Ουκρανία: Οι Ρώσοι διαλύουν τις αμυντικές γραμμές του Κιέβου και οι Αμερικανοί προσπαθούν να τονώσουν το ηθικό του Ζελένσκι (videos)

Η αλλαγή στη γλώσσα που χρησιμοποιεί τις τελευταίες 72 ώρες ο ουκρανικός στρατός για τις εξελίξεις στο μέτωπο μαρτυρά τη νέα πραγματικότητα: «συνεχής αμυντική μάχη», «σημαντική επιδείνωση» και ρωσική «τακτική επιτυχία».

Σπανίως από τότε που άρχισε ο πόλεμος ακούγονται τόσο πυκνά και δυσοίωνα νέα από τους ίδιους τους Ουκρανούς. Η Ρωσία

όχι μόνο προωθεί αργά και σταθερά τις θέσεις της, αλλά κάνει κινήσεις ταυτοχρόνως σε τέσσερα σημεία του μετώπου. Η Μόσχα γνωρίζει πως έχει τον χρόνο με το μέρος της καθώς περίπου σε ένα μήνα θα αρχίσει η παράδοση νέων δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπεύδει να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Η τακτική της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Ουκρανούς είναι η επίθεση που κάνουν οι Ρώσοι στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπου έχουν καταλάβει εννέα χωριά σε βάθος 5-7 χιλιομέτρων μέσα στο ουκρανικό έδαφος. Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η κωμόπολη Λίπτσι, σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ, απ’ όπου οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πλήξουν το Χάρκοβο με το πυροβολικό. Αυτό είναι εφιάλτης για το Κίεβο για δύο λόγους: απειλείται η πόλη που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις πριν από 18 μήνες και επιπλέον με ρωσική προέλαση που καταδεικνύει την αποτυχία των αμυντικών σχεδίων του Κιέβου. Αν η Ρωσία εδραιώσει τις θέσεις της θα μπορεί να πλήττει τον αστικό ιστό του Χάρκοβο, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να μετακινήσουν δυνάμεις από άλλα σημεία του μετώπου για να αμυνθούν. Τότε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα υποχρεωθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το που θα στείλει τις περιορισμένες δυνάμεις που διαθέτει και που θα δώσει έδαφος στον αντίπαλο.

Ο κίνδυνος για το Κίεβο είναι να στραφεί η ρωσική στρατιωτική μηχανή προς το Τσάσιβ Γιαρ, από τα υψώματα του οποίου ελέγχονται δύο στρατηγικής σημασίας κωμοπόλεις – το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ- που βρίσκονται στη γραμμή ανεφοδιασμού των Ουκρανών.

Πιέσεις δέχονται επίσης οι περιοχές δυτικά της Αβντιβκά και συγκεκριμένα ο κόμβος του Ποκρόβσκ, που μπορεί να κρίνει την τύχη του τμήματος του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Στο Κίεβο ακούγονται ήδη επικρίσεις για την αποτυχία των αμυντικών σχεδίων στο βόρειο τμήμα του μετώπου και η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν είναι αρκετή για να κρύψει την κόπωση των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο.

Κόπωση στην Ουκρανία, αλλά και στη Δύση

Η ουκρανική αναδίπλωση γίνεται την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να βοηθήσουν το Κίεβο να συνεχίσει τον πόλεμο, παρόλο που η κοινή γνώμη στις περισσότερες χώρες χάνει το ενδιαφέρον για την τύχη των Ουκρανών, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στο άλλο μέτωπο- στη Μέση Ανατολή.

Τα νέα δεν είναι απλώς άσχημα, αλλά χειρότερα κάθε μέρα που περνά, γράφει χαρακτηριστικά το CNN, που περιγράφει μία πρώτη γραμμή «που στεγνώνει», με τη Ρωσία να έχει «το momentum, όπως ουδέποτε άλλοτε μετά τον Μάρτιο του 2022» και την Ουκρανία «να είναι υποχρεωμένη να παραδεχτεί πόσο άσχημη είναι η κατάσταση».

Επίσκεψη Μπλίνκεν με στόχο την τόνωση του ηθικού των Ουκρανών

Εν μέσω αυτής της κατάστασης έφτασε στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν, ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία μετά την έγκριση της πρόσθετης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ουκρανίας, στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά. Πρόκειται για σαφή προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των Ουκρανών, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία γι αυτούς.

«Η αποστολή του υπουργού είναι να συζητήσει πως θα γίνει η παράδοση της πρόσθετης βοήθειας με τρόπο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των αμυντικών γραμμών (της Ουκρανίας) και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αναλάβουν και πάλι τις πρωτοβουλίες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος.

Με το που έφτασε στο Κίεβο ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας παραδίδεται ήδη και θα έρθει κι άλλο πολεμικό υλικό. «Γνωρίζουμε ότι η βοήθεια είναι καθ΄ οδόν, μέρος της έχει ήδη παραδοθεί και έρχεται κι άλλη. Κι αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά απέναντι στην ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη αντιαεροπορικής άμυνας και γι’ αυτό -τόνισε- πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ουκρανία δύο αντιαεροπορικές συστοιχίες.

Την ώρα που έφτανε στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν, η Washington Post δημοσίευε ρεπορτάζ από την Ουκρανία, όπου πολίτες που εγκαταλείπουν την περιοχή του Χαρκόβου, λένε ότι «η δεύτερη ρωσική εισβολή είναι χειρότερη από την πρώτη».

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικό βίντεο από την έκρηξη σε Airbus της Delta με 189 επιβάτες, στο Σιάτλ

Νάκμπα: Η λέξη-εφιάλτης για τους Παλαιστίνιους που επιστρέφει στη Γάζα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι ένθεν κακείθεν βομβαρδισμοί με πυραύλους και drones

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ρώσοι, Κιέβου, Αμερικανοί, Ζελένσκι,oukrania, rosoi, kievou, amerikanoi, zelenski