Κορωνοϊός: Θλιβερές πρωτιές στην πανδημία

Σε δύο βάρκες επιχειρεί να πατήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πανδημία, καθώς από τη μία εμφανίζεται να «χαϊδεύει» τους ανεμβολίαστους και από την άλλη να ευελπιστεί ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα καθώς ανεβαίνει ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που δύο τουλάχιστον έρευνες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους στην Ευρώπη.

1. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν η Ελλάδα βρίσκεται

στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 800 και η χώρα μας βρίσκεται (μαζί με κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης) στην πρώτη θέση της Ε.Ε. σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

2. Ακόμα η πρόσφατη αναφορά (12.11.2021) του Johns Hopkins University (Our World in Data) δείχνει ότι η Ελλάδα καταγράφει 73,28 θανάτους ανά εκατομμύριο την εβδομάδα, ενώ η Κύπρος 16,74, η Ιταλία 10,75, η Πορτογαλία 7,97, η Γαλλία 7,09 και η Ισπανία 6,53.

Στα σχοινιά το ΕΣΥ

Με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων καθώς παντού υπάρχουν ανεμβολίαστοι, το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς συνδέεται άμεσα με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στις ΜΕΘ και παράλληλα έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προφανώς παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ότι η χώρα μας έχει αυτή τη θλιβερή πρωτιά.

Άλλωστε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία βρίσκεται στα μαχαίρια με τον πολιτικό της προϊστάμενο Θανάση Πλεύρη, έχει πολλές φορές χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η πρόταση της Γκάγκα να επιστρέψουν στις δουλειές τους οι γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται σε αναστολή κάνοντας δυο rapid test την εβδομάδα έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι η υπουργός του ανοίγει ένα θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει λύση.

Δημοσκοπικές καμπάνες

Προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου κινούνται και αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια, αφού τα δημοκοπικά αποτελέσματα, τα οποία βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι υπάρχει μια πραγματική κατρακύλα σε σχέση με την εικόνα που είχε η Ν.Δ. πέρυσι.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε μάλιστα το κυβερνών κόμμα να έχει χάσει οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται στο 28% των ψηφοφόρων, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, συγκέντρωνε 36,2%!

Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπράττει ακόμα από τη θεαματική πτώση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι, όταν φτάσει η κορύφωση των προβλημάτων, τότε μοιραία οι ψηφοφόροι θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μία άλλη λύση για τα προβλήματά τους.

Έτσι, παρά την αρχική τοποθέτηση πολλών κυβερνητικών στελεχών, τα οποία εμφανίστηκαν να απειλούν με λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ακολουθεί άλλο δρόμο.

Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους, και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι εμφανίζεται και ενοχλημένος με τους συνεργάτες του οι οποίοι έσπευσαν να απειλήσουν με τέτοια μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι το «αυστριακό μοντέλο», σε μια στιγμή που οι εμβολιασμοί αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κρίνεται ότι δεν θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αυξηθούν τα ραντεβού πρωτίστως για την πρώτη δόση, αλλά και για την τρίτη, που επίσης είναι καθοριστική για την αναχαίτιση της πανδημίας.

«Οι ανεμβολίαστοι είναι ήδη αντιμέτωποι με πολλά περιοριστικά μέτρα. Αν χρειαστεί, είμαστε εδώ για βελτιώσεις και μόνο» δηλώνει κυβερνητική πηγή.

Πίεση στους… εμβολιασμένους

Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τώρα έχουν κλειστεί περίπου 300.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, κάτι που γεννά ελπίδες ότι ώς τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 7.000.000 εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται να βλέπει με θετικό μάτι το «γαλλικό» μοντέλο, το οποίο συνδέει την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Στην πραγματικότητα, όμως, με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, το Μέγαρο Μαξίμου, αντί να πιέσει τους ανεμβολίαστους, επιλέγει να πιέσει και πάλι τους εμβολιασμένους, καθώς πιστεύει ότι είναι πιο εύκολος στόχος.

Στα μέσα της εβδομάδας οι επιστήμονες θα συνεδριάσουν εκ νέου και θα επανέλθουν με τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο μέτρο που συζητά αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο Δημόσιο. ‘Ένα μέτρο το οποίο παράλληλα θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Περιορισμοί για όλους, SOS για τα νοσοκομεία, επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε διπλή «μέγγενη» η κυβέρνηση

Τηλεργασία: Την προκρίνει το υπουργείο Εργασίας ως κύριο μέτρο κατά του κορωνοϊού

Keywords
το φως, νεα δημοκρατια, ελλαδα, hopkins, world, data, κυπρος, γαλλια, rapid, test, λύση, φως, δημοσκοπηση, νέα, συριζα, ισχύ, αθηνα, sos, επιταξη, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, τελευταια δημοσκοπηση, αποτελεσματα, rapid, υπουργειο εργασιας, χωρες, δημοκρατια, θεμα, ισπανια, ιταλια, ρυθμος, φως, test, αυξηση, βαρκες, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γιατροι, δεδομενο, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, ερευνες, ετων, ευρωπη, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαξιμου, ματι, μαχαιρια, μητσοτακης, νοσοκομεια, οκτω, πηγη, πορτογαλια, προβληματα, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμενα, το φως, τριτη, ισχύ, δουλειες, εφαρμογη, εθνικο, hopkins, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, γκαγκα, νεκροι, πηγες, πληροφοριες, sos, υγειας, world
Τυχαία Θέματα
Κορωνοϊός, Θλιβερές,koronoios, thliveres