Κινούμενη άμμος οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου – Χάθηκε ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου λόγω Μ. Ανατολής

Η πιθανότητα μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή φαίνεται να ανησυχεί λιγότερο τους traders παγκοσμίως σε σύγκριση με τις συνεχείς εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα. Μόλις οι φόβοι για μια επικείμενη κρίση στην περιοχή έγιναν πιο ήπιοι, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική πτώση, σβήνοντας μεγάλο μέρος της αύξησης που είχαν καταγράψει νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες,

η τιμή του Brent βρισκόταν γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι και έφτασε πάνω από 82 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 17%. Ωστόσο, χθες οι τιμές επέστρεψαν λίγο πάνω από 74 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας την αύξηση στο 7% περίπου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές στην αντλία παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με μια μικρή άνοδο. Μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσίασε αύξηση 6% στις τιμές του, κάτι που δεν δικαιολογείται από την πορεία των τιμών βενζίνης και diesel.

Η είδηση ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ικανοποίησε τις αγορές, οι οποίες επανέφεραν την προσοχή τους στην Κίνα. Πριν από τη χθεσινή πτώση, οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικές εγκαταστάσεις είχαν ανεβάσει τις τιμές έως και 82 δολάρια το βαρέλι. Αν και ήταν γνωστό ότι ο OPEC+ έχει αρκετή παραγωγή για να καλύψει τυχόν διαταραχές στις εξαγωγές του Ιράν, οι φόβοι αυτοί επηρέασαν την αγορά.

Μόλις οι ανησυχίες αυτές αμβλύνθηκαν, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με χθες να καταγράφεται πτώση έως και 5%, φτάνοντας τα 73,34 δολάρια το βαρέλι. Χωρίς την ένταση στη Μέση Ανατολή, οι πρόσφατες εκθέσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) και του OPEC, καθώς και οι αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις από την Κίνα, θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει τις τιμές σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση, ίσως και έως 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μείωση προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου

Ο OPEC και η ΙΕΑ έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024, κυρίως λόγω της σοβαρής επιβράδυνσης στην Κίνα, που είναι βασικός καταναλωτής. Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 862.000 βαρέλια την ημέρα, από 930.000 που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ πέρυσι η ζήτηση ήταν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ο OPEC+ προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, αλλά αυτός ο αριθμός είναι 106.000 βαρέλια λιγότερος από προηγούμενες εκτιμήσεις. Η ζήτηση στην Κίνα μειώθηκε κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με πέρυσι.
Η ΙΕΑ αναμένει βελτίωση στην Κίνα το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με αύξηση της ζήτησης κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως το 2025, λόγω μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Προς το παρόν, τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα παραμένουν ανησυχητικά, με τις εισαγωγές πετρελαίου να σημειώνουν πτώση. Ο πληθωρισμός έφτασε το -0,4% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, και οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 2,8%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4%, αλλά οι εισαγωγές μόνο κατά 0,3%, σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Αν και το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δεν ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης, υπάρχουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία. Οι επενδυτές στον τομέα του πετρελαίου θα πρέπει να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, καθώς θετικές ειδήσεις μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές στο μέλλον.

Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά πετρελαίου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με τις πολιτικές εξελίξεις και τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Εισαγγελική έρευνα για τον ψευτοϊερέα που ζητούσε 800 ευρώ για… ξεμάτιασμα – Αρνείται ότι έλαβε λεφτά ο ίδιος

Τροχαίο στη Γλυφάδα: Προφυλακιστέος ο 39χρονος γκαλερίστας – Είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Παπαθανάσης: Εκταμιεύεται 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κινούμενη, – Χάθηκε, Ανατολής,kinoumeni, – chathike, anatolis