Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει - Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου

Μήνυμα σε Ερντογάν - Τι είπε για τα Πανεπιστήμια και τα Γλυπτά του ΠαρθενώναΠολιτική

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει». 

Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις

φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική. 

Μήνυμα από τη ΔΕΘ σε Ερντογάν

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Πρόθεσή μου είναι να συναντήσω τον κ. Ερντογάν στα τέλη Σεπτεμβρίου στον ΟΗΕ». 

«Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση μη συγχέοντας ζητήματα διμερών σχέσεων με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευρωπαϊκό πρόβήμα είναι και το προσφυγικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό», πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο από τη ΔΕΘ: «Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή, συνεπώς δεν αλλάζει».

«Δεν προβλέπεται κατάργησή της παρά μόνο έλεγχος της εφαρμογής της κι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί ως προς αυτό», πρόσθεσε και σημείωσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι η στήριξη της Μακεδονίας. Μίλησα για στήριξη του brand της πραγματικής δικής μας Μακεδονίας, ώστε να κερδίσουμε επικοινωνιακά».

Live η συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη 

 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα. Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου. Η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας. Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες. Η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνουμε ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. 

Ο Κινέζος, η κλασική φιλοσοφία και το πανεπιστήμιο

Αναφορικά με το άρθρο που δεν πέρασε από την Συνταγματική Αναθεώρηση, και θα επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχω εκφράσει την προσωπική μου στεναχώρια για το ότι το άρθρο 16 δεν κρίθηκε αναθεωρητέο. Αυτή ήταν η απόφαση της Βουλής, δεν θα είναι αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης και αυτό είναι χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Όμως κοιτάμε παραπέρα, ούτως η άλλως, ακόμα και να μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16, η προσοχή μας θα στρεφόταν στα δημόσια πανεπιστήμια».

«Στην εξωστρέφεια τους και στην δυνατότητά τους να γίνουν πόλος έλξης φοιτητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας ξενόγλωσσα μαθήματα και τμήματα. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, τουλάχιστον σε τομείς που έχει πλεονεκτήματα. Είναι αδιανόητο ένας Κινέζος να θέλει να σπουδάσει κλασική φιλοσοφία στην Ελλάδα, στα αγγλικά και να μην μπορεί να το κάνει» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Η προσοχή μας πέφτει πάνω στα δημόσια πανεπιστήμια. Να περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου ένα νέο οριζόντιο θεσμικό πλαίσιο. Για μας θα αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση».

«Πάρα πολύ σωστά καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας»

«Η κατάργηση της παραβατικότητας και της ανομίας που κρύβεται πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο είναι μια πολιτική που πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι μια πολιτική κοινής λογικής. Οταν ένα νέο παιδί πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, έχει την απαίτηση να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, χωρίς εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς μπαχαλάκηδες. Και το ίδιο ισχύει για τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό. Θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Δουλεύει ήδη. Η αστυνομία έκανε επεμβάσεις εντός του προαυλίου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει εμπόρους ναρκωτικών και το παραεμπόριο που είχε γίνει επάγγελμα έξω από την παλιά ΑΣΟΕΕ», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση για τα Εξάρχει και την ανομία.

«Για τα Εξάρχεια το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό. Αφορά το πώς μια ιστορική γειτονιά θα ξαναβρεί τον ρυθμό, τη ζωή της, θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Ως προς το κατασταλτικό κομμάτι, γίνονται επιχειρήσεις της αστυνομίας όπως παντού. Αυτό σημαίνει επαναφορά της κανονικότητας, στην Αθήνα και τη χώρα. Είναι κοινός τόπος ότι η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία. Και αυτό δεν είναι κακό, καλό είναι. Για την ασφάλεια των πολιτών είναι. Επιμένω σε μεγάλα έργα, όπως το νέο Αρχαιολογικό μουσείο ως ένα έργο που θα μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να ξαναγίνουν τα Εξάρχεια περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτήρα και όχι άνδρο ανομίας, μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών», σημείωσε. 

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε ερώτηση για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο άνοιξε μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον βρετανικό Observer, «μέσα από την οποία εξέφρασε την θέληση να ζητήσει τον δανεισμό του, εν όψει του 2021», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Όπως έχω πει το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει. Δεν ξέρω πότε, αλλά θα τη χάσει» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα «δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία των γλυπτών, αυτό είναι ξεκάθαρο».

«Οποιοδήποτε αίτημα γίνει στο Μουσείο θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην θέτει σε αμφισβήτηση το πάγιο και δίκαιο αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών που ανήκουν στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. 

84η ΔΕΘσυνέντευξη ΤύπουΚυριάκος ΜητσοτάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα