ΠΑΣΟΚ: Ποιοι αμφισβητούν τον Ανδρουλάκη – Η στάση των Παπανδρεϊκών και ο ρόλος του Δούκα

Σε νέο μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας – ο οποίος όμως εκφράζεται από πρόσωπα τα οποία δεν προκαλούν έκπληξη – μπαίνει το ΠΑΣΟΚ μετά τη μικρή αύξηση των ποσοστών του. Το γεγονός ότι το Κίνημα δεν κατάφερε να έρθει στη δεύτερη θέση, η οποία ήταν ο μεγάλος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, έφερε αμφισβήτηση στην ηγεσία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει το καταστατικό του κόμματος για την εκλογή αρχηγού από τη βάση, την ώρα που

διάφορες ιδεολογικές πλατφόρμες σχηματίζονται δειλά – δειλά. «Αίνιγμα» για το κόμμα είναι η στάση που θα ακολουθήσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς οι «παπανδρεϊκοί» είναι χωρισμένοι και δεν εκφράζουν κάποιο πρόσωπο ενιαία.

Ποιοι ζητούν αλλαγή

Ένα από τα πρόσωπα που έθεσαν θέμα ηγεσίας είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος είπε πως πρέπει να γίνει εκλογή αρχηγού από τη βάση έως το τέλος του 2024.

Η αντίδραση του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου και έμπειρου στελέχους του ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε ως έκπληξη, διότι πρόσωπα που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρούν ότι δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι ύστερα από πολλά χρόνια η έδρα του κινδύνευσε λόγω της συμμετοχής ισχυρού αντιπάλου στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στελέχη – και στην ηγεσία του κόμματος – τα οποία να αναγνωρίζουν ότι κάποιες από τις επισημάνσεις Κωνσταντινόπουλου είναι σε σωστό δρόμο. Την επιστολή Κωνσταντινόπουλου την υποδέχθηκε ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτηρίζοντάς την καλοδεχούμενη.

«Το σωστό, όταν δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου, είναι να πας στα όργανα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η αντίδραση του Γερουλάνου δεν είναι τυχαία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους δύο υπάρχει μία συμμαχία θέσεων και σύγκλιση σε πολλά ζητήματα. Εκτός του Κωνσταντινόπουλου θέμα ηγεσίας έχουν θέσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου αλλά και ο Νίκος Παπανδρέου.

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» ανέφερε ο ευρωβουλευτής σε άρθρο του στο protothema.gr. Αιχμές υπάρχουν και από τους Μιχάλη Κατρίνη και Απόστολο Πάνα, οι οποίοι κάνουν λόγο για αγωνία και ζητούν πολιτική συζήτηση.

Κοντά σε όλες αυτές τις διεργασίες είναι και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία όμως παρακολουθεί πιο προσεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις» λέει η βουλευτής του Βόρειου Τομέα.

Το «αίνιγμα» Παπανδρέου και οι… «παπανδρεϊκοί»

Σε όλη αυτή τη συζήτηση ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμα θέση, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ανδρουλάκη. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του εντός του κόμματος, οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί», είναι μοιρασμένοι και δεν έχουν ενιαία φωνή ή δεν συντάσσονται πίσω από συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στους «παπανδρεϊκούς» εντάσσεται και ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε τον Παπανδρέου και έχει ακουστεί το όνομά του για την ηγεσία του κόμματος.

Στο κάδρο για την επόμενη μέρα μπαίνει και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος ακούγεται έντονα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, με τον ίδιο να έχει μόλις έξι μήνες αναλάβει τον δήμο της πρωτεύουσας, θα προκαλέσει εντύπωση μια μεταπήδηση τόσο γρήγορα στην κεντρική σκηνή. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο στήριξε δυναμικά ο Ανδρουλάκης (παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν τότε) και συνομιλεί με όλες τις τάσεις του κόμματος.

Η στάση του προέδρου

Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ανδρουλάκη και την τακτική που θα ακολουθήσει, όλα δείχνουν ότι θα τηρήσει μία πιο διαλλακτική στάση και δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις «εν βρασμώ». Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωκομματικές εκλογές απαντούν: «Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό». Πράγμα που σημαίνει Δεκέμβριος του 2025. «Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

Συνεργάτες του Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στην «όχθη των νικητών», καθώς «το κόμμα κέρδισε σε δύο νομούς στην Κρήτη με 30%, σε πάρα πολλές περιοχές της περιφέρειας έχει ποσοστά 17%-18%, συγκεκριμένα σε 20 νομούς είναι δεύτερη δύναμη και στα αστικά κέντρα υπολείπεται. Την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία ασυμμετρία, καθώς «οι χαμηλότερες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα δύο αστικά κέντρα».

Παράλληλα η πλευρά Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμη για συζήτηση στα όργανα: «Προφανώς κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή κάνει την αποτίμησή του. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ θα αξιολογήσει το εκλογικό αποτέλεσμα στα όργανά του. Θα δούμε τι κάναμε καλά, τι δεν κάναμε καλά και πώς μπορούμε να βελτιωθούμε».

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: «Απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νίκησε, άντεξε όμως»

ΣΥΡΙΖΑ: Η άκρα Δεξιά είτε κατοικοεδρεύει εντός του κόμματος του Μητσοτάκη είτε αποτελεί δορυφόρο του

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ – Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή ηγεσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα