Χακάρισαν ακόμη... και τη Μέρκελ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Η Γερμανία στόχος μαζικών κυβερνοεπιθέσεων σε πολιτικούς / Αδυναμία να τις αντιμετωπίσει δήλωσε η κυβέρνηση

Αδυναμία να τις αντιμετωπίσει δήλωσε η κυβέρνηση

«Φωτιά» έχει πάρει η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τεράστια διαρροή στοιχείων επικοινωνίας από χάκερ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αριθμοί κινητών τηλεφώνων και διευθύνσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα, στοιχεία τραπεζικών καρτών και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων.

Πρόκειται για

ένα μαζικό χτύπημα, στο «στόχαστρο» του οποίου βρέθηκαν Γερμανοί πολιτικοί, διάσημα πρόσωπα, αλλά και η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα στοιχεία που διέρρευσαν είναι ο αριθμός fax της Μέρκελ, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και διάφορες επιστολές από και προς την καγκελάριο.

Σημειώνεται ότι από την επίθεση επηρεάστηκαν όλα τα κόμματα της γερμανικής Βουλής, εκτός της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). «Μέχρι στιγμής οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί της AfD επλήγησαν από τη δημοσιοποίηση» ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ήδη από το 2017

Η γερμανική ιστοσελίδα «Tagesschau» επισήμανε σε δημοσίευμά της πως οι δράστες δημοσιοποίησαν ό,τι κατάφεραν να υποκλέψουν. Ορισμένα έγγραφα είναι αρκετών ετών.

Οι διαρροές έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα στο Twitter, ωστόσο έγιναν πρόσφατα γνωστές. Το Twitter ανακοίνωσε, αφού προηγουμένως απέκλεισε τον λογαριασμό στον οποίο αναρτήθηκαν τα στοιχεία, ότι η μη εγκεκριμένη δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών αντιτίθεται στους κανόνες της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα δεδομένα άρχισαν να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο το 2017, αλλά ο ρυθμός των διαρροών αυξήθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο του 2018.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σημειώνει σε δημοσίευμά της ότι ο κάτοχος του λογαριασμού αυτού στο Twitter ήταν γνωστή οντότητα του YouTube που φέρεται ότι είχε παραβιάσει ηλεκτρονικά άλλους λογαριασμούς χρηστών στο παρελθόν.

Ζητούν βοήθεια

Την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις παραδέχθηκε η κυβέρνηση της Γερμανίας ύστερα από τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε.

Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση και δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει βοήθεια από την αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπίας NSA προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες της κυβερνοεπίθεσης κατά των δεδομένων Γερμανών πολιτικών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Bild».

Σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας BSI στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξαν δεκάδες επιθέσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν επιτυχείς.

Αντιδράσεις

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών φαίνεται ότι γνώριζε για τη διαρροή αυτή από τον Δεκέμβριο, ενώ το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο BKA ενημερώθηκε μόλις την Παρασκευή, σύμφωνα με επιστολή του.

Ο βουλευτής Μάνουελ Χέφερλιν των αντιπολιτευόμενων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ζήτησε από την BSI να δώσει εξηγήσεις και να προχωρήσει σε κριτική εξέταση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τη μαζική αυτή διαρροή δεδομένων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής στο κοινοβούλιο του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Ντίτμαρ Μπαρτς επισήμανε ότι οι αρχές δεν ενημέρωσαν τους ηγέτες των κομμάτων κι ότι αυτό είναι «εντελώς απαράδεκτο». «Υπάρχει κάτι που πρέπει να κρυφτεί;» διερωτήθηκε. Επιπλέον δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» και πρόσθεσε ότι είναι «μια επίθεση στη δημοκρατία».

Ο πρόεδρος του BSI Αρν Σένμποχμ απάντησε στο δημόσιο δίκτυο Phoenix ότι η υπηρεσία του επικοινώνησε κατ’ ιδίαν με βουλευτές τον Δεκέμβριο και κινητοποίησε «μια ομάδα ανταπόκρισης σε περιστατικά με κινητά τηλέφωνα».

«Είχαμε ήδη σχετικές συνομιλίες πολύ αρχές του Δεκεμβρίου με ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου που επλήγησαν» τόνισε στο Phoenix.

Οι γερμανικές αρχές δεν μπόρεσαν να δώσουν πολλές και ικανοποιητικές απαντήσεις για τις διαρροές δεδομένων.

Ο τρόπος με τον οποίο εκλάπησαν τα δεδομένα αυτά «δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η έρευνα που διεξάγεται εξετάζει αν η διαρροή οφείλεται σε ηλεκτρονική επίθεση από έναν ή πολλούς χάκερ ή αν έγινε από κάποιον που είχε ήδη πρόσβαση στα δεδομένα.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών ερευνά αν τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν από πληροφορίες που είναι προσβάσιμες δημοσίως στο Διαδίκτυο, όπως και από προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε cloud, δήλωσαν κοινοβουλευτικές πηγές στο DPA.

Η μονάδα που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κινητοποιήθηκε πραγματοποιώντας συνάντηση για να συζητήσει για τη διαρροή, ενώ οι εισαγγελείς άρχισαν την εξέταση του περιστατικού, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το FDP άρχισε ξεχωριστή νομική διαδικασία, αφού 28 από τα μέλη του έπεσαν θύμα, ενώ νομική δράση ανέλαβαν επίσης οι Πράσινοι.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία χαρακτήρισε «σοβαρή» την επίθεση, επισήμανε ότι οι δράστες ήθελαν «να βλάψουν την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και τους θεσμούς μας».

Οι υπεύθυνοι πρέπει να βρεθούν γρήγορα και να γίνουν γνωστά τα κίνητρά τους, συμπλήρωσε.

Όπως κι αν το δει κάποιος, η πρόσφατη διαρροή στοιχείων δείχνει ότι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα παγκοσμίως, πολύ περισσότερο όταν αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν πολιτικά.

ΓερμανίαΆνγκελα ΜέρκελκυβερνοεπιθέσειςχάκερIssue: 2055Issue date: 10-1-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα