Ελληνοτουρκικά: Τα «καμπανάκια» από Σαμαρά, Καραμανλή και η ανησυχία της Αθήνας – Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους βουλευτές

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι συνομιλίες με τους γείτονες μας δεν σημαίνουν και συμφωνία οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία των ελληνοτουρκικών.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέσα στον Νοέμβριο και οι δύο έχουν προγραμματίσει να κάνουν από τρεις ομιλίες για τα ειδικά θέματα όπου προφανώς θα καταγράψουν τις απόψεις τους για την Χάγη και τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο». Με δεδομένο μάλιστα ότι τις απόψεις αυτές τις έχουν εκφράσει

και στο παρελθόν η ένταση των παρεμβάσεων αυτών θα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν αποκλείεται να γνωρίζουν κάτι παραπάνω καθώς οι εταίροι και σύμμαχοι μας πιέζουν εδώ και χρόνια να βρεθεί με κάθε τρόπο λύση στις διάφορες με την Τουρκία αν και ποτέ δεν έχει καταστεί δυνατό καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά – ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – ενώ η Τουρκία βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων πάνω από πέντε θέματα.

Ενδεικτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και τα προσδιόρισε ως εξής: «Οι θαλάσσιες περιοχές, ο εναέριος χώρος, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, η μουσουλμανική μειονότητα, το πρόβλημα της θρησκείας εκεί, ο διορισμός του μουφτή, το πρόβλημα της εκπαίδευσης, οι στάσεις που πήραν και οι δύο χώρες στην Κύπρο, τα θέματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο, τα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο».

Την ίδια στιγμή στη «Χουριέτ» υπήρξε διαρροή από τουρκικές διπλωματικές πηγές ότι «η Άγκυρα θέλει να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών, όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης». Θέματα που είναι απαγορευτικά για την Αθήνα, όπως και η πρόθεση οποιασδήποτε συζήτησης για τα χωρικά ύδατα.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες τα είπε ακριβώς για να υπενθυμίσει ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει συνομιλίες.

«Οι απόψεις του είναι σεβαστές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας πως και «εκείνος ήταν πρωθυπουργός και είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν, και τότε γινόντουσαν διερευνητικές επαφές». Και πρόσθεσε:«Υπάρχουν εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ που μας κατηγορούν ότι είμαστε μειοδότες, ότι δηλαδή; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς φτιάχναμε τον φράχτη στον Έβρο, όταν επεκτείναμε στα 12 μίλια την ζώνη στο Ιόνιο, όταν αγοράζαμε τα Rafalle, κάναμε παραγγελία για τα F35;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «πατριώτες της φακής».

Ενημέρωση από Γεραπετρίτη

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται αύριο να ενημερώσει τους βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων. Ο υπουργός εξωτερικών θα αναφερθεί και στην συνάντηση που θα έχει στις 8 Νοεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, όπου αναμένεται να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό πεδίο κατανόησης για να προχωρήσει η συζήτηση της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό και ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού θα φτάσει η συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας η κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα ιδιότυπο διάλογο με την Αφροδίτη Λατινοπούλου με αφορμή τις απόψεις της για τα εθνικά θέματα .

Ένα διάλογο που πολλοί τον βλέπουν με καχυποψία καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πια είναι η στόχευση αυτής της κίνησης.

Όσοι πρωτοστατούν σε αυτή την επίθεση που την καθιστά βασικό συνομιλητή της κυβέρνησης, θεωρούν ότι είναι καλύτερα να αναδείξουν ηγέτιδα στον χώρο των μικρών κομμάτων της δεξιάς την Αφροδίτη Λατινοπούλου παρά τον Κυριάκο Βελόπουλο. Πιστεύουν δηλαδή ότι εάν και εφόσον χρειαστεί η επικεφαλής της Φωνής της Λογικής -η οποία προέρχεται από την ΝΔ – θα στηρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ εάν δεν έχει αυτοδυναμία. Αντίθετα θεωρούν αναξιόπιστο τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Όσοι διαφωνούν ωστόσο με αυτό το αφήγημα υποστηρίζουν ότι η ανάδειξη της Αφροδίτης Λατινοπούλου σε βασικό συνομιλητή της κυβέρνησης μπορεί να σπρώξει δεξιούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους προς την Φωνή της Λογικής.

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης για τα περί επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε γελασμένοι παιδιά, δεν μας αρέσουν οι σαπουνόπερες»

Φάμελλος από Πύργο: Πρέπει να απολογηθούμε γιατί το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρότητα

Σε «δημοκρατική επαγρύπνηση» καλεί ο Κασσελάκης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης – «Αγνοείστε τις πιέσεις και οργανωθείτε» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνοτουρκικά, Σαμαρά Καραμανλή, Αθήνας –, Γεραπετρίτης,ellinotourkika, samara karamanli, athinas –, gerapetritis