Ιόνιο: Στην επιφάνεια το καναδικό ελικόπτερο που συνετρίβη στις 29 Απριλίου - Ανέλκυση από βάθος 3.143 μέτρων (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δύσκολη και εξειδικευμένη αποστολή του κυπριακού πλοίου EDT Hercules που διήρκεσε σχεδόν 50 μέρες στα νερά του Ιονίου Πελάγους, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για τον εντοπισμό και ανέλκυση του καναδικού στρατιωτικού ελικοπτέρου CH-148 Cyclone, που συνετρίβη στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια Νατοϊκών ασκήσεων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους έξι μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Στον εντοπισμό και ανέλκυσή

του υπήρξε καταλυτική η κυπριακή συμβολή με εξειδικευμένο πλοίο και υποβρύχια τηλεχειριζόμενα ρομπότ και προσωπικό.

Συγκεκριμένα, τη δύσκολη επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου, η Κυβέρνηση του Καναδά την ανέθεσε στην κυπριακή εταιρεία EDT Offshore με βάση τη Λεμεσό, που έστειλε στην περιοχή το υπό κυπριακή σημαία EDT Hercules με τα υποβρύχια ρομπότ που διαθέτει.

Την επιχείρηση, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη οι πολλοί περιορισμοί και μέτρα ασφάλειας λόγω του Covid-19

Μετά από ένα μήνα ερευνών, στις 29 Μαΐου, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου το υπό σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας πλοίο EDT Hercules και υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, περιλαμβανομένου του ρομπότ του αμερικανικού ναυτικού «Remora III», εντόπισαν σε σημείο περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κεφαλλονιάς και σε θαλάσσιο βάθος 3.143 μέτρων, μεγάλο μέρος της ατράκτου του ελικοπτέρου.

Στα συντρίμμια εντοπίστηκαν και πέντε από τις έξι σορούς του πληρώματος που δεν είχαν εντοπιστεί μετά το δυστύχημα, αφού στις έρευνες που προηγήθηκαν είχε εντοπιστεί στη θάλασσα μόνο μία σορός.

Στο κυπριακό πλοίο, βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στις έρευνες και ειδικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το κυπριακό πλοίο για λειτουργία σε αυτό και εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης που εντάσσεται στην κατηγορία του προστατευόμενου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.
 
Αμέσως μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, το επιτελείο που κατευθύνει τις έρευνες στο EDT Hercules, ξεκίνησε τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις ανέλκυσης, με κύριο σκοπό -πέραν του ανθρωπιστικού με την ανέλκυση των σορών- και τον τεχνικό, αφού τα συντρίμμια θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας για διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Η ανέλκυση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν από το EDT Hercules στο λιμάνι Αυγούστα της Σικελίας, όπου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας και από εκεί μεταφέρθηκαν στον Καναδά.

Ενταγμένο στο σύστημα Έρευνας – Διάσωσης
 
Να σημειωθεί ότι η κυπριακή EDT έχει εντάξει το Hercules μαζί με άλλα πλοία της και στο σύστημα έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτω από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου.
 
Η EDT Offshore θεωρείται από τις πιο έμπειρες εταιρείες σε τέτοιες επιχειρήσεις, αφού έχει συμμετάσχει σε διάφορες περιπτώσεις σε ανέλκυση πολεμικών και πολιτικών αεροπλάνων από τον βυθό της θάλασσας. Επίσης, έχει διαθέσει στις κυπριακές Αρχές πλοία, εξοπλισμό και τεχνογνωσία της για εκπαίδευση και ασκήσεις εντοπισμού και ανέλκυσης αεροπλάνων στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η Καναδική κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, σε ενημέρωσή τους προς τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ευχαριστούν ιδιαίτερα το πλήρωμα και τον καπετάνιο του EDT Hercules για τη συμβολή τους.

Ιόνιοεπιφάνειακαναδικό ελικόπτεροανέλκυσηβάθοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα