Το ειρηνευτικό σχέδιο Ερντογάν για την Ουκρανία: Ποιος κερδίζει, ποιος χάνει

Ο Ερντογάν θα παρουσιάσει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία στη συνάντηση της G20.

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρόκειται να παρουσιάσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής της G20, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου φέρεται να περιλαμβάνει:

«Πάγωμα» του πολέμου στο σημείο που βρίσκονται τώρα οι δύο πλευρές Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια Προμήθεια όπλων στην Ουκρανία για την αμυντική της θωράκιση Τοποθέτηση διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στο Ντονμπάς

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τον όρο που προβλέπει «πάγωμα» του πολέμου στην τρέχουσα κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο.

Η προσπάθεια Ερντογάν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο της Μόσχας με το Κίεβο, έρχεται λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» της Δύσης στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο «δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή των χωρών του NATO στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Γαλλία και Γερμανία στη γραμμή ΗΠΑ

Η Γαλλία, η οποία έχει προμηθεύσει με πυραύλους μακρού βεληνεκούς την Ουκρανία, δήλωσε πως το να επιτραπεί στο Κίεβο να πλήξει στρατιωτικούς στόχους μέσα στη Ρωσία παραμένει μια επιλογή στο τραπέζι.

«Έχουμε πει ανοικτά ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε αν ήταν να επιτρέπαμε να πληγεί ένας στόχος από εκεί απ΄όπου η Ρωσία επιτίθεται τώρα στο ουκρανικό έδαφος. Άρα, τίποτα καινούριο», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σημαντική απόφαση σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας πάντως πως αυτό δεν συνιστά αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης.

«Η απόφαση από αμερικανικής πλευράς, και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό δεν είναι μια αναθεώρηση αλλά μια εντατικοποίηση αυτού στο οποίο έχουν ήδη ανταποκριθεί άλλοι εταίροι, είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», είπε η Μπέρμποκ προσερχόμενη στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Ζήτημα επάρκειας θέτει η Λιθουανία

Δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία έχει αρκετούς πυραύλους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της εφόσον της επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

«Δεν ανοίγω σαμπάνιες ακόμη, επειδή δεν ξέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς για το πόσους πυραύλους έχει η Ουκρανία», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Άρα το ερώτημα είναι, αν έχουν αρκετούς πυραύλους που θα έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης».

#ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα