Η δύσκολη εξίσωση που έχει μπροστά της η ΕΚΤ – Aναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού και την ανάπτυξη

Τη χθεσινή ημέρα την περίμεναν πολλοί, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ΕΚΤ, που συνήθως ακολουθούσε και ελάχιστα χάραζε πορεία στην παγκόσμια οικονομία, χθες τόλμησε και πήγε ένα βήμα πιο μπροστά τόσο από την Fed όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας. Έστειλε ταυτόχρονα ένα μήνυμα πως ο πληθωρισμός μπορεί να νικηθεί, αλλά αυτό θέλει υπομονή και επιμονή.

Και κάπου εδώ σταματούν τα «καθαρά»

νέα που αφορούν την Ευρωζώνη και αρχίζουν τα θολά. Η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε ένα περίγραμμα της επόμενης ημέρας το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%, καθώς και στην δίψα της αγοράς για ανάπτυξη, μία ανάπτυξη που δεν μπορεί να επιτευχθεί με περιοριστική πολιτική και υψηλά επιτόκια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύθηκε για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν δεσμεύονται σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι νομισματικής πολιτικής και θα συνεχίσουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση τα δεδομένα που έχουν σε κάθε συνεδρίαση. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Παραμένουμε εξαρτημένοι από τα δεδομένα και οι αποφάσεις θα παίρνονται σε κάθε συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται, εφόσον αναλύσουν τα στοιχεία υπό το πρίσμα τριών κριτηρίων:

Οι προοπτικές των πληθωριστικών πιέσεων,Ο υποκείμενος πληθωρισμός καιΗ ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Προειδοποίησε ότι ο δρόμος για να φτάσει η ΕΚΤ στον στόχο του 2% θα έχει πολλές προσκρούσεις, που αποτελούν έκπληξη είτε ως ύπαρξη είτε ως δυναμική. Ιδιαίτερη μνεία επιφύλασσε για τις μισθολογικές αυξήσεις, καθώς διαφέρουν από χώρα σε χώρα και εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν γνωρίζουν την ταχύτητα αλλά και το χρόνο που χρειάζονται για να διανύσουν τη διαδρομή μέχρι το τέλος του ταξιδιού, που είναι ο στόχος του 2%.

«Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός», είπε στην εισαγωγή της. «Οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό, αντισταθμίζοντας την προηγούμενη εκτίναξη του πληθωρισμού. Λόγω της κλιμακωτής φύσης της διαδικασίας προσαρμογής των μισθών και του σημαντικού ρόλου των εφάπαξ πληρωμών, το κόστος εργασίας είναι πιθανόν να παρουσιάσει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα, όπως δείχνει η επιτάχυνση των συμβατικών αποδοχών το α΄ τρίμηνο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους δείκτες μελλοντικών εξελίξεων, ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα μετριαστεί στη διάρκεια του έτους. Τα κέρδη απορροφούν μέρος της έντονης αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των πληθωριστικών επιδράσεών της».

Αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν τους κεντρικούς τραπεζίτες στη λήψη της εν λόγω απόφασης, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι υπήρξαν δύο πετυχημένες φάσεις. Από την κορύφωση του πληθωρισμού στο 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, όπου η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 5,2% τον Σεπτέμβριο του 2023, και στη δεύτερη φάση διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο 2,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τον Μάιο του 2024.

Οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Όσον αφορά τον δομικό, προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0 το 2026. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί σε 0,9% φέτος, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη που υπάρχουν και σημείωσε ότι αυτοί είναι ισορροπημένοι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά εξακολουθούν να είναι καθοδικοί μεσοπρόθεσμα. Μια υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία ή μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών θα επηρέαζε ανασταλτικά την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον και να διαταραχθεί το παγκόσμιο εμπόριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν εντονότερες από ό,τι αναμένεται. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και των πραγματικών εισοδημάτων επιφέρει υψηλότερες δαπάνες από ό,τι προβλέπεται ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί με εντονότερο ρυθμό από ό,τι αναμένεται.

Διαβάστε επίσης

Καμία δέσμευση για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – «Ραντεβού τον Σεπτέμβριο» δίνει η Λαγκάρντ

Πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2019 αποφάσισε η ΕΚΤ

ΕΟΔΥ για έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη: 230 κρούσματα από τις αρχές του έτους – Δυο βρέφη κάτω των 2 μηνών νεκρά – Ποιες ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΚΤ – Aναζητεί,ekt – Anazitei