Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών στις ΗΠΑ ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρούταν μεγαλύτερος αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Γκιουλέν είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Μάλιστα κατηγορούταν ότι διοικούσε ένα παράλληλο κράτος στην Τουρκία με σκοπό να καταλάβει

τον έλεγχο ορισμένων κυβερνητικών λειτουργιών.

Ποιος ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή.

Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν είχει αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο, ενώ δίδασκε τη σχολή χανάφι του Iσλάμ.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μέχρι τις κατηγορίες για εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά.

Η τουρκική κυβέρνηση τον είχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως περιγράφεται το κίνημά του. Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο.

Ο ίδιος είχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικούσε στο Σέιλορσμπουργκ της Πενσυλβάνια όπου και πέθανε στις 21/10/2024. Η Τουρκία είχε ζητήσει έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι δεν έγινε ποτέ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφυγε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν,efyge, retzep tagip erntogan fetoulach gkioulen