Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ώρες για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ο φόβος της μη αναλογικής κατανομής της αποχής

Ώρες πια αρχίζουν να μετρούν τα κομματικά επιτελεία για το άνοιγμα της κάλπης της 9 Ιουνίου και η αγωνία μεγαλώνει καθώς οι τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποχή και τους αναποφάσιστους.

Όλες οι εταιρείες τις τελευταίες μέρες μετρούν συνεχώς και για το πώς αρχίζουν να κατανέμονται οι αναποφάσιστοι αλλά και για το αν τελικά η αποχή θα είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν τα στοιχεία, δηλαδή

για το αν μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 60%.

Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να δώσει το πόθεν έσχες του στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις στενών συνεργατών του και η επικέντρωση της προεκλογικής εκστρατείας τις επόμενες μέρες γύρω απ’ αυτό το θέμα προκάλεσε συζήτηση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αγωνία στους επιτελείς και τους δημοσκόπους της Κουμουνδούρου για το κόστος που θα μπορούσε να έχει στα ποσοστά του κόμματος.

Όμως τα πράγματα φαίνεται να μην είναι τόσο ανησυχητικά για τον κ. Κασσελάκη καθώς όλες οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το θέμα παρά τον επικοινωνιακό θόρυβο που ξεσήκωσε έχει επηρεάσει ελάχιστα τους ψηφοφόρους και όπως λένε χαρακτηριστικά  οι δημοσκόποι που μετράνε έχει «γρατσουνίσει» τόσο όσο τον ΣΥΡΙΖΑ με μια ελαφρά μείωση των ποσοστών του της τάξεως του 0,3%- 0,4% με το ποσοστό του να κυμαίνεται μεταξύ 16,5% και 17%. Οι όποιες απώλειες όμως δεν πάνε ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΠΑΣΟΚ αλλά σε μικρότερα κόμματα. 

Μάλιστα υπάρχουν δημοσκοπήσεις, που έδειξαν αρχικά ακόμη και αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την ανακοίνωση την Τρίτη το πρωί, η οποία όμως εξισορροπήθηκε από τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου και τον εσωτερικό θόρυβο που αυτές προκάλεσαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Νέα Δημοκρατία τώρα το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 31% και του 33%  με ένα μέσο όρο 32% και αυτή η ελαφρά πτώση έχει να κάνει με την κατανομή των αναποφάσιστων, που τις τελευταίες μέρες δεν γίνεται αναλογικά στα τρία μεγάλα κόμματα αλλά πηγαίνει περισσότερο σε μικρούς κομματικούς σχηματισμούς. Ωστόσο στην οδό Πειραιώς αισιοδοξούν ότι η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις τελευταίες μέρες, η σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα αλλά και η δουλειά που μπορεί να γίνει πόρτα πόρτα τις δύο τελευταίες μέρες, μπορούν να δώσουν στο κόμμα  το ποσοστό που έθεσε ως όριο νίκης ο πρωθυπουργός, δηλαδή το 33%

Στάσιμα είναι τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ καθώς σχεδόν η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων το βρίσκει στην τρίτη θέση με ποσοστά μεταξύ του 11% και του 13% στο ανώτερο ενώ υπάρχουν και κάποιες δημοσκοπήσεις που τις τελευταίες μέρες παρατηρούν μια ελαφρά αποσυσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου. Και στο ΠΑΣΟΚ συμβαίνει το ίδιο που συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οι οποίες απώλειες δεν καταλήγουν σε ένα από τα άλλα δύο κόμματα αλλά κατανέμονται στα μικρότερα κόμματα και αυτό και εδώ κυρίως έχει να κάνει με την κατανομή των αναποφάσιστων.

Άρα και τα τρία κόμματα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες κινδυνεύουν από το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή από μία μη αναλογική κατανομή όσον δηλώνουν μέχρι και τώρα πως δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, κάτι που μπορεί να ανατρέψει την τελευταία στιγμή ποσοστά που τους δίνουν μέχρι τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και ο μηχανισμός όλων των κομμάτων βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση προκειμένου αυτή η τάση να αντιστραφεί.

Μια πρώτη γεύση του τι ακριβώς συμβαίνει πάντως θα έχουν όλα τα κόμματα με την πρώτη φουρνιά του exit poll που θα βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών δημοσκοπήσεων γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι της Κυριακής.

Το δεύτερο κύμα του exit poll θα συγκεντρωθεί μεταξύ 4 και 5 το απόγευμα και θα είναι αυτό που πάνω κάτω θα ανακοινωθεί στις 7, με το κλείσιμο της κάλπης. Τέλος η τελική διόρθωση και το τελικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο μετά τις 8 το βράδυ και εκεί με μια σχετική ασφάλεια θα γνωρίζουμε τους νικητές, τους ηττημένους και την κατάταξη των κομμάτων.

Πάντως ο άγνωστος Χ που προβληματίζει τις τελευταίες ώρες όλους τους δημοσκόπους είναι το ποσοστό της αποχής και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει είτε προς τα πάνω είτε  προς τα κάτω τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για όλα τα κόμματα.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Όλα ανοιχτά για τον Έλληνα Επίτροπο – Τι είπε ο Μητσοτάκης, ποια ονόματα «παίζουν»

Μηνύματα κατά της αποχής και υπέρ της «σωστής» ψήφου στο ΚΚΕ

ΠΑΣΟΚ: Με… σημαία τον Άγιαξ ο Ανδρουλάκης πάει για εκλογικό πρωταθλητισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ,nd syriza pasok