Μάτι: Η δίκη που εξέθεσε τους χειρισμούς της ΝΔ – Η γκρίνια και η αυτοκριτική

Η τραγωδία στο Μάτι με τους δεκάδες νεκρούς που κάηκαν εγκλωβισμένοι στη φωτιά και από τις λάθος οδηγίες του κράτους είχε προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα στην κοινωνία και όλοι περίμεναν την έκβαση της δίκης και την απονομή δικαιοσύνης.

Όμως, η απόφαση της δικαιοσύνης με τις καταδικαστικές ποινές σε ελάχιστα και μόνο επιχειρησιακά στελέχη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες προς 10 € την ημέρα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επαναδιατυπώνονται σκέψεις για το αν το κυβερνών κόμμα έπραξε

σωστά που δεν ερεύνησε και σε πολιτικό βαθμό την υπόθεση, προκειμένου να εντοπιστούν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων που εκείνη την εποχή είχαν άμεση ή έμμεση συμμετοχή στη λειτουργία του κράτους ως προς τον χειρισμό της τραγικής αυτής υπόθεσης.

Μάλιστα, με δεδομένη την ένταση με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το θέμα μιας άλλης τραγωδίας, αυτής των Τεμπών, αρκετοί στη Νέα Δημοκρατία αναρωτιούνται εκ νέου για το αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει έστω μια εξεταστική επιτροπή που θα διερευνούσε τις πολιτικές ευθύνες των αρμοδίων εκείνης της περιόδου.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν υπήρξαν παραδοχές τόσο από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου όσο και από όσους ερεύνησαν την υπόθεση ότι αν λειτουργούσε το 112 θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές. Το 112 είχε υποσχεθεί ότι θα θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ και στη συνέχεια υλοποιήθηκε στους πρώτους μήνες της υπουργίας του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μάλιστα, η οργή των συγγενών των νεκρών για την δικαστική απόφαση αλλά και οι φωνές που θέτουν ξανά το θέμα γιατί η υπόθεση δικάστηκε σε πλημμεληματικό και όχι κακουργηματικό χαρακτήρα κάνουν πολλούς στη Νέα Δημοκρατία να προβληματιστούν για το κατά πόσο ένα μέρος της κοινής γνώμης θα χρεώσει στην κυβέρνηση κακούς χειρισμούς ή και αδιαφορία στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η δίκη σε πρώτο βαθμό τελείωσε έξι χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2018 και όλα τα αδικήματα παραγράφονται το 2026, σε δύο χρόνια δηλαδή.

Και τώρα θα πρέπει να υπάρξει αγώνας δρόμου προκειμένου σε χρόνο ρεκόρ η δικαιοσύνη να δικάσει την υπόθεση σε δεύτερο αλλά και σε τρίτο βαθμό εάν χρειαστεί.

Δεν είναι τυχαία αυτού του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η χθεσινή δήλωση του υπουργού υγείας και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 ότι προβληματίζεται για το αν έκανε λάθος ή όχι η Νέα Δημοκρατία που δεν αναζήτησε πολιτικές ή ποινικές ευθύνες στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι.

Την ίδια ώρα, όμως, η σύγκριση που γίνεται από κυβερνητικά στελέχη στην συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με την υπόθεση των Τεμπών καταλήγει στο να κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εργαλειοποιεί περισσότερο ή λιγότερο τις τραγωδίες αναλόγως με τον πολιτικό χρόνο που αυτές έχουν συμβεί.

Ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα άφησε και ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος θυμίζουν ότι για τους νεκρούς στα Τέμπη ούτε πορείες έγιναν, ούτε τα ονόματα τους γράφτηκαν μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, ούτε κρεμάστηκαν πανό σε κτίρια κομμάτων, ούτε ζητήθηκε με την ίδια ένταση που ζητείται τώρα η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που χειρίστηκαν τότε το όλο θέμα.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν μάλιστα ότι κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε το θέμα της τραγωδίας στο Μάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε οργανώθηκαν εκδηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο, ούτε σχολιάστηκε η ήπια δικαστική απόφαση ως παραβίαση του κράτους δικαίου.

Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση σε ποινικό επίπεδο το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν έστω και στο πάρα ένα η δικαιοσύνη έχει αντανακλαστικά και κατανοεί και το κλίμα που υπάρχει στη κοινωνία για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων τραγωδιών.

Το σίγουρο είναι όμως ότι Μάτι και Τέμπη θα διχάζουν και θα προκαλούν σφόδρα πυρά μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Καρανίκας σε Σπηλιωτόπουλο: «Καλώς ήρθες» – Η «θερμή» ανάρτηση για την έλευση στην Κουμουνδούρου

Νίκος Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας 

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Keywords
Τυχαία Θέματα