Αμερικανικά μαχητικά στη Μέση Ανατολή μετά το THAAD εν αναμονή του χτυπήματος στο Ιράν – «Ναι μεν αλλά» από Μπλίνκεν για Λίβανο

Πιστός στο αμερικανικό δόγμα του… ναι μεν αλλά, παραμένει ο Άντονι Μπλίνκεν, την ώρα που ανακοινώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ πως αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στη Μέση Ανατολή από τη Γερμανία.

Στην περιοχή προετοιμάζονται για μια πιθανή ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν, με την κίνηση των ΗΠΑ να γίνεται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων για ένα μεγάλο χτύπημα, σε αντίποινα

για τη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ απέστειλαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ, ωστόσο η άφιξη των F-16 αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός τους στην περιοχή.

U.S. Air Force F-16s from the 480th Fighter Squadron based at Spangdahlem Air Base, Germany arrive in the U.S. Central Command area of responsibility. pic.twitter.com/myt8uWySX9

— U.S. Central Command (@CENTCOM) October 25, 2024

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την αεράμυνά του και αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα ενόψει μιας πιθανής κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15E και F-22, καθώς και επιθετικά αεροσκάφη A-10 και σχετικό προσωπικό, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωνε από το Λονδίνο ότι «είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί «διπλωματική λύση στον Λίβανο».

U.S. Secretary of State Antony Blinken has warned of an urgent need to reach a diplomatic resolution to the war in Gaza and Lebanon as the UN refugee agency raised concerns over Israeli air strikes, saying they endangered those fleeing the war. https://t.co/EwFPAA75iz

Radio Farda (@RadioFarda_Eng) October 25, 2024

«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί διπλωματική λύση και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κατά μήκος του συνόρου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση 1701 που υιοθετήθηκε το 2006 έβαλε τέλος σε έναν προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η απόφαση προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της προστασίας των αμάχων, χωρίς να ζητήσει να γίνει εκεχειρία.

Ο Μπλίνκεν «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον νότο της χώρας.

Blinken heads home again with no Gaza truce but with fresh focus: US Secretary of State Antony Blinken on Friday ended his 11th round of Middle East shuttle diplomacy in a familiar place — without achieving a Gaza ceasefire. But after persistent… https://t.co/43mMZ310r7 pic.twitter.com/fC6z8HRqUF

— ZBreakingNewz (@ZBreakingNewz) October 25, 2024

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την αναζήτηση προέδρου στον Λίβανο, τον οποίο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια μια πολιτική και οικονομική κρίση, όπου η θέση του προέδρου είναι κενή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη της εκστρατείας των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ – Το σενάριο με τους 1.000 πυραύλους

Το Ιράν διέταξε τον στρατό του να σχεδιάσει σενάρια επίθεσης εάν ο Νετανιάχου δώσει το «πράσινο φως» για να χτυπήσει σημαντικές τοποθεσίες στα αναμενόμενα αντίποινα για το μπαράζ πυραύλων της 1ης Οκτωβρίου.

Ιρανοί αξιωματούχοι, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν στους New York Times ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει πει στις ένοπλες δυνάμεις του να προετοιμάσουν διάφορες απαντήσεις που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τη σοβαρότητα του ισραηλινού χτυπήματος.

Εκτεταμένες ζημιές και μεγάλος αριθμός θυμάτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης, είπαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να μην υπάρξει απάντηση εάν η επίθεση περιοριστεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ εξέταζε χτυπήματα στα διυλιστήρια πετρελαίου αλλά και πυρηνικές τοποθεσίες οικονομικής και στρατηγικής αξίας για το Ιράν, μετά την επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Λέγεται ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τους συμμάχους στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτεθεί σε τέτοιες υποδομές.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια μεγάλη επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια απάντηση με έως και 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους – αριθμός πενταπλάσιος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε αυτή που ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία του.

Ο Αγιατολάχ φέρεται να έχει διατάξει ότι μια τόσο βαριά απάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εάν το Ισραήλ χτυπήσει ενεργειακές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή δολοφονήσει ανώτερους αξιωματούχους, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά έχει στείλει επίμονες προειδοποιήσεις στο Ισραήλ ότι «δεν θα διαρκέσει πολύ» καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο και τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι περιόδευσε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τους εταίρους του ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο ιρανικός στρατός συνέχισε να προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να σπάσει την άμυνα του Ισραήλ εάν πιεστεί, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις αεράμυνας.

«Ακριβώς όπως τα αντιπυραυλικά συστήματα Arrow δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης True Promise 2, τα συστήματα THAAD [του Ισραήλ] που αποκτήθηκαν πρόσφατα δεν θα λειτουργήσουν», δήλωσε ο αρχηγός του IRGC Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Μην βασίζεστε στον THAAD, έχουν περιορισμένες δυνατότητες… Δεν μπορείτε να κερδίσετε αυτή τη σύγκρουση, θα σας καταστρέψουμε», πρόσθεσε.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη του THAAD νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι είχε εξουσιοδοτηθεί υπό τις οδηγίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ιρανός στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν αναμένει μια «απελπισμένη, περιορισμένη και μικρή επίθεση» από το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «σίγουρα δεν μπορεί» να πραγματοποιήσει επίθεση στην κλίμακα των επιδρομών της 1ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ: Το ντέρμπι ανάμεσα σε Χάρις και Τραμπ καλά κρατεί – Ισόπαλοι με 47% στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN, τι στάση κρατούν οι μεγάλες εφημερίδες

CDC: 26 νέα κρούσματα E.Coli, 12 νέες νοσηλείες και 1 νεκρός μετά την κατανάλωση τροφής στα McDonald’s

«Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ισπανία: Ηγετικό στέλεχος του Sumar κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση

Keywords
Τυχαία Θέματα