Οι πατέντες και η επιστροφή (;) του κράτους – Τι επιδιώκει ο «σταυροφόρος» Πρόεδρος των ΗΠΑ

Το ηθικό υπόβαθρο της ανακοίνωσης της διοίκησης Μπάιντεν για την κατάργηση των πατεντών των εμβολίων νέας τεχνολογίας (mNRA) είναι αδιαμφισβήτητο.

Κοιτώντας τον πλανήτη ως σύνολο που αντιμετωπίζει την πανδημία της Covid-19 στερείται ηθικής οποιαδήποτε επιλογή αποκλείει ή δυσκολεύει τη σωτηρία ενός συντριπτικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στους ελπιδοφόρους εμβολιασμούς.


Πριν επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουν τα «γιατί» της απόφασης / ανακοίνωσης του Μπάιντεν για την (προσωρινή τουλάχιστον) ελεύθερη διακίνηση των πατεντών, αξίζει να επισημανθεί το

χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ του «Πρώτου» και του «Τρίτου Κόσμου»:
Στην Αφρική για παράδειγμα είναι ζήτημα αν έχει εμβολιαστεί το 1% του πληθυσμού, τη στιγμή που στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους, ενώ και στην Ε.Ε. ως σύνολο, παρά τις καθυστερήσεις, τα εμβολιαστικά προγράμματα εξελίσσονται και υπόσχονται πως σύντομα θα έχει επιτευχθεί ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού.

Έμποροι χωρίς ρίσκο


Ας έρθουμε τώρα στα κίνητρα που οδηγούν τον ηγέτη του λίκνου του νεοφιλελευθερισμού να παραβιάσει τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης (ασύδοτης) λειτουργίας της αγοράς:

Η προφανής διαπίστωση ότι το «αόρατο χέρι της αγοράς» απέτυχε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού σε περίθαλψη που δημιούργησε η πανδημία. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν βαρύ τίμημα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, καθότι το εθνικό τους σύστημα Υγείας λειτουργούσε στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων (με άλλα λόγια, όπου φτωχός και η μοίρα του).Ο πακτωλός δημόσιου χρήματος, που προκαταβολικά μοιράστηκε στις μεγάλες φαρμακευτικές προκειμένου να αναπτύξουν την τεχνολογία και να προχωρήσουν στην παρασκευή των εμβολίων, τα οποία στη συνέχεια «μοσχοπούλησαν», έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλισμένη και την προνομιακή τους πρόσβαση στις απαιτούμενες πρώτες ύλες.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις ήταν δύο από τις ικανές, όχι όμως και απαραίτητες, συνθήκες που οδήγησαν την αμερικανική ηγεσία στη «βλάσφημη» επιλογή της πρότασης για άρση των πατεντών. Άλλωστε χρόνια τώρα πάνω σ’ αυτό το μοντέλο λειτουργεί ο νεοφιλελευθερισμός – ή το «αόρατο χέρι» του…
Η πανδημία, ωστόσο, αποκάλυψε τις αδυναμίες του συστήματος από άποψη όχι τόσο ηθική (εκατομμύρια θάνατοι), αλλά κυρίως πρακτική.
Σε μια εποχή που οι δυνατότητες (και οι ανάγκες) μετακίνησης των ανθρώπων είναι πρωτοφανείς στην ιστορία, ο συγχρωτισμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τέτοιος ώστε, για να διασφαλιστεί η αγελαία παγκόσμια ανοσία, απαιτείται ο εμβολιασμός συντριπτικά μεγάλου τμήματος του παγκόσμιου πληθυσμού. Και, όπως είδαμε πιο πάνω, στο παράδειγμα της Αφρικής, η οποία αποτελεί δεξαμενή πληθυσμών προς μετακίνηση, το ποσοστό των εμβολιασμών δεν ξεπερνά το 1%…Αυτοκρατορική “ηθική”


Αντιμέτωπη με το ζοφερή πραγματικότητα η αμερικανική ηγεσία αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να επαναφέρει στο προσκήνιο την παγκόσμια αμερικανική ηγεσία, όπως αυτή θεμελιώθηκε μετά τη νίκη της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η συστηματική προσπάθεια της αμερικανικής αυτοκρατορίας, από την εμφάνισή της στο προσκήνιο, να περιβάλλει με ένα πέπλο ηθικής τις επιλογές της, οι οποίες (ως αυτοκρατορικές) έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.


