Ένα βραβείο για τον «Μπάιρον» του Στάθη

«Λευτεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί και έλα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάιρον το κορμί».

Εξαίρετος εικονολήπτης και σκηνοθέτης ο Στάθης Ρέππας, γνωριστήκαμε σε ένα ταξίδι στα Τίρανα με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και είπαμε στο μέλλον να φτιάξουμε ένα ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο συνθέτη και φίλο.

Εν τω μεταξύ, μια δουλειά του για μια μεγάλη μορφή της Επανάστασης του ’21, τον Λόρδο Βύρωνα, του έδωσε την ευκαιρία να δείξει για άλλη μια

φορά το ταλέντο του, κερδίζοντας, μάλιστα, μια σημαντική τιμητική διάκριση.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι «Ο Μπάιρον στην Αττική», με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα, τον μεγάλο φιλέλληνα κι έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές, και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ «Γέφυρες».

Το πρόσωπο. Ο Λόρδος Βύρωνας με την κλασική παιδεία που είχε δεχτεί ως φοιτητής στη χώρα του, συνεπαρμένος από την ομορφιά της Ελλάδας, τα αρχαία μνημεία και τον πολιτισμό της, γράφει στίχους και την εξυμνεί, ενώ επιτίθεται στον συμπατριώτη του Έλγιν για τη λεηλασία του κορυφαίου μνημείου της αρχαιότητας, την Ακρόπολη.

Λάτρης της ελληνικής ομορφιάς, ερωτεύεται την Τερέζα Μακρή και γράφει γι’ αυτήν το ποίημα η «Κόρη των Αθηνών» γεμάτο πάθος. Συναναστρέφεται Γάλλους – Γερμανούς – Τούρκους και μιλάει ένθερμα για την ελευθερία της Ελλάδας και την ελευθερία ανά τον κόσμο. Ονειρεύεται τον ελληνικό ξεσηκωμό, για τον οποίο γράφει αργότερα το ποιητικό αριστούργημα «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ». Καταλήγει δε να κυκλοφορεί με φουστανέλα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές και αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι.

Ο σκηνοθέτης. «Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου» μας λέει συγκινημένος ο Στάθης, «γιατί από παιδί θαύμαζα αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα. Ένας ξένος, που έγινε πιο Έλληνας από πολλούς συμπατριώτες μας κι έδωσε τόσο πολλά στον Αγώνα».

Η ταυτότητα του ντοκιμαντέρ. Κείμενα από το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη με τον ομώνυμο τίτλο σε σενάριο και απόδοση διαλόγων Μαρίας Παναγιωτακοπούλου. Μουσική: Πηγή Λυκούδη. Ερμηνεία (μελοποιημένου ποιήματος του Μπάιρον): Γεωργία Αγγέλου. Αφήγηση-παρουσίαση: Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Παραγωγή: Film My Word, Φώτης Φωτιάδης. Σκηνοθετική επιμέλεια: Στάθης Ρέππας. Διάρκεια: 37’. Ευγενική χορηγία – αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Περιφέρεια Αττικής – Δήμος Βύρωνα.

Διαβάστε επίσης

Βιβλίο: Η λογοτεχνία στα χαρακώματα – 5 + 1 εμβληματικά μυθιστορήματα για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και γυναικείες ιστορίες

Βιβλίο: Έξι ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν τώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα