Ευρωεκλογές 2024: Απροετοίμαστοι και αδιάφοροι οι νεαροί Βέλγοι που καλούνται να ψηφίσουν φέτος από τα 16 τους

Παρόλοι που οι νέοι, που καλούνται στο Βέλγιο όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές από τα 16 τους, δηλώνουν απροετοίμαστοι ενώ την ίδια ώρα αποδοκιμάζουν τους υποψηφίους ή τα προγράμματα των κομμάτων. Μπορεί να είναι «καρφωμένοι» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου οι πολιτικοί «στριμώχνονται» για να τραβήξουν την προσοχή τους, όμως δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από όσα βλέπουν.

Το Βέλγιο είναι η 4 χώρα στην ΕΕ που χαμηλώνει την ηλικία του εκλέγειν

Το Βέλγιο αξίζει να σημειωθεί ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε νέους που έχουν συμπληρώσει

τα 16 έτη να ψηφίσουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Η απόφαση πέρασε πέρυσι τον Μάιο με νομοσχέδιο. Έτσι φέτος γίνεται μόλις η τέταρτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χαμηλώνει την ηλικία του εκλέγειν μετά τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Αυστρία. Στην Ελλάδα τα παιδιά μπορούν να ψηφίζουν από 17 ετών.

Γιατί οι νέοι αισθάνονται συχνά «ανυπεράσπιστοι»

Στο Βέλγιο, όπου η ψήφος είναι υποχρεωτική, διάφορες πρωτοβουλίες έχουν γίνει ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι 830.000 νέοι ψηφοφόροι ηλικίας από 16 έως 22 ετών, που αισθάνονται συχνά «ανυπεράσπιστοι», «όχι αρκετά ενημερωμένοι».

Ένα σαββατιάτικο πρωινό του Μαΐου, μια εικοσαριά νέοι συμμετείχαν σε ένα αμφιθέατρο στις Βρυξέλλες στην εκδήλωση “Just Vote”, που οργανώνει η οργάνωση Bruxelles Laїque.

Ένα βίντεο τους παρουσιάζει τις καρικατούρες πέντε φανταστικών υποψηφίων, ενός κεντρώου, ενός οικολόγου, ενός φιλελευθέρου, μιας φεμινίστριας, ενός ακροδεξιού. Με μια προειδοποίηση στο ξεκίνημα: «Ένα κακό θέαμα κρατάει μια ώρα, μια κακή κυβέρνηση πέντε χρόνια».

Μέσω μιας συσκευής που τους έχει δοθεί, οι συμμετέχοντες απαντούν σε ερωτήσεις που τίθενται στην οθόνη. Το κοινό μπορεί να ζητήσει να του παρουσιαστούν διαφορετικά προγράμματα, στη συνέχεια να δει τους υποψηφίους να συμμετέχουν σε μια συζήτηση, προτού επιλέξει εκείνον που προτιμά.

Εκείνη την ημέρα, ο κεντρώος υποψήφιος, ο πιο μεγάλος σε ηλικία και ο λιγότερο διχαστικός, έρχεται πρώτος.

Η επιθυμία εξόδου από την ΕΕ, που εξέφρασαν πολλοί από τους αντιπάλους του, έδρασε ως καταλύτης για τους νεαρούς. Ακολουθεί συζήτηση με έναν ανιματέρ που ρωτάει το κοινό: «Γιατί ψηφίσατε αυτόν τον υποψήφιο; Σε τι χρησιμεύει η πολιτική; Οι εκλεγμένοι μας εκπροσωπούν πραγματικά;»

Για την Αλτάνα, 17 ετών, η εμπειρία ήταν «χρήσιμη»: «Με έκανε να σκεφτώ να ενημερωθώ περισσότερο».

«Δεν ξέρω ποιον θα ψηφίσω»

«Δεν ξέρω ποιον θα ψηφίσω, πιστεύω πως δεν είμαι ακόμη αρκετά ενημερωμένη», εξηγεί η νεαρή κοπέλα, που σκέπτεται «να δει τα προγράμματα των υποψηφίων στο ίντερνετ, να μιλήσω με τους δικούς μου». Παρότι πιστεύει πως «ίσως δεν θα βρω ένα κόμμα που να με αντιπροσωπεύει 100%».

Η Μπαλκίς, 16 ετών, βιάζεται να ψηφίσει: τα θέματα που την απασχολούν είναι κατά προτεραιότητα «η ισότητα των φύλων, η οικολογία, η θέση που θα έχουν οι νέοι σε αυτή την κοινωνία».

Αν και την ενδιαφέρει η πολιτική, δεν γνωρίζει ακόμη τους υποψηφίους στις ευρωεκλογές, ούτε τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.

Όμως δηλώνει «πολύ ανήσυχη» που βλέπει την ακροδεξιά να ανεβαίνει στην Ευρώπη και τη συμμετοχή της γενιάς της σε αυτή την τάση: αυτά τα κόμματα προσελκύουν πολλούς νέους ψηφοφόρους, κυρίως στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, την Ολλανδία και στη Γερμανία.

Στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο), σύμφωνα με πολλές έρευνες, το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου των νεαρών ανδρών, ενώ οι νεαρές γυναίκες του γυρίζουν σε μεγάλο βαθμό την πλάτη.

Ποια θέματα φάινεται να τους κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον

Η Αλίς Ουιλόξ, συντονίστρια του κέντρου μελετών και πολιτικής δράσης του Bruxelles Laїque, διαπιστώνει γενικά μια «μεγάλη αδιαφορία» των νέων για «τις εκλογές, την πολιτική». «Αυτό προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε», εξηγεί.

Όμως η επιθυμία για συζήτηση είναι παρούσα: «τα θέματα φύλου, μετανάστευσης και οικολογίας είναι εκείνα που προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις», συνεχίζει, σημειώνοντας πως το πρόσωπο της φεμινίστριας υποψήφιας, με ριζοσπαστικές ιδέες κατά της πατριαρχίας, προκαλεί έντονες συζητήσεις κοριτσιών-αγοριών, με τους τελευταίους να υιοθετούν μερικές φορές «αντιδραστικό λόγο».

Μέλη του Forum des Jeunes, που εκπροσωπεί τους Γαλλόφωνους Βέλγους 16-30 ετών, ο Νατέο, ο Καντέν και ο Νασίμ συμμετείχαν σε συναντήσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο μιας «διαδρομής πολιτών» ενόψει των εκλογών. Αυτά τα εργαστήρια αφορούν τη λειτουργία των βελγικών και ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και θεματικές όπως το περιβάλλον, η ισότητα, οι μεταφορές…

Φοιτητής επικοινωνίας και δημοσιογραφίας στη Λιέγη, ο Καντέν ακολουθεί όλους τους υποψηφίους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά παραδέχεται πως είναι «δύσκολο να επιλέξει: μπορεί να ακούμε ωραίες ιδέες σε ένα κόμμα ή σε ένα άλλο». Ο 18χρονος λέει ακόμα πως λυπάται που το σχολείο δεν προετοιμάζει αρκετά για τις εκλογές.

Αν και το Βέλγιο είναι η έδρα των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών, οι νέοι δεν γνωρίζουν απαραίτητα τη δράση της ΕΕ.

Τηλεόραση Vs ΤikTok: Τι προτιμούν οι νέοι Βέλγοι;

«Μερικές φορές βλέπουν μια πινακίδα που λέει πως αυτός ο δρόμος χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, αλλά δεν πάνε να μάθουν τι είναι η ΕΕ που επέβαλε τις ίδιες προδιαγραφές για όλα τα τηλέφωνα για παράδειγμα», εξηγεί ο Νατέο, 16 ετών.

Και οι τρεις υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι οι πολιτικοί να βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα για να προσεγγίσουν τους νέους ή να πηγαίνουν να μιλάνε με τον κόσμο στο πεδίο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ifop στη Γαλλία, το TikTok έφθασε στη δεύτερη θέση των μέσων πληροφόρησης των νέων για τις ευρωεκλογές, με πρώτη την τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο χτύπημα με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος; Οι ισχυρισμοί του Κιέβου και η προειδοποίηση του Κρεμλίνου

Ισπανία: Στον ανακριτή η σύζυγος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ – Ερευνάται για διαφθορά

Ισραήλ: Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης ο Νετανιάχου – Οι πιέσεις των ακροδεξιών και η οργή των πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές 2024, Απροετοίμαστοι, Βέλγοι,evroekloges 2024, aproetoimastoi, velgoi