Ανταρσία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προετοιμάζουν οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει η λαϊκή ρήση η οποία φαίνεται να ισχύει και για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Αν και το κυβερνών κόμμα παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα με σημαντική διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η μεγάλη απώλεια ψήφων που φτάνει το ένα εκατομμύριο έχει προκαλέσει γκρίνια και πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Οι συναντήσεις ανάμεσα σε βουλευτές που όλο το προηγούμενο διάστημα

θεωρούνταν «κομμένοι» από το κεντρικό σύστημα εξουσίας πάνε κι έρχονται τις τελευταίες μέρες και τα θέματα που αναλύονται σε αυτές είναι πολλά και ποικίλα.

Το γεγονός ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό δε χτύπησε το τηλέφωνο σε βουλευτές που περίμεναν ότι έστω αυτή τη φορά θα ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα, βουλευτές που είχαν βάλει και πλάτη στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, εντείνει το κλίμα αναταραχής εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Και φαίνεται πως όλοι αυτοί προετοιμάζονται για την πρώτη ανταρσία που θα εκδηλωθεί στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επόμενη χρονιά, εφόσον η επιλογή του πρωθυπουργού όπως έχει αφήσει να εννοηθεί στις τελευταίες του συνέντευξης είναι η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

Πρώτος την συζήτηση άνοιξε και μάλιστα δημοσίως ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης το όνομα του οποίου τις προηγούμενες μέρες ήταν σε αυτά που συζητιόταν για επιστροφή στην κυβέρνηση αλλά τελικά το τηλέφωνο του δε χτύπησε.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Πολλοί είδαν πίσω από αυτή τη φράση ο κύριος Μηταράκης να φωτογραφίσει είτε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις είτε τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Μπορεί και οι δύο να μην έδωσαν το παρών σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ούτε να έκαναν μια τυπική δήλωση στήριξης του κόμματος όμως τα ονόματα και των δύο άρχισαν να συζητούνται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα καθώς πολλοί θεωρούν ότι μία κεντροδεξιά υποψηφιότητα για την Ηρώδου Αττικού θα έδινε σήμα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που έκατσαν σπίτι τους στις ευρωεκλογές να επιστρέψουν στις κάλπες των εθνικών εκλογών και να ψηφίσουν ξανά το κόμμα τους.

Ένα όνομα που έχει πέσει επίσης το τραπέζι και συζητείται σε Νεοδημοκρατικές  συνάξεις  είναι αυτό του νυν προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, εκφραστή της πάλαι ποτέ Αβερωφικής τάσης, στο κόμμα και προσώπου που είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το προχωρημένο στη συζήτηση που κάνουν νεοδημοκράτες βουλευτές είναι πως αν η κυβέρνηση παραμείνει στη θέση της να προτείνει για δεύτερη θητεία την κυρία Σακελλαρόπουλου ένας κρίσιμος αριθμός βουλευτών θα απέχει από την ψηφοφορία επιλέγοντας την στάση όπως λένε που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ψηφοφορία για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με μακρά πείρα στους συσχετισμούς, λένε πως σήμερα αυτός ο βουλευτής ο αριθμός βουλευτών κυμαίνεται μεταξύ δέκα με δεκαπέντε.

Το Σύνταγμα βέβαια έχει αλλάξει, η εκλογή έχει απεμπλακεί από την διάλυση της βουλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με σχετική πλειοψηφία. Κατανοεί κανείς όμως ότι ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσουν την σημερινή πρόεδρος της Δημοκρατίας  ένα αποτέλεσμα στο οποίο θα λείπουν κοντά στους 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα προκαλέσει τεράστιο ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ισορροπίες εντός του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Έτσι η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε ένα πρώτο κρίσιμο τεστ της δυνατότητας του πρωθυπουργού να επιβάλλει τις απόψεις του εντός του κόμματος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χωρίς απώλειες και οργανωμένες αντιστάσεις. 

Διαβάστε επίσης:

Οι «μαύρες τρύπες» της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία και ο σχεδιασμός για να κλείσουν 

Κομισιόν: Πώς η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να φέρει νέες «καραμπόλες» στην κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Βόμβες από Μάρκο Χατζησάββα – «Να παραιτηθούν Σβίγκου, Βουλγαράκης, η ‘‘ψυχή’’ της ΝΕΑΡ παραμένει στο κόμμα, την ακροδεξιά δεν την χτυπάς με ινστιτούτα»

Keywords
Τυχαία Θέματα