Ο Οπενχάιμερ και η είσοδος στην ατομική εποχή
Η επιστήμη, η καταστροφή, ο μακαρθισμός και ο Ψυχρός Πόλεμος
Ενώ η διεθνής κοινή γνώμη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου με αφετηρία τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν δίστασε να σκηνοθετήσει ένα έργο που πλησιάζει αυτή την προοπτική εμβάλλοντας έναν άρρητο φόβο στους πάντες.
Είναι η ιστορία μιας προσωπικότητας με όλα όσα την ακολουθούν: Που βρέθηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος του Σχεδίου Μανχάταν για την παραγωγή ατομικής βόμβας, που ήρθε μερικά χρόνια μετά σε ρήξη με τους μακαρθικούς μηχανισμούς καταστολής των αριστερών ερευνητών, που δοκιμάστηκε
Αυτή η περίοδος, που αποδείχτηκε τόσο ανέκκλητη, όπως σήμερα είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα ή οι ανεμογεννήτριες που σκαρφαλώνουν στις κορυφές των βουνών, είχε μια ορισμένη περίοδο επώασης. Το 1942 στήνεται μια κανονική πόλη κοντά στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού χωρίς επαφές με τον έξω κόσμο, όπου θα αξιοποιηθούν οι ανακαλύψεις μιας ολόκληρης περιόδου: Κατ’ αρχάς είναι η μεγάλη ανακάλυψη το 1935 της ποικιλίας (ισοτόπου) του ουρανίου 235 – που, παρά τη μικρή συμμετοχή του στο ουράνιο (1 προς 140), αποδείχτηκε ότι μπορεί να παίξει εξέχοντα ρόλο σε σχέση με το ουράνιο 238.
Σε συνέχεια έρχεται η ανακάλυψη της πυρηνικής αλυσιδωτής αντίδρασης το 1939, για να ακολουθήσει ο πυρηνικός αντιδραστήρας του 1942 και η βόμβα πυρηνικής σχάσης το 1945.
Φωτίζοντας μια προσωπικότητα
Ο Κρίστοφερ Νόλαν θα μπορούσε να ξεκινήσει το κινηματογραφικό του έργο «Οπενχάιμερ» από τον Ιούλιο του 1945, αλλά προτίμησε να φωτίσει όλη την προσωπικότητα του «Όπι»: Δείχνοντας τελικά έναν «Αμερικανό Προμηθέα» (από το βιβλίο των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν) που λόγω της πρακτικής του καταδικάστηκε στην αιώνια τιμωρία…
Τον Ιούλιο του 1945 η Γερμανία του Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, που ερωτοτρόπησε κι αυτή με την ατομική εποχή, έχει καταρρεύσει, αλλά ο Οπενχάιμερ δοκιμάζει την ατομική βόμβα, μια και αυτή (κατά την επίσημη ιδεολογία) πρόκειται να φέρει πίσω στην Αμερική άθικτους τους στρατιώτες που μάχονται κατά της Ιαπωνίας… Η πρόβα της βόμβας είναι εκπληκτική, συνοδεύεται από έκλυση απίθανου φωτός, προκαλεί δέος σ’ αυτούς που την παρακολουθούν.
Πίσω από αυτή την αμφιλεγόμενη εκδοχή της επιστροφής των στρατιωτών από το μέτωπο της Ιαπωνίας, που υιοθετεί ακόμη και ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, πλέκεται μια υπόθεση και πολλές ακόμη μικρότερες σε σημασία. Η βόμβα, που είναι ισοδύναμη με 15.000 τόνους τρινιτροτολουόλης αρχικά, αλλά στη δεύτερη δοκιμή της είναι 20.000 τόνων, θα είναι πρόξενος χιλιάδων θυμάτων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, επιπλέον όμως προοιωνίζεται ένα δυσοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα.
Αυτό σε κάποια φάση δεν διαφεύγει την προσοχή του δημιουργού της: Ο Οπενχάιμερ δεν είναι ένας κοινός επιστήμονας, είναι για την ακρίβεια μια μεγαλοφυΐα, με γνώσεις λογοτεχνίας, ψυχανάλυσης, πολιτικής θεωρίας, είναι οικείος με δημιουργούς όπως ο Φρόυντ, ο Μαρξ, ο Έλιοτ. Από την άποψη της φυσικής εκπροσωπεί την Κβαντομηχανική, τη θεώρηση του «σωμάτιου – κύματος», και κατά τούτο είναι αντίπαλος του Αϊνστάιν, ενώ επίσης ασχολείται με τη θεωρία των άστρων που πεθαίνουν: Αποδεικνύοντας ότι, όταν η ενέργεια που καταναλώνει το άστρο εξαντληθεί, τότε το άστρο, υπό την επενέργεια της δικής του βαρύτητας, αυτοσυνθλίβεται – βάζοντας υποψηφιότητα για πατέρας του φαινομένου της «μαύρης τρύπας».
