Η Δύση τρέχει να προλάβει τον Τραμπ – Πίεση στον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν

Μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου, η Δύση πιέζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξετάσει νέους τρόπους για να καθίσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς επιδιώκεται ο τερματισμός των μαχών, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο όταν θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ και θα ορκιστεί στο Καπιτώλιο, δεσμευόμενος για μια γρήγορη λήξη του πολέμου. Ο

Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή. Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο ηγέτη την κατάλληλη στιγμή.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι φανερό όλο και περισσότερο ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να συμβιβαστεί με τον Πούτιν, επειδή έχει καταστεί σαφές ότι καμία πλευρά δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη.

Την παραμονή της G-20, της τελευταίας με τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιτρέψουν πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος ως απάντηση στην εμπλοκή της Βόρειας Κορέας που ενίσχυσε την υποστήριξη προς τον Πούτιν. Ο στόχος υποτίθεται πίσω από αυτή τη στροφή είναι ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της θέσης του Ζελένσκι προτού ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις από καλύτερη θέση.

Το Κρεμλίνο καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ και ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα του Στρατού θα πυροδοτήσει «έναν νέο γύρο έντασης», ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Ο Ζελένσκι, απελπισμένος, από καιρό εκλιπαρεί τους συμμάχους να επιτρέψουν τη χρήση δυτικών όπλων για να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Αλλά αιφνιδιάστηκε όταν η απόφαση διέρρευσε την Κυριακή: «Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να ανακοινώνονται», είπε. Η αμερικανική άδεια είναι επίσης κατώτερη των προσδοκιών της Ουκρανίας, επιτρέποντας μόνο τα χτυπήματα κατά στόχων στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με άτομα που γνωσρίζουν το θέμα, τα οποία αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ρητά την απόφαση, αλλά ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Φάινερ είπε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο έχει κλιμακώσει την κατάσταση. «Ήμασταν ξεκάθαροι στους Ρώσους ότι θα απαντούσαμε σε αυτό», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του, όταν οι ηγέτες της G20 συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, θα παρουσιάσει την πρότασή του για πάγωμα της σύγκρουσης στις τρέχουσες γραμμές, καθώς και το «πάγωμα» στις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10 χρόνια, πρόταση που στην Ρωσία βλέπουν με θετικό μάτι.

Η πρόταση Ερντογάν θα ζητάει και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς, το οποίο ελέγχει η Ρωσία από το 2014.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να προτείνει να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση και να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικές προμήθειες ως αποζημίωση για τη συμφωνία της να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η πρόταση Ερντογάν θα ζητάει και τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς, το οποίο ελέγχει η Ρωσία από το 2014.

Ο Ερντογάν αναμένεται επίσης να προτείνει να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματα ως πρόσθετη εγγύηση και να παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτικές προμήθειες ως αποζημίωση για τη συμφωνία της να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουκρανία να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, αλλά πιστεύουν ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Οι πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ελπίζει ότι μπορεί να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι υπό συνεχή πίεση και υπάρχει η εκτίμηση πως με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να κάνει πίσω και να δεχτεί, αφού αν δεν είχε την βοήθεια από τη Δύση, θα είχε χάσει πολλά περισσότερα εδάφη, κάτι που ούτως ή άλλως μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να δεχτεί ανάλογες πιέσεις και από τον Τραμπ μόλις αναλάβει την προεδρία, ενώ ήδη βλέπει και την ΕΕ να είναι προβληματισμένη με την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Ολαφ Σολτς τηλεφώνησε στον Πούτιν για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια, κάτι που θορύβησε τον Ουκρανό πρόεδρο. 

Η ξαφνική κινητικότητα για μια διευθέτηση δείχνει τη βιασύνη από τους συμμάχους της Ουκρανίας που προσπαθούν να προλάβουν την επιστροφή του Τραμπ και την πιθανότητα δραστικών περικοπών στην υποστήριξη των ΗΠΑ. Με τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας να μπαίνουν στη μάχη από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει αυξανόμενη επιθυμία να σταματήσει μια σύγκρουση που έφερε καταστροφή σε τεράστιες εκτάσεις της Ουκρανίας, κατανάλωσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και ξένα όπλα και ανέτρεψε τις γεωπολιτικές σχέσεις στην Ευρώπη και τον γύρω τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Χαμάς πιθανόν να μετακομίζει από το Κατάρ στην Τουρκία

Ξεπερνά το όριο κατά 60 φορές το τοξικό νέφος στην Ινδία – Κλειστά τα σχολεία στο Νέο Δελχί

Γαλλία: Στους δρόμους πάλι οι αγρότες – Διαμαρτύρονται για πιθανή συμφωνία ΕΕ-Mercosur

Keywords
Τυχαία Θέματα