Πάνω σ’ αυτό είναι συγκινητικές οι προσπάθειες των διαμορφωτών / θεωρητικών (πολιτικών και ακαδημαϊκών) της σύγχρονης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής (από τον Πρόεδρο Ουίλσον μέχρι τον Κίσινγκερ και τον Μπρζεζίνσκι) να υφάνουν την ηθική «νομιμοποιητική» λεοντή με την οποία διατυπώνονται και εφαρμόζονται οι αμερικανικές επιλογές στα παγκόσμια πράγματα…


Στην προκειμένη περίπτωση η πρόταση της ηγεσίας Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων για τον κορωνοϊό αποτελεί μια επιλογή την οποία δύσκολα κάποιος μπορεί να απορρίψει δίχως να κατηγορηθεί βάσιμα για ανηθικότητα.


Υπ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναδιατυπώνει το ενδιαφέρον (και την ανάμειξη) της υπερδύναμης για τις παγκόσμιες εξελίξεις, τοποθετώντας το μάλιστα σε ένα όχημα ηθικής, το οποίο (εξ αιτίας της παγκόσμιας διάστασης του προβλήματος) είναι προορισμένο να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι «βολές» Μπάιντεν κατά των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου (ενός από τους πυλώνες τής λειτουργίας του νεοφιλελευθερισμού, με ασύλληπτη δύναμη και επιρροή) εντάσσεται σε μια προσπάθεια, όπως είπαμε, επανεμφάνισης ή αποκατάστασης της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεσίας σε ένα βάθρο ηθικής, άρα και νομιμοποίησης.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτόν, ο Μπάιντεν δυσκολεύει τις κινήσεις των δύο φιλόδοξων ανταγωνιστών των ΗΠΑ (Κίνα, Ρωσία), οι οποίες ήδη έχουν σπεύσει να προσφέρουν υγειονομική βοήθεια σε γεωπολιτικά κρίσιμες γειτονιές του πλανήτη…

Το παιχνίδι… “μέσα”

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης και στο εσωτερικό των ΗΠΑ με την εξαγγελία δύο προγραμμάτων – μαμούθ κρατικών επενδύσεων (τρισεκατομμυρίων δολαρίων) στις υποδομές και στη στήριξη των «μεσαίων» και «κάτω τάξεων».


Μάλιστα το ενδιαφέρον πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι στους δημόσια διατυπωμένους σχεδιασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων κεντρικό ρόλο παίζει η φορολόγηση του τρομακτικά μεγάλου πλούτου των ιδιωτών και των επιχειρήσεων (όπως για παράδειγμα των φαρμακευτικών)…


Είναι προφανές ότι ο Μπάιντεν δεν ανακάλυψε τον Μαρξ ή, έστω, τον Κέυνς τώρα στα γεράματα. Για να οδηγηθεί στην προσπάθεια υπονόμευσης βασικών θεμελιωδών λειτουργιών του νεοφιλελευθερισμού, πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η παγκόσμια αμερικανική αυτοκρατορία, σημαίνει πολύ απλά ότι στην τρέχουσα

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός: Έως το τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση της «Ελευθερίας» στα νησιά

ΗΠΑ: Πανικός για τη βενζίνη και σουρεάλ σκηνές στα πρατήρια (Videos)

Οχάιο: Σε κλήρωση για 1 εκατ. δολάρια μπαίνουν όσοι εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό

Keywords
Τυχαία Θέματα