Κοινή πρόταση Γαλλίας - Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ

 

Η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν στους εταίρους τους κοινή πρόταση για την μεταρρύθμιση της λειτουργίας και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από την διάσταση των απόψεων μεταξύ των δύο ηγετών τους.

Οι δύο χώρες προτείνουν απολογισμό για την κατάσταση της υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον εντοπισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών «εκείνων που πρέπει κατά προτεραιότητα να μεταρρυθμισθούν ή να βελτιωθούν, συμπεριλαμβανομένης

μίας αναθεώρησης των Συνθηκών», διευκρινίζεται στο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του AFP.

Η μεταρρύθμιση της διαδικασίας ορισμού του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2024 είναι μία από τις ορισθείσες προτεραιότητες.

Το κείμενο επιδόθηκε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις παραμονές της ανάληψης των καθηκόντων της νέας υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να εγκρίνει την σύνθεσή της αύριο και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα λάβει την εμπιστοσύνη και θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Μία πρώτη συζήτηση σχετικά με τις προτάσεις αυτές αναμένεται να γίνει σε επίπεδο πρεσβευτών αύριο, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Το Παρίσι και το Βερολίνο προτείνουν την συγκρότηση ομάδας εκπροσώπων και εμπειρογνωμόνων των ευρωπαϊκών θεσμών υπό την ηγεσία μίας «ειδικού βάρους ευρωπαϊκής προσωπικότητας». Για την αποστολή αυτή έχει αναφερθεί επανειλημμένως το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, του Φιλελεύθερου Γκι Φερχόφστατ, αλλά η προοπτική αυτή συναντά αντιδράσεις, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το γαλλο-γερμανικό έγγραφο θέλει να δείξει ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι ακόμη ικανές να διαμορφώσουν κοινές προτάσεις, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι υπάρχει δυσκολία συνεννόησης ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγγελα Μέρκελ.

Η απόρριψη από τον Εμανουέλ Μακρόν της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μπλοκάρισμα από το Παρίσι της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και η διαπίστωση του προέδρου της Γαλλίας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου» είναι τα τελευταία επεισόδια αυτής της τεταμένης σχέσης.

Η γαλλο-γερμανική πρόταση προϋποθέτει έγκριση από τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Εάν εγκριθεί, η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, υπό κροατική προεδρία. Η εξέταση των ευρωπαϊκών πολιτικών θα γίνει, στην περίπτωση αυτή, μετά το καλοκαίρι, υπό γερμανική προεδρία, και θα ολοκληρωθεί το 2022, υπό γαλλική προεδρία. «Θα πρέπει να καταλήξει σε χειροπιαστά και ακριβή αποτελέσματα, μέσω της διατύπωσης προτάσεων», διευκρινίζεται στο κείμενο.

ΓαλλίαΓερμανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα