Η Γαλλία στις κάλπες: Οι πέντε παράγοντες που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές

Την Κυριακή οι Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα – από την αύξηση του κόστους ζωής, μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία – που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις,  αλλά όταν φθάσουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν αν θα προτιμήσουν την πεπατημένη  ή θα στραφούν σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Πέντε θέματα κυριαρχούν τις μέρες αυτές και θα κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Η διεθνής θέση της Γαλλίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στον

Μακρόν να δείξει τις ηγετικές ικανότητες που έχει, ακολουθώντας μία τακτική που ισορροπεί ανάμεσα στις κυρώσεις και τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.

«Το ΝΑΤΟ γίνεται και πάλι σημαντικός οργανισμός για τον γαλλικό λαό και η Γαλλία γίνεται πάλι σημαντική για την συμμαχία», λέει στο AlJazeera ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας, Μισέλ Ντουκλός.

Ο Μακρόν είναι ο μόνος από τους βασικούς υποψήφιους για την προεδρία που τάσσεται υπέρ του ΝΑΤΟ, ενώ στο ενδεχόμενο εκλογής ενός άλλου προέδρου η Γαλλία θα αποστασιοποιηθεί από τους συμμάχους της και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα οι ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι της άκρας δεξιάς, Μαρίν Λε Πεν και Ερίκ Ζεμούρ τηρούν μία σκληρή ρητορική απέναντι στις Βρυξέλλες χωρίς να φτάνουν στο Frexit.

«Η Ευρώπη ήταν ένα μεγάλο τμήμα της ατζέντας του Μακρόν», λέει ο Ντουκλός, ενώ η Μαρίν Λε Πεν «εάν εκλεγεί θα αποδυναμώσει την γαλλική θέση στις Βρυξέλλες».

Αγοραστική δύναμη

Σύμφωνα με έρευνα του Ipsosgroup, το 58% των Γάλλων θα πάει στις κάλπες έχοντας ως κύριο μέλημα την αγοραστική του δύναμη, δηλαδή θα ψηφίσει με το μυαλό στο πορτοφόλι. Τα θέματα για το σύστημα υγείας και το περιβάλλον ακολουθούν, με ποσοστά 27 και 25% αντιστοίχως.

Ο Φρεντρίκ Μαρτί, οικονομολόγος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Coted’Azur, λέει στο AlJazeera ότι η Γαλλία βιώνει τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων 30 χρόνων. Έχουν πληγεί κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν και για όσους μένουν στα προάστια και χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους καθώς έχει αυξηθεί δραματικά η τιμή των καυσίμων

Η πολυδιάσπαση της αριστεράς

Απότους 12 υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές οι επτά προέρχονται από την αριστερά. Η προσπάθεια που έγινε τον Απρίλιο για να κατέβει ένας αριστερός υποψήφιος κοινής αποδοχής απέβη άκαρπη και μάλιστα οδήγησε σε περαιτέρω διάσπαση.

«Η γαλλική αριστερά θα έπρεπε να έχει δύο υποψήφιους- έναν ρεφορμιστή και έναν ριζοσπάστη», λέει ο πολιτικός αναλυτής Τομάς Γκινόλ.

Ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν, που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στην τρίτη θέση, θα μπορούσε να είναι ο εκλεκτός της ριζοσπαστικής αριστεράς, το κόμμα του απορρίπτει την ιδέα ενός ενιαίου αριστερού μετώπου.

Η μεταρρυθμιστική αριστερά, που εκπροσωπείται από τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επίσης αρνείται την συγκρότηση ενιαίου μετώπου.

«Το 1982, το 50% των ψηφοφόρων υποστήριζαν αριστερά κόμματα. Σήμερα ο αριθμός αυτός περιορίζεται στο 25%. Η αριστερά στο σύνολό της έχει καταρρεύσει, μειώνοντας τα ποσοστά της κατά 50%», επισημαίνει ο Τομάς Γκινόλ

Μετανάστευση

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μείζονα θέματα στην γαλλική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες,ιδιαίτερα μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τον Ζιλ Ιβαλντί, ερευνητή στο Ινστιτούτο Επιστημών Cevipof, ο φόβος της μετανάστευσης συνδέεται άμεσα με «τις οικονομικές και πολιτισμικές ανησυχίες» σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία.

«Αυτά τα θέματα γίνονται πολιτικές ανησυχίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός πιστεύει πως υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στην Γαλλία και οι περισσότεροι θα ήθελαν να περιοριστεί ο αριθμός των ξένων που μπαίνουν στην χώρα», λέει.

Ο Μακρόν έχει «σκληρύνει την μεταναστευτική πολιτική του λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης και την ανόδου της ακροδεξιάς», σημειώνει ο Ιβαλντί.

Οι πολιτικοί πάντως πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις πιέσεις της κοινής γνώμης, την ανάγκη υποδοχής μεταναστών για να ενισχυθεί η εργατική δύναμη σε μία χώρα που γερνάει, και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση των μεταναστών.

Η άκρα δεξιά

Η Γαλλία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούν δεδομένη την επιστροφή της ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Η επιτυχία της ακροδεξιάς σχετίζεται με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση», λέει ο Ιβαλντί, προσθέτοντας ότι «η άκρα δεξιά ενισχύεται όταν αυξάνονται τα ποσοστά της ανεργίας».

Η ακροδεξιά με πολύ έντονη ρητορική χρησιμοποιεί τα θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως το Ισλάμ, η μετανάστευση και η πολυπολιτισμικότητα για να αλιεύσει ψήφους στις πλατιές μάζες.

Οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς δεν σοκάρουν πλέον την κοινή γνώμη, καθώς οι ιδέες που πρεσβεύουν είναι ευθέως και ανοιχτά διατυπωμένες και μάλιστα τις συμμερίζονται πολλοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στη Μαριούπολη

Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ: Ακούσαμε τεράστια ψέματα για τους στρατιώτες μας (Video)

Πούτιν: Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία,gallia