«Καμπανάκι» για τους «μαϊμού» οδοντίατρους - Ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες

ΥΓΕΙΑ

Δεκάδες καταγγελίες δέχεται ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής από πολίτες που πέφτουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων οδοντιάτρων ή μή για οδοντιατρικές πράξεις σε χώρους που δεν είναι οδοντιατρεία.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης εκτός οδοντιατρείων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθανάσιος Υφαντής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στoματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου.

Υπάρχουν καταγγελίες για κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες αισθητικής και έχουν συμπεριλάβει

και τη λεύκανση, η οποία όπως είπε ο κ. Υφαντής “δεν είναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά αποτελεί θεραπευτική πράξη, που πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου.»

Ο ΟΣΑ έχει καταθέσει σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τους αρμόδιους φορείς. Όπως εξήγησε ο κ. Υφαντής, βλάβες στα δόντια όπως ρωγμές, τερηδόνα, εκτεθειμένες επιφάνειες των ριζών, διαβρώσεις, έντονες αποτριβές αποτελούν πλήρη αντένδειξη για λεύκανση. Επίσης, η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών είναι απαραίτητη.

Τα προιόντα για τη λεύκανση πρέπει να πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους και να εφαρμόζονται υπό την επίβλεψή τους, αφού οι ουσίες που απελευθερώνονται, δρουν στους ζώντες ιστούς των δοντιών. Το ίδιο ισχύει και για την ειδική λυχνία, για την οποία, τελευταίες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδοντιάτρων τείνουν στην αποφυγή χρήσης της, αφού βρέθηκε ότι αφυδατώνουν την οδοντική επιφάνεια με κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον πολφό (αγγεία και νεύρα του δοντιού), ενώ η αλλαγή χρώματος που επιφέρουν είναι παροδική, διάρκειας λίγων ημερών.

«Η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή ακατάλληλη λυχνία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα βλεννογόνου, νεκρώσεις πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή», ανέφερε ο κ. Υφαντής.

Οι οδοντίατροι επεσήμαναν πως λεύκανση δοντιών χωρίς τις άνω προϋποθέσεις δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ αν δεν τηρούνται μέτρα αποστείρωσης των εργαλείων και απολύμανσης του χώρου υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS και oi Ηπατίτιδες.

Ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε επίσης και σε καταγγελίες ασθενών που κινδύνευσαν μετά από επίσκεψη τους σε οδοντιατρεία γειτονικών χωρών λόγω «φθηνότερων» τιμών, καθώς και στην παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από αλλοδαπούς, μη οδοντιάτρους, ομογενείς, ή από οδοντοτεχνίτες. Επίσης, μίλησε για παροχή υπηρεσιών από οδοντιάτρους ή μη σε χώρους μη πιστοποιημένους για την πληρότητα και ασφάλεια του εξοπλισμού. Μάλιστα η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε οδοντίατρο ο οποίος δεν είχε την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου και ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης και του επεβλήθη και πρόστιμο από την Περιφέρεια ύψους 75.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο παροχής υπηρεσιών από συνταξιούχους οδοντιάτρους, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

«Η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις έχουν ως συνέπεια την αναζήτηση από τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών προβλημάτων τους παραβλέποντας συχνά τον παράγοντα ποιότητα της θεραπείας».

Ο κ. Υφαντής απηύθυνε κάλεσμα στους ασθενείς να εκτελούν τις οδοντιατρικές πράξεις σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου. Όπως είπε, ο Σύλλογος έχει χορηγήσει στα νόμιμα οδοντιατρεία ή πολυοδοντιατρεία σχετική βεβαίωση προκειμένου να διακρίνονται από τα μη νόμιμα.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και προς την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΣΑ, ζητώντας να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του Συλλόγου και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και παράλληλα να χρηματοδοτήσει την οδοντιατρική περίθαλψη.

« Σώμα Υγιές. Στόμα Υγιές»

Η σημασία της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική υγεία του ανθρώπου, είπε ο κ. Υφαντής, δεδομένου ότι όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, η κακή στοματική υγεία συνδέεται αιτιωδώς με σοβαρές νόσους (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονία, καρκίνος του παγκρέατος κλπ)».

Οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60% και 90% παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν την σημασία της σωστής στοματικής υγείας.

οδοντίατροικίνδυνοςλεύκανσηκαταγγελίεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα