Όταν στις γυναίκες οργιάζει η φαντασία

Θέλω

Ανώνυμες επιστολές γυναικών επιλεγμένες από την Gillian Anderson

Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 374

Η σεξουαλική ζωή των ανθρώπων από τη μια παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους και την εν γένει πολιτισμική διαμόρφωσή τους και ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της ανθρωπότητας. Είναι γνωστό ότι ανάλογα με την πρόσληψη που έχουμε για το σώμα μας έχουν διαμορφωθεί οι πολιτισμοί και οι διάφορες αντιλήψεις ζωής. Στην αρχαία Ελλάδα, ήδη από τους αρχαϊκούς χρόνους, το σώμα αποτελούσε ένα ύψιστο ιδανικό, το οποίο αποτυπώνεται στις τέχνες και στις παραδόσεις και αποτελεί πηγή χαράς και ευτυχίας. Αντίθετα, στην εβραϊκή παράδοση της Βίβλου και εν συνεχεία του Χριστιανισμού, το γυμνό αποτελεί αιτία βασανιστικών ενοχών και βασική αμαρτία που βαραίνει διά βίου την ανθρώπινη συνείδηση. Γι’ αυτό, όλη η ιστορική διαδρομή της σεξουαλικότητας είναι ένας διάλογος ανάμεσα στη φύση, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, την κοινωνία, τις τέχνες και την επιστήμη. Το σώμα αποκαλύπτει την αρχέγονη φύση των ανθρώπινων καταβολών, του σκοτεινού κι ανεξερεύνητου κόσμου της ανθρώπινης ύπαρξης. Μεταφέροντας το σώμα μας από την πραγματικότητα στη φαντασία όλες οι θρησκευτικές – ηθικές ιδεολογικές μας πεποιθήσεις ανατρέπονται καθώς γκρεμίζεται ο κόσμος του πολιτισμού και αντικρίζουμε τον άγριο και αδυσώπητο κόσμο των αβυσσαλέων μας επιθυμιών, πριν επανέλθουμε στην κατά συνθήκη καθημερινότητά μας. Με την πάροδο των αιώνων τα σώματα αποκαλύπτουν όλες εκείνες τις διεργασίες γύρω από τους ιδεολογικούς και πρακτικούς στόχους που διαμορφώνουν τις σεξουαλικές συμπεριφορές εντός κι εκτός των κοινωνικών περιχαράξεων.

Ήδη από την αρχαιότητα κυκλοφορούσαν ποικίλα «εγχειρίδια του σεξ» τα οποία περιλάμβαναν οδηγίες προς ναυτιλλομένους, που καθώς φαίνεται, ελάχιστα διέφεραν από τα σημερινά μας. Από τη γλυπτική και τη ζωγραφική έως την ποίηση και τη φιλοσοφία, η αρχαιοελληνική παράδοση βρίθει σχετικών αναφορών. Οι πιο ειδικευμένες, ωστόσο, σεξολογίες έχουν χαθεί έτσι ώστε η σχετική γραμματεία να είναι σχεδόν εξαφανισμένη. Έχουν διασωθεί τολμηρές εικονογραφήσεις με στάσεις και διάφορα συμπλέγματα και πληροφορίες. Η Φιλαινίς ήταν μια γυναίκα που έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα της οποίας οι συμβουλές γύρω από το σεξ ήταν χρήσιμες ακόμα και στις ιερόδουλες. Όπως και να έχει, η φιλολογία γύρω από το σεξ καλύπτει ένα σεβαστό μέρος της αρχαιοελληνικής και λατινικής γραμματείας.

Η Gillian Anderson στο βιβλίο της «Θέλω» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Bell ανθολόγησε 183 φαντασιώσεις γυναικών όπου καταγράφονται οι μύχιες σεξουαλικές τους επιθυμίες ελεύθερα.

Προφανώς οι απόλυτα δαιμονοποιημένες σεξουαλικές επιθυμίες των γυναικών στο μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας δεν μπορούσαν να εκφραστούν ούτε στον χώρο της φαντασίας τους. Το εγχείρημα της Anderson είναι τολμηρό, όπως και το συμπέρασμα που εξάγει κάθε αναγνώστης αυτών των απαγορευμένων σεξουαλικών εξομολογήσεων.

Όπως επισημαίνει η διάσημη ηθοποιός στην εισαγωγή του βιβλίου, όλες αυτές οι φαντασιώσεις βρίσκονται μέσα μας και σπάνια τις εξωτερικεύουμε. «Λάβαμε επιστολές από κορίτσια στην εφηβεία που δεν έχουν βιώσει ακόμα την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Από single γυναίκες παγιδευμένες στον ατέρμονο κύκλο των γνωριμιών μέσω ίντερνετ και των περιπετειών της μίας βραδιάς. Εξουθενωμένες γυναίκες με μικρά παιδιά. Γυναίκες παντρεμένες ή σε μακροχρόνιες σχέσεις που νιώθουν απογοητευμένες ζώντας τα ίδια και τα ίδια. Τρανς γυναίκες και άτομα που αναπροσδιορίζονται ως non-binary. Γυναίκες εξήντα και εβδομήντα χρονών, που διαπιστώνουν ότι το σεξ μετά την εμμηνόπαυση παραμένει πολύ σημαντικό». Όταν το άτομο εξασφαλίζει την ανωνυμία, δηλαδή χάνει το πρόσωπό του, την ίδια ώρα ως αόρατο και ανεξέλεγκτο βρίσκεται στην άλλη, τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού του, ανακαλύπτοντας μια ξένη κι ανοίκεια όσο και τρομακτική αληθινή εκδοχή του.

Το βιβλίο είναι τολμηρό όπως ακριβώς απαιτεί από τη φύση της η φαντασία, ένας χώρος όπου οι επιθυμίες μας φιλτράρονται από την ηθική, τους θεϊκούς και ανθρώπινους κανόνες και τα κοινωνικά όρια.

Διαβάστε επίσης:

Περί ανάγνωσης και βιβλίων: Το καθεστώς της απώλειας!

Bιβλίο: Η αδύνατη αθανασία

Περί Ανάγνωσης και βιβλίων: Αρχίλοχος – Ο Μεγάλος Ανατρεπτικός

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όταν,otan