Με Apple Wallet και Google Wallet στα δωμάτια των ξενοδοχείων οι πελάτες τους – Σύντομα παρελθόν οι πλαστικές κάρτες – κλειδιά

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες επιταχύνουν την αντικατάσταση των παραδοσιακών πλαστικών κλειδιών δωματίων με ψηφιακές επιλογές, όπως οι εφαρμογές Apple Wallet και Google Wallet, λόγω αυξημένων ανησυχιών για την κυβερνοασφάλεια και της τάσης για ανέπαφες υπηρεσίες.

Τα πλαστικά κλειδιά αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αμφισβήτηση, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, που έκανε τις ανέπαφες συναλλαγές πιο επιτακτικές, αλλά και λόγω πρόσφατων ευρημάτων για κενά ασφαλείας τα οποία καθιστούν εκατομμύρια κλειδιά ευάλωτα σε χάκερ.

Η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε

την απομάκρυνση από τα παραδοσιακά κλειδιά, καθώς οι ανέπαφες τεχνολογίες έγιναν δημοφιλείς σε όλη τη βιομηχανία της φιλοξενίας. Παράλληλα, ανησυχίες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων κλειδιών ανέδειξαν την ανάγκη για ασφαλέστερες εναλλακτικές. Νωρίτερα φέτος, ερευνητές αποκάλυψαν μια ευπάθεια στις πλαστικές κάρτες κλειδιών, εκθέτοντας έως και τρία εκατομμύρια κλειδιά σε πιθανή παραβίαση από κυβερνοεγκληματίες, ενώ η διόρθωση του προβλήματος θα μπορούσε να απαιτήσει χρόνια.

Σύμφωνα με το CNBC, οι ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια ωθούν τις ξενοδοχειακές αλυσίδες να επενδύσουν σε ψηφιακές κλειδαριές και σύγχρονες τεχνολογίες. Ενώ οι ψηφιακές κλειδαριές υπήρχαν ήδη σε μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ, οι εφαρμογές όπως το Google Wallet και το Apple Wallet προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αποθηκεύουν τα κλειδιά των δωματίων στα κινητά τους τηλέφωνα, απλοποιώντας την πρόσβαση με ένα μόνο πάτημα.

Τα Hilton Hotels έχουν εισαγάγει την εφαρμογή Honors, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν ψηφιακό check-in και να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ως κλειδιά δωματίου. Το Harpeth Hotel στο Φράνκλιν του Τενεσί, το οποίο ανήκει στο δίκτυο Hilton, προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν check-in μέσω κινητού και να αποθηκεύουν τα κλειδιά τους σε Apple ή Google Wallet.

«Το πλεονέκτημα του ψηφιακού check-in είναι ότι το τηλέφωνό σας γίνεται το κλειδί», δηλώνει η Κίμπερλι Έλντερ, διευθύντρια πωλήσεων του Harpeth Hotel. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ότι πολλοί πελάτες προτιμούν ακόμη τις παραδοσιακές πλαστικές κάρτες κλειδιά.

Ο Έλι Φουξ, περιφερειακός διευθυντής λειτουργιών της Valor Hospitality Partners, που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία Hilton και Holiday Inn Express, δηλώνει ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. «Τα παραδοσιακά κλειδιά των δωματίων του ξενοδοχείου φτάνουν προς το τέλος της ύπαρξής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι κίνδυνοι της επιλογής

Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας τονίζουν ότι ακόμη και οι νέες ψηφιακές λύσεις δεν είναι αλάνθαστες. Ο Λη Κλαρκ, από το κέντρο κυβερνοασφάλειας RH-ISAC, προειδοποιεί ότι τα συστήματα χωρίς κλειδιά μπορεί να εισάγουν νέες απειλές. «Τα συστήματα χωρίς κλειδί μπορούν να εισαγάγουν εντελώς νέους φορείς απειλής για τη διαχείριση των λειτουργιών ασφαλείας του ξενοδοχείου», εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να μετριαστούν μέσω προηγμένων μέτρων ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA). Ωστόσο, οι πρακτικές αυτές εισάγουν πρόσθετα βήματα στη διαδικασία check-in, κάτι που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους επισκέπτες.

Παρά την ταχεία υιοθέτηση των ψηφιακών κλειδιών, ο Κλαρκ επισημαίνει ότι δεν αναμένεται σύντομα η πλήρης αντικατάσταση των πλαστικών κλειδιών. Πολλοί πελάτες μπορεί να προτιμούν τις κάρτες-κλειδιά για λόγους ευκολίας ή να μην διαθέτουν συσκευές συμβατές με τα νέα συστήματα, ενώ η μετάβαση σε ένα αμιγώς ψηφιακό μοντέλο συνεπάγεται υψηλά κόστη εξοπλισμού, εγκατάστασης και συντήρησης. «Η μετάβαση σε συστήματα κλειδαριάς χωρίς κλειδί συνεπάγεται σημαντικό κόστος σε εξοπλισμό, εγκατάσταση, συντήρηση και ασφάλεια», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι οι αλυσίδες θα πρέπει να ζυγίσουν τα οφέλη έναντι των προκλήσεων πριν προχωρήσουν σε πλήρη εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης:

ΔΥΠΑ: Διευρύνεται από σήμερα το ωράριο κοινού στις υπηρεσίες

Κίνητρα στους συνεπείς φορολογούμενους θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει από το τέλος Σεπτεμβρίου

Ρεύμα: Μειώνει την τιμή η ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιο

Keywords
Τυχαία Θέματα