Έλαβαν τα μηνύματα; – Πώς «διαβάζουν» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
Η Δύση πήρε μια βαθιά ανάσα με το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά οι πάντες αγωνιούν για το ενδεχόμενο να επιτύχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη νίκη του στο Παρίσι.
Κυρίως ο Λευκός Οίκος, διότι φοβάται πως με τη Μαρίν Λεπέν Πρόεδρο θα διαταραχθούν οι ισορροπίες στο ΝΑΤΟ τη στιγμή που προσπαθεί να διαχειριστεί το Ουκρανικό.
Στην ΟυάσιγκτονΣτο επιτελείο του Προέδρου Μπάιντεν φοβούνται ένα ντόμινο:
●
● αποδυναμώνεται ο διεθνής ρόλος της Γαλλίας και
● δυνητικά απελευθερώνονται όσοι Ευρωπαίοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη συμμαχία.
Για να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα, κάποιοι Αμερικανοί κοιτάζουν το δέντρο: αν υπάρχει ρωσική εμπλοκή στις γαλλικές εκλογές. Αλλά χάνουν το δάσος: με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν εκτοξευτεί λόγω και των κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι Γάλλοι (και όχι μόνο) ψηφίζουν με το χέρι στην τσέπη.
«Η εκλογή της θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη και το υπερατλαντικό μέτωπο υπέρ της Ουκρανίας» προειδοποίησε ο Μπένζαμιν Χαντάτ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου στο Ατλαντικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι η Λεπέν «τάσσεται κατά των κυρώσεων και συντάσσεται με το Κρεμλίνο αναφορικά με το Ουκρανικό. Και το πολιτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποδέσμευση από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ» με το σκεπτικό ότι έτσι η Γαλλία «δεν θα εμπλέκεται πλέον σε πολέμους που δεν είναι δικοί της».
Ύστερα από την Προεδρία Τραμπ, που προκάλεσε τριγμούς σε παραδοσιακές συμμαχίες των Αμερικανών, ο Μπάιντεν προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Λεπέν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Τραμπ. Η πολιτική που η ίδια η Λεπέν αποκαλεί «τοπικισμό» παραπέμπει στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», το οποίο έκανε σημαία ο Τραμπ. Σε αντίθεση με τον Μπάιντεν και τον Μακρόν, οι οποίοι έχουν μια πιο ευρεία οπτική για τον ρόλο των χωρών τους στη διεθνή σκακιέρα.
Αν όμως επικρατήσει η λογική της Λεπέν, τότε ενθαρρύνονται οι υποστηρικτές της πολιτικής του Τραμπ. Αυτό θα είναι κακό μήνυμα για τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχουν μπροστά τους τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να πάρουν το αίμα τους πίσω ανακτώντας τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας.
Ο Ρότζερ Κοέν έγραψε στους «New York Times» ότι «μία αντιΝΑΤΟϊκή και περισσότερο φιλορωσική Γαλλία – σε περίπτωση νίκης της Λεπέν – θα προκαλέσει βαθύτατες ανησυχίες στις συμμαχικές πρωτεύουσες».
Στο μυαλό των συμβούλων του Λευκού Οίκου υπάρχει η εικόνα από τη συνάντηση Λεπέν – Πούτιν στη Μόσχα το 2017. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία η Γαλλίδα πολιτικός πήρε αποστάσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο, αλλά εκφράζει την αντίθεσή της στις κυρώσεις: «Θέλουμε να πεθάνουμε; Οικονομικά θα πεθάνουμε. Πρέπει να σκεφτούμε τον λαό μας» είπε η Μαρίν Λεπέν ερωτηθείσα εάν η Γαλλία πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στις ΒρυξέλλεςΌσο παρατείνεται ο πόλεμος και αυξάνεται το κόστος της ενέργειας, κάθε χώρα θα κοιτάζει το δικό της συμφέρον. Ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «θα είναι τραγωδία για τις γαλλικές οικογένειες. Προτεραιότητά μου είναι να υπερασπιστώ την αγοραστική δύναμη των γαλλικών οικογενειών» είπε η Λεπέν.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες κοιτάζουν ο ένας τον άλλον αναζητώντας μία κεντρική απόφαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει όλες τις χώρες και ρισκάροντας την κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η Λεπέν λέει τα πράγματα απλά. Αυτό που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι το υφίσταται ήδη ο Μπάιντεν, ο οποίος βάλλεται ως υπεύθυνος για την αύξηση του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται πως θα πληρώσει στις κάλπες του Νοεμβρίου.
Πέραν της οικονομίας, στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι μία νίκη της Λεπέν θα βυθίσει την Ε.Ε. στη μεγαλύτερη κρίση μετά το Brexit, καθώς «θα ανατρέψει τις πολιτικές στην Ευρώπη, αφού θα αντικατασταθεί ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συνεργασίας στην Ε.Ε. από μία πολιτικό με αντιευρωπαϊκή ρητορική» έγραψε ο Ρικ Νόακ στην «Washington Post» τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω ενίσχυσης του εθνικισμού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θα προκληθούν ρήγματα στη φιλο-ουκρανική συμμαχία, με δεδομένο ότι δεν ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την ίδια προθυμία την πολιτική που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ.
«Η Λεπέν συνιστά μία ιστορική απειλή για μία από τις σημαντικότερες δημοκρατίες στην Ευρώπη. Υμνεί τον Πούτιν, έναν εγκληματία πολέμου, και εξαρτάται από τα ρωσικά χρήματα» δήλωσε ο Λοράν Σπεράνσα, διευθυντής του Διατλαντικού Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «Αν ηγηθεί της Γαλλίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί η ενότητα που έχει επιδείξει έως τώρα η υπερατλαντική κοινότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας».
Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές έχουν «αποκαλύψει τις σεισμικές αλλαγές στη γαλλική πολιτική κουλτούρα» παρατήρησε η Έλεν Ιοάνις, αρθρογράφος του «Vox», ενώ ο Μέιμπελ Μπέρεζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell, τόνισε ότι «ουδέποτε έχει δει τόσο γρήγορη εκλογική αλλαγή», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του φαινομένου Τραμπ στο Παρίσι.
Οι αναλυτές στον αγγλόφωνο Τύπο επισημαίνουν τον κίνδυνο επιστροφής στο 2016, όταν το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή Τραμπ συγκλόνισαν τον κόσμο. Και ανησυχούν ότι μπορεί να προκύψει και Frexit…
«Θα ήταν τρομερό για τη δυτική συμμαχία αν ο Μακρόν, που έδωσε προτεραιότητα στην Ουκρανία και στα προεδρικά καθήκοντα εις βάρος της προεκλογικής εκστρατείας και των συμφερόντων του ως υποψηφίου, συνέβαλε στο να επιτύχει ο Πούτιν μία στρατηγική νίκη με την εκλογή της Λεπέν» έγραψε στο Twitter ο Μπεν Τζούντα, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Διαβάστε επίσης:
Πλήγμα για τη Ρωσία η «απώλεια» του καταδρομικού Moskva – Πληροφορίες ότι βυθίζεται (Photos/Video)
Σανγκάη: Στα πρόθυρα γενικευμένης έκρηξης – 25 εκατ. άνθρωποι σε απόγνωση από το αυστηρό lockdown (Videos)
Απειλές Ρωσίας σε ΝΑΤΟ για Σουηδία, Φινλανδία: «Θα αναπτύξουμε πυρηνικά στη Βαλτική»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Ετσι ξεγελούσαμε τους ειδικούς με πλαστούς πίνακες»
- Έλενα Τσαγκρινού: Εμφανίστηκε χωρίς εσώρουχο και άφησε τους πάντες άφωνους (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
- H βασίλισσα Ελισάβετ είδε τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ
- Σαφάρι ΑΑΔΕ για αποδείξεις - Ψαροταβέρνες στην Αθήνα έκρυψαν 400.000 ευρώ, το ψητοπωλείο που έκρυψε 900.000
- Ανάλυση: Γονείς δολοφόνοι – Τα πιθανά κίνητρα στην υπόθεση της Πάτρας
- Το "δώρο" του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα
- Εορτολόγιο Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 15/4
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ο Κατερινόπουλος «καρφώνει» την αλλαγή στάσης του Δασκαλάκη απέναντι στην Πισπιρίγκου
- Στείλαμε 6 φορές όπλα στην Ουκρανία
- Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή! Έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης το Σαββατοκύριακο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Λαζαράκια, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου
- Οι απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ στα διλήμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο προφίλ που χτίζει ο Ανδρουλάκης
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπερφορολόγηση και το πήδημα
- ΠΑΟΚ – Μαρσέιγ 0-1: Δεν κατάφερε ο δικέφαλος του Βορρά να αγγίξει το ευρωπαϊκό όνειρο (Videos)
- Αλλάζει το αφήγημα της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις
- Έλαβαν τα μηνύματα; – Πώς «διαβάζουν» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
- Moskva: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου – Ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
- ΚΚΕ: Νιώθουν δικαιωμένοι για Ζελένσκι
- Ανασχηματισμός τον Μάιο, θα δείξει τον χρόνο των εκλογών
- Τα επτά σημεία ελέγχου μεταξύ ανατιμήσεων ανάγκης και ευκαιρίας
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Έλαβαν τα μηνύματα; – Πώς «διαβάζουν» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία
- Οι απαντήσεις του ΚΙΝΑΛ στα διλήμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Το νέο προφίλ που χτίζει ο Ανδρουλάκης
- Τα επτά σημεία ελέγχου μεταξύ ανατιμήσεων ανάγκης και ευκαιρίας
- ΚΚΕ: Νιώθουν δικαιωμένοι για Ζελένσκι
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπερφορολόγηση και το πήδημα
- Ανασχηματισμός τον Μάιο, θα δείξει τον χρόνο των εκλογών
- Λαζαράκια, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου
- Αλλάζει το αφήγημα της κυβέρνησης για τις δημοσκοπήσεις
- ΚΙΝΑΛ: Φωνές για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
- Λιθουανία: Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του ΝΑΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πανελλαδικές 2022: Τα 85 Τμήματα των ΑΕΙ που χορηγούν στους αποφοίτους τους κατευθείαν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών
- CIA: Ο Πούτιν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
- Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται φέτος - Ποιοι το δικαιούνται, πώς υπολογίζεται
- Βυθίστηκε το καταδρομικό Moskva
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθεί να βρει σανίδα σωτηρίας στην ενοχοποίηση των γιατρών
- Στείλαμε 6 φορές όπλα στην Ουκρανία
- Αίθριος ο καιρός σε όλη τη χώρα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενας κόσμος χωρισμένος στα δύο – Προς νέο σχήμα ΗΠΑ-ΕΕ vs Ρωσία-Κίνα
- Ιαπωνία: Αφήνει ασχολίαστη τη συμμετοχή της Ρωσίας στη G20
- «Φύλλο και φτερό» η διακίνηση της ουσίας στην Αχαΐα