Εκλογές στη Γερμανία: Το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα, το ακροδεξιό AfD «σήκωσε κεφάλι» σε Σαξονία και Θουριγγία

Το χειρότερο σενάριο για τις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία έγινε πραγματικότητα: το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό και – σύμφωνα με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας – ελεγχόμενο για αντισυνταγματική δράση AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) «έδειξε τα δόντια» του και βγήκε πρώτο κόμμα στο κρατίδιο της Θουριγγίας, ενώ εκλέγεται οριακά δεύτερο, πίσω από το κεντροδεξιό CDU

(Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση) στη Σαξονία.

Επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι, παρά την ένωση, η Γερμανία παραμένει ακόμα «κομμένη στη μέση», το AfD πατώντας στις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών των κρατιδίων της «παλιάς» ανατολικής Γερμανίας, έκανε περίπατο στη Θουριγγία, συγκεντρώνοντας το 32,8% της ψήφου, με δεύτερο και καταϊδρωμένο το CDU με μόλις 23,6%. Όσον αφορά στο landtag της Σαξονίας, οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν την πρωτιά με ποσοστό 31,9%, ωστόσο το AfD είναι δεύτερο και πανίσχυρο με ποσοστό 30,6%.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά επί του πρακτέου; Κατ’ αρχάς, θεωρείται σχεδόν αδύνατο το AfD να σχηματίσει κυβέρνηση στη Θουριγγία, καθώς έχει κερδίσει τις 32 από τις 88 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο και σχεδόν αποκλείεται να βρει σύμμαχο σε άλλο κόμμα ώστε να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση. Όσον αφορά στη Σαξονία, προφανώς ως δεύτερο κόμμα θα… εξαιρεθεί από τους υπόλοιπους όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο κρατίδιο. Οπότε, σε πρώτη φάση τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο άσχημα.

Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση είναι πολύ πιο δυσοίωνη: στη Θουριγγία τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» (CDU, SPD, Linke, FDP και Πράσινοι) υπέστησαν καθίζηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με κερδισμένο, εκτός του AfD, ένα ακόμα αντισυστημικό κόμμα, το BSW (Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνέχτ) που στην πρώτη του συμμετοχή σε εκλογές κέρδισε το 15,8% της λαϊκής ψήφου και 15 έδρες. Στη Σαξονία, πάλι, το πρώτο CDU έχασε ελαφρώς σε ποσοστά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πλην του BSW που συγκέντρωσε ποσοστό 11,8% και εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε παγγερμανικό επίπεδο, τα αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία προκαλούν νέους τριγμούς και πιέσεις στην «κυβέρνηση-φανάρι» του Όλαφ Σολτς, καθώς τα κόμματα της συμμαχίας (SPD, FDP και Πράσινοι) καταγράφουν απώλειες παντού, ως αποτέλεσμα της λαϊκής δυσαρέσκειας για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Από την άλλη το κεντροδεξιό CDU αισθάνεται πλέον ισχυρή πίεση από τα δεξιά του, ενώ ο αστάθμητος παράγοντας ακούει στο όνομα Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ, ένα κόμμα που προέρχεται μεν από την αριστερά, αλλά έχει μια έντονα εθνική πλατφόρμα και «τσιμπάει» ψηφοφόρους σχεδόν από παντού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Όλαφ Σολτς μίλησε για «πικρό» εκλογικό αποτέλεσμα σε Θουριγγία και Σαξονία και κάλεσε τα κόμματα στα δύο κρατίδια να σφυρηλατήσουν συμμαχίες χωρίς το AfD. «Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται τώρα να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς δεξιούς εξτρεμιστές», είπε ο Σολτς στο πρακτορείο Reuters. Τα αποτελέσματα για το AfD στη Σαξονία και τη Θουριγγία προκαλούν ανησυχία, είπε ο Σολτς. «Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει. Το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», τόνισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Με ένα χρόνο για τις εθνικές εκλογές, πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τους Σοσιαλδημοκράτες να προβληματίζονται ακόμα και για αλλαγή καγκελάριου «εν κινήσει», τους Φιλελεύθερους του FDP να αγωνιούν αν θα περάσουν το κατώφλι του 5% και τους Πράσινους να βλέπουν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται. Αλλά και ο… αντιτουριστικός Φρίντριχ Μερτς, αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών, δεν βλέπει το κόμμα του, παρότι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, να… ανθίζει επαρκώς. Γενικώς, το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία βρίσκεται σε φάση ροής και ουδείς γνωρίζει πού θα κάτσει τελικά η μπίλια.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δύο αντισυστημικά κόμματα ρίχνουν «βαριά σκιά» στις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην ασθμαίνουσα ατμομηχανή της Ευρώπης…

Διαβάστε επίσης

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα πλήγματα με πυραύλους σε εμπορικό πλοίο

Νότια Αφρική: Πέντε νεκροί σε δυστύχημα – Ανατράπηκε λεωφορείο

Ισραήλ: Λαϊκή οργή για τον Νετανιάχου μετά τη δολοφονία των έξι ομήρων από τη Χαμάς (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Γερμανία, AfD, Σαξονία, Θουριγγία,ekloges, germania, AfD, saxonia, thouringia