Ακρίβεια: Χωρίς νέες προτάσεις και με επιστροφή στο «βάλτε πλάτη» η κυβέρνηση

Αν υπάρχει μια φράση που συμπυκνώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ακρίβειας, μετά την… αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή προήλθε από τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε ότι οι επιχειρήσεις σε πολλά προϊόντα θα πρέπει να μειώσουν τις τιμές και να περιορίσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να βάλουν πλάτη».

Νωρίτερα, και ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει

ότι «θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και όλοι να αντιληφθούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας, είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς, είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».

Τίποτα από αυτά δεν είναι παράλογο, ωστόσο, από την ώρα που ο… δράκος της ακρίβειας σήκωσε το κεφάλι του, τέτοιου είδους εκκλήσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν ξαναγίνει, χωρίς το αποτέλεσμά τους να μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό. Στην ουσία, κάτι που το σημείωσε και η αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι νέο δεν φαίνεται να υπάρχει στη φαρέτρα της κυβέρνησης, πέραν από την επέκταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα, δηλαδή, το τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές σε περίπτωση ανατιμήσεων, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, η μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ, οι «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι, το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης δεν θέλησε να εξηγήσει πώς θα πειστούν οι επιχειρήσεις να «βάλουν πλάτη», ενώ ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής των πολυεθνικών στη χώρα μας, μιλώντας για άλλη μια φορά για ευρωπαϊκό πρόβλημα και σημειώνοντας ότι «η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά τους καταναλωτές. Και τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι απολύτως διατεθειμένος αυτή την αποστολή να την φέρω εις πέρας, έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μικρότερες αγορές κατά κανόνα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές», χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου (εδώ να ληφθούν υπόψη και οι… ράθυμοι ρυθμοί της ΕΕ για όλα τα θέματα).

Και αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη η δήλωση που είχε κάνει ο ευρωβουλευτής και – πρώην, πλέον, αφού δεν μπήκε στη δεκάδα των υποψηφίων – αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ότι «το θέμα της ακρίβειας δεν αφορά τις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη έχει συγκεκριμένη ατζέντα», φράση που είχε επιτρέψει στην αντιπολίτευση να επαναφέρει στη συζήτηση τον ισχυρισμό περί «ακρίβειας Μητσοτάκη». Εν πάση περιπτώσει, η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ με άλλους 30 ελεγκτές μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δείγμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να αυξήσει τους ελέγχους στην αγορά και να εντοπίσει περιπτώσεις αισχροκέρδειας, ωστόσο, όπως έχει ομολογήσει και ο πρωθυπουργός, υπάρχουν διάφορες εγγενείς στρεβλώσεις στην αγορά που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Οπότε, η κυβέρνηση αυτό που ελπίζει – τουλάχιστον προς το παρόν – είναι να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και αυτή να συμπαρασύρει τελικά προς τα κάτω τις τιμές. Το ερώτημα είναι πόσο αντοχή ακόμα έχουν τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, είδαν μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία κατά 8,3% κατά το διάστημα 2019 – 2023.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Κριτική και πιέσεις να ανοίξει το θέμα ηγεσίας – Κλειστά χαρτιά από Ανδρουλάκη

Συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και συνέντευξη στον Real fm στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη την Πέμπτη

Την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακρίβεια,akriveia