Όλες αυτές οι πλευρές της προσωπικότητας του Οπενχάιμερ, καθώς και οι σχέσεις του με διαπρεπείς εκπροσώπους της φυσικής επιστήμης της εποχής του – τον Χάιζενμπεργκ, τον Νιλς Μπορ, ακόμη και τον πράκτορα των Σοβιετικών Κλάους Φουκς – αποκαλύπτονται μέσα από διαλόγους που σε κάνουν να καταλάβεις τον αγώνα δρόμου που διεξάγεται – τελικά – ανάμεσα στον αμερικάνικο ηγεμονισμό και την κομμουνιστική ιδεολογία.
Από είδωλο, αποδιοπομπαίος
Ο Οπενχάιμερ θα γίνει για ένα σύντομο διάστημα το είδωλο των Αμερικανών, όμως η λάμψη του δεν θα κρατήσει για πολύ. Σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τρούμαν και τον υπουργό Αμύνης των ΗΠΑ εκφράζει τους φόβους του απέναντι στην ατομική εποχή και προτείνει την παραχώρηση των εκτάσεων που αξιοποιεί ο αμερικάνικος στρατός για τα ατομικά πειράματα στους Ινδιάνους, που είναι και οι νόμιμοι κύριοι…. Ο Οπενχάιμερ εισπράττει μια απάντηση του Προέδρου σχεδόν περιπαικτική, παρουσία του υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ: Ο Τρούμαν εξομολογείται στον Οπενχάιμερ τη σχέση που έχει με τη βόμβα – ο δεύτερος την έχει επινοήσει και κατασκευάσει, ο πρώτος αποφασίζει για την τύχη της…
Το έργο επικεντρώνεται σε ένα ατέλειωτο φλας μπακ, μεταξύ του παρόντος και της πρωταρχικής ψυχοσύνθεσης του Οπενχάιμερ (Όπι), που είναι πραγματικά αποκαλυπτική για πρόσωπα και πράγματα της εποχής του μακαρθισμού – της εποχής που χαρακτηριζόταν από την ανελέητη δίωξη των διανοουμένων με ιδέες αριστερές ή φιλικές προς την Αριστερά.
Η Αμερική δεν χρειαζόταν έναν Νόμο 509 «Περί μέτρων ασφαλείας κ.λπ.», όπως η Ελλάδα, για να δαμάσει την Αριστερά, αλλά της αρκούσε ένα δικαστήριο που κατά την άποψή του δεν ήταν δικαστήριο (!), αλλά μπορούσε να επιβάλει «κοινωνικές» ποινές, όπως ήταν η στέρηση ενός διανοουμένου από το έργο του, η μη έκδοση κάποιων βιβλίων του, η μη πραγματοποίηση κάποιων εκθέσεων κ.λπ. Η εκ των ένδον υπονόμευση του Οπενχάιμερ από έναν μνησίκακο «συνεργάτη» του εκφράζει μόνο μια προσωπική αντίθεση, που διασυνδέεται με τον μακαρθισμό και την υπόλοιπη ζωή του επιστήμονα.
Η έντονη ζωή του ουρανίου…
Μετά τον Οπενχάιμερ το Ουράνιο 235 είχε μια ζωή έντονη, που οδήγησε στην κατοχή βόμβας από σειρά κρατών, όπως η Αγγλία, η ΕΣΣΔ, η Γαλλία, το Πακιστάν, οι Ινδίες, το Ισραήλ κ.λπ. Το δε πλειοψηφικό ισότοπο, το Ουράνιο 238, δεν έμεινε άχρηστο: Αποτέλεσε το λεγόμενο «απεμπλουτισμένο» ουράνιο, που χρησιμοποιήθηκε λόγω του μεγάλου βάρους του σε βόμβες μεγάλης διατρητικής ικανότητας…
Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπου καταγγέλθηκε για καρκινογενέσεις στο στρατιωτικό προσωπικό έπειτα από μια ιδιαίτερα μικρή περίοδο (7-8 ετών), σε αντίθεση με τις συνήθεις «επωάσεις» της ασθένειας σε περίπου 20 με 25 χρόνια.
Το έργο του Κρίστοφερ Νόλαν είχε τεράστια επιτυχία, σε γενικές γραμμές προκάλεσε θετικές σκέψεις. Εκείνη την εποχή, το 1945, η αμερικανική κοινή γνώμη μπορούσε μέσω της καθεστωτικής δημοσιογραφίας να προφυλάσσεται από τις ιδέες της ραδιενεργού μόλυνσης, όμως σύντομα η πραγματικότητα έδειξε το αντίθετο: Η ραδιενέργεια ήταν καταστρεπτική για τον άνθρωπο. Οι πικροδάφνες ήταν το πρώτο φυτό που άνθισε μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και αποτέλεσε το φυτό – σήμα κατατεθέν της Χιροσίμα. Και το Gingko Biloba, φυτό που σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες ή έντομα, χτυπήθηκε από τις βόμβες, αλλά επούλωσε γρήγορα τις πληγές του.
* Ο Γιάννης Σχίζας είναι συγγραφέας
Διαβάστε επίσης:
Ικανοποίηση στην Άγκυρα από τα ελληνικά «δώρα»
«Όλα από το μηδέν στο Μαρούσι την επόμενη πενταετία»
Περιφέρεια Αττικής: Ψηφίζουμε ανατρεπτικά, με τον ρεαλισμό των αναγκών μας!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμετικό σύνθημα οπαδών του ΠΑΟΚ για την σύζυγο του Γιάννη Ιωαννίδη
- Η αντιφλεγμονώδης υπερτροφή που οι διατροφολόγοι περιλαμβάνουν στη διατροφή τους
- Ισραήλ: σκηνές τρόμου και πανικού στο αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ
- Το κόλπο για φθηνά εισιτήρια που οι αεροπορικές εταιρείες μισούν
- Πόλεμος στο Ισραήλ: Κόσμος ξαπλώνει στο έδαφος του αεροδρομίου όταν ηχούν οι σειρήνες
- Κατερίνα Κακοσαίου: Η καλλονή κόρη του Πλούταρχου έχει υπέροχο στιλ και μεγάλο ταλέντο
- Τι λέει το MEGA για το Extra Tv (εκπέμπει σαν ONE ) και την μετάδοση του προγράμματός του;
- Νεντιανιάχου σε κατοίκους της Γάζας: Φύγετε από εκεί τώρα γιατί θα επιχειρήσουμε παντού με όλη μας τη δύναμη
- Τι θα σκεπάζει η στέγη Καλατράβα;
- Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Σύνταγμα: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε συμμορίες ανηλίκων (Video)
- ΚΚΕ: «Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους»
- Στα κόκκινα πάλι το Κόσοβο
- Σεροτονίνη: Ποιες τροφές ενισχύουν την ορμόνη της χαράς
- Προϋπολογισμός… προσευχή
- Ο Οπενχάιμερ και η είσοδος στην ατομική εποχή
- ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες του Ισραήλ
- Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας
- Αρκαδία: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης 10 πεζοπόρων
- Bιβλίο: Το πρωτόλειο έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Ο Οπενχάιμερ και η είσοδος στην ατομική εποχή
- Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας
- Προϋπολογισμός… προσευχή
- Βιβλιόφιλοι: Βιβλία με ένα ευρώ!
- Bιβλίο: Το πρωτόλειο έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα
- Στα κόκκινα πάλι το Κόσοβο
- ΥΠΕΞ: Τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης για τους Έλληνες του Ισραήλ
- Σύνταγμα: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε συμμορίες ανηλίκων (Video)
- Σεροτονίνη: Ποιες τροφές ενισχύουν την ορμόνη της χαράς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οκτώ νεκροί έπειτα από επίθεση ενόπλων σε κατάστημα στη Γουατεμάλα
- Σκυλακάκης: «Οριζόντιες επιδοτήσεις γιοκ» – Τι ανέφερε για τα νέα τιμολόγια
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Οκτωβρίου
- Στην ΑΕΛ η Γαβριηλίδου
- Υποτροφίες έως 10.000 ευρώ από το ΙΚΥ και σε υποψήφιους διδάκτορες Ελληνικών Α.Ε.Ι. - Ποιους ακριβώς αφορά και πώς θα κάνετε αίτηση
- Έφτασε η ώρα της κάλπης - Ανοίγουν στις 07:00 σε όλη την Ελλάδα, οι πολίτες αποφασίζουν για δημάρχους και περιφερειάρχες
- Γουατεμάλα: Οκτώ νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε κατάστημα
- Επικοινωνία Μπλίνκεν με Φιντάν για το Ισραήλ
- Έκτακτο Δελτίο: Χαμάς: Μπαράζ επιθέσεων με 150 ρουκέτες
- Ο καιρός σήμερα 8/10/2023