί αλλάζει πλεύση ο Κ.Μητσοτάκης
- Αλέξανδρος Τάρκας: «Πολιτικός διάλογος» αντί του διπλωματικού
- Νίκος Μπίστης: Ποιον υποψήφιο/α και με ποια κριτήρια
- Εναλλακτικές επενδύσεις με αποδόσεις έως 52%
- Μάχη στη Βουλή για τις φωτιές, με τον Έβρο ακόμη στις φλόγες
- Ο καιρός για σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
- Δημήτρης Τζιώτης: Υπάρχει Αριστερά τον 21ο αιώνα;
- Στην Αθήνα η Μελόνι: Συνάντηση με Μητσοτάκη για μεταναστευτικό, κορβέτες και δημοσιονομικά
- Ξεκινούν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια: Τι ισχύει για Στρατιωτικές σχολές - Αίτημα των πρωτοετών για τις μεταγραφές
- Σαν σήμερα 31 Αυγούστου σκοτώνεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα σε τροχαίο στο Παρίσι