Διπλωματικό σπριντ για να αποφευχθεί o ολοκληρωτικός πόλεμος – Νετανιάχου: Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί τις τελευταίες ώρες καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» και επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της.

Την ίδια ώρα, αντικρουόμενες πληροφορίες κάνουν λόγο για προετοιμασία του ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στον Λίβανο ενώ ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχουν σε εξέλιξη συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση πυρός και διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα

τη δέσμευσή του πως ο αγώνας εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα συνεχιστεί έως ότου οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Προκαλούμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Κάνουμε χρήση βίας και τεχνασμάτων. Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα: δεν θα σταματήσουμε μέχρι (οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του βορρά) να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

We are inflicting blows on Hezbollah that it never imagined. We are doing it with might; we are doing it with stratagems. I promise you one thing – we will not rest until they return home.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) September 25, 2024

Η εφημερίδα Times of Israel μεταδίδει πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα με τη δέσμευση του ισραηλινού πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω φημολογίας ότι έχει ανάψει το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ, ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εκεχειρία.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη προσωρινή διακοπή της κλιμακούμενης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ynet.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ πραγματοποιούν συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, η οποία διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Λιβάνου και άλλους αξιωματούχους που ενεργούν ως ενδιάμεσοι με τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν λέγεται ότι συμμετέχει στις συνομιλίες, προτιμώντας να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Είμαστε κοντά σε ένα σταυροδρόμι για αποφάσεις για το πού θα πάει ο πόλεμος», φέρεται να είπε ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για πιθανή αποκλιμάκωση της έξαρσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ με το βλέμμα σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» και έχουν φτάσει σε «ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο», αναφέρει ο λιβανέζικος ειδησεογραφικός ιστότοπος LBCI, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι τα «επιχειρησιακά αποτελέσματα» μπορεί να προκύψουν ήδη από αύριο το πρωί, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από τις δύο πλευρές τις επόμενες ώρες και από άλλες εξελίξεις στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι είναι πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα διευθέτησης των συγκρούσεων του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης η ευκαιρία – είμαστε ακόμα στο παιχνίδι για να έχουμε μια διευθέτηση που μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Μπάιντεν σε μια εμφάνιση στο “The View” του ABC.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή το Ισραήλ

Ο αρχηγός των IDF δήλωσε ότι ο στρατός ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανή είσοδο στρατευμάτων και να συνεχίσουν τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, είπε ο αρχηγός του στρατού στα ισραηλινά στρατεύματα.

«Ακούτε τα αεριωθούμενα από πάνω· χτυπάμε όλη μέρα», είπε ο στρατηγός Χέρζι Χαλέβι στα στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο.

הרמטכ״ל, רב-אלוף הרצי הלוי, ביקר היום בתרגיל החטיבתי של חטיבה 7 בגבול הצפון, עם מפקד פיקוד הצפון, מפקד אוגדה 98, מפקד המרכז לאימונים ביבשה, מפקד חטיבה 7 ומפקדים נוספים>> pic.twitter.com/N6rfsUWeZx

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) September 25, 2024

«Αυτό είναι τόσο για να προετοιμάσει το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας όσο και για να συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ».

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής – να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορρά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν απομακρυνθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα.

«Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμάζουμε έναν ελιγμό, που σημαίνει ότι οι στρατιωτικές σας μπότες θα εισέλθουν στο εχθρικό έδαφος, θα εισέλθουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια, με υπόγειες υποδομές και βάσεις εκτόξευσης προς το έδαφός μας σε επιθέσεις σε ισραηλινούς αμάχους».

Και πρόσθεσε: «Θα μπείτε, θα καταστρέψετε τον εχθρό εκεί και θα καταστρέψετε αποφασιστικά την υποδομή τους. Αυτά είναι τα πράγματα που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι του βορρά στη συνέχεια».

Νωρίτερα ο στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο».

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, την άμυνα του κράτους του Ισραήλ, και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί συνεδρίαση συμβουλίου υπουργών για τις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες κοινότητες, ορισμένες από τις οποίες σε ορεινές περιοχές εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, καθώς ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς “μεγάλης κλίμακας”.

Τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στον Λίβανο για τρίτη ημέρα, ενώ η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο προς το Τελ Αβίβ.

Διαβάστε επίσης:

Φλόριντα: Ερχεται ισχυρός τυφώνας – Εκκενώνουν τα παράλια οι κάτοικοι – Ο «Χέλεν» θα πλήξει τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ

O Πούτιν περιμένει τον Ερντογάν στη σύνοδο των BRICS τον Οκτώβριο και του στέλνει τις «θερμότερες ευχές» του

Χριστοδουλίδης στη ΓΣ του ΟΗΕ: «Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας δεν μπορεί να αναγνωριστεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλωματικό, – Νετανιάχου, Προκαλούμε, Χεζμπολάχ,diplomatiko, – netaniachou, prokaloume, chezbolach