Ισχυρή πίεση για κάλπες με νέο εκλογικό νόμο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και τα προβλήματα που διαφαίνονται στον τουρισμό επαναφέρουν με ιδιαίτερη ένταση τα σενάρια για πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι φωνές που ζητούν προσφυγή στις κάλπες άμεσα, αφού πρώτα αλλάξει ο εκλογικός νόμος προκειμένου το πρώτο κόμμα να έχει αυτοδυναμία

με… 34% και όχι με 38% που πρέπει να πάρει σήμερα για να εκλέξει (υπό όρους) 151 βουλευτές.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είχε τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά να έχει η κυβέρνηση. Δηλαδή το κυβερνών κόμμα θα εμφανιζόταν να δείχνει ότι φοβάται την ήττα και γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει αγκιστρωμένο στην εξουσία.

Πέρα από τις αντιδράσεις των κομμάτων, και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάποιοι εκτιμούν ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός θα περνούσε αρνητικά στην κοινωνία, η οποία θα αντιδρούσε με τιμωρητική διάθεση, καθώς θα αντιλαμβανόταν ότι η λογική του πρωθυπουργού σε αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν «κάνω τα πάντα για να παραμείνω στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες με αμφισβητούν».

Ενστάσεις

Οι ενστάσεις αυτές παραμένουν στο τραπέζι, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί από τους συμβούλους τού πρωθυπουργού εμφανίζονται να έχουν αλλάξει γνώμη καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι συνθήκες βοηθούν την κυβέρνηση να κάνει κάποιες κινήσεις που θα τη θωρακίσουν εκλογικά.

Όπως λένε, ένα βασικό επιχείρημα – για την αλλαγή του εκλογικού νόμου – είναι ότι η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία έδειξε πως πρέπει να υπάρχουν ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις προκειμένου να παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις και να δείχνουν αποφασιστικότητα όταν χρειάζεται.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις θα είναι ιδιαίτερα μειωμένες καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, στις μεγάλες κρίσεις οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρνητικός στο εν λόγω σενάριο λέγοντας ότι «έχουμε εκλογικό νόμο, με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε σε εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο εκτιμώ ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές». Και φέρεται να επιμένει σε αυτή του τη θέση, παρά την πλήρη ανατροπή του ευρύτερου σκηνικού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Χωρίς βεβαιότητες

Όσοι υποστήριζαν ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν μέσα στην άνοιξη στηρίζουν τον συλλογισμό τους στο γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η ουκρανική κρίση και τι είδους προβλήματα θα αφήσει πίσω της. Φυσικά σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει το γεγονός ότι τα ποιοτικά ευρήματα σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφουν την οργή των πολιτών για την ακρίβεια, η οποία υπήρχε και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην πραγματικότητα η ουκρανική κρίση ανατρέπει κάθε βεβαιότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα και οδηγεί σε επανασχεδιασμό του συνολικού σχεδόν χρονοδιαγράμματος του κυβερνητικού έργου.

Με δεδομένο ότι η κρίση στην ενέργεια θα κρατήσει όλο τον χρόνο και, το πιθανότερο, ένα μέρος της επόμενης χρονιάς και καθώς οι προσδοκίες για ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι εκ των πραγμάτων «ψαλιδίζονται», στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητούν τη μαγική λύση που θα μπορέσει να ανατρέψει τη δυσφορία και την οργή των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση: Παρεμβάσεις στην Ευρώπη με το βλέμμα στην Ελλάδα

Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί λέει «ναι» στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισχυρή,ischyri