Πως μπορούν οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης εάν αυτές προέρχονται από γονική παροχή σε χρήμα

Αντιμέτωποι με τα τεκμήρια διαβίωσης ενδέχεται να βρεθούν πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι μέσα στο 2024 προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να έχουν έρθει στην κατοχή τους μέσω αγοράς, γονικής παροχής ή ακόμα και κληρονομιάς. Παρά τη μέθοδο απόκτησης, οι φορολογούμενοι αυτοί ενδέχεται να βρεθούν σε δύσκολη θέση, καθώς το τεκμαρτό εισόδημα που συνδέεται με την ιδιοκτησία αυτών των στοιχείων θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από

το πραγματικό τους εισόδημα. Εάν συμβεί αυτό, θα φορολογηθούν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή με βάση το πόσα η εφορία θεωρεί ότι κοστίζει η διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων, ακόμα κι αν τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι χαμηλότερα.

Η «παγίδα» αυτή των τεκμηρίων μπορεί να οδηγήσει τους φορολογούμενους σε δυσμενή φορολογική θέση, καθώς θα βρεθούν να καταβάλλουν φόρους για εισοδήματα που δεν είχαν ποτέ στην πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποφευχθούν αυτές οι υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις και να φορολογηθούν μόνο για το πραγματικό τους εισόδημα. Ένας από τους πιο συνηθισμένους και αποτελεσματικούς τρόπους