Μικρές απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα μηνύματα παραμένουν συγκεχυμένα, όσον αφορά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της συμφωνίας, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Έτσι, “Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν ολοκληρωθεί η ‘πρώτη φάση’ της εμπορικής συμφωνίας”, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο, ο σύμβουλος για το

εμπόριο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα από την πλευρά του: “Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για απομάκρυνση των δασμών, ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση του deal. Οι Κινέζοι απλώς διαπραγματεύονται δημόσια, προσπαθώντας να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα προερχόμενα από τον κινεζικό Τύπο είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας”.

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για μια σταδιακή κατάργηση των δασμών”, δήλωσε ο Michael Pillsbury, εξωτερικός σύμβουλος του Τραμπ.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκίνητων”, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, στη “Sueddeutsche Zeitung”.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν ως τις 14 Νοεμβρίου αν θα επιβάλλουν δασμούς ως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Οι δασμοί έχουν καθυστερήσει ήδη κατά έξι μήνες.

Στα 19,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές έκαναν άλμα κατά 1,3%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 0,4% και πως οι εισαγωγές θα παραμείνουν αμετάβλητες. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν στα 18,1 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί, κατά κύριο λόγο, με αρνητικό πρόσημο, λόγω των ελεγχόμενων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο, ο γενικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 870 μονάδων, ενώ αυξημένο προβληματισμό προκαλεί ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 865,65 (-0,44%) και 870,17 μονάδων (+0,08%), ενώ ο τζίρος μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 15 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος για πολλοστή συνεδρίαση, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει ο τίτλος της TITC (+1,78%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Alpha Bank (-2%), Eurobank (-1,18%), Εθνικής (-1,63%), Πειραιώς (-1,47%) και Ελλάκτωρα (-1,61%).

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αλλαγές που να σχετίζονται με προσθήκες, ή αφαιρέσεις ελληνικών μετοχών, πέρασε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οίκου MSCI, οι οκτώ μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη MSCI Greece Index είναι οι εξής: ΟΤΕ (ποσοστό συμμετοχής 20,26%), Alpha Bank (ποσοστό συμμετοχής 16,48%), Eurobank (ποσοστό συμμετοχής 14,64%), ΟΠΑΠ (ποσοστό συμμετοχής 13,52%), Jumbo (ποσοστό συμμετοχής 11,83%) Εθνική Τράπεζα (ποσοστό συμμετοχής 10,36%), Μotor Oil (ποσοστό συμμετοχής 8,37%) και Titan Cement International (ποσοστό συμμετοχής 4,55%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2020, με ημερομηνία εκτέλεσης την 2α Μαρτίου 2020.

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες 375.241.586 (ΚO) μετοχές της ΕΛΧΑ, οι οποίες προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων (ΚΑ) μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία το σύνολο των εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 375.241.586 (ΚO) μετοχές.

Τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το γνωστό “συμμάζεμα” των απωλειών, που λαμβάνει χώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑαπώλειεςΕυρώπηΕλλάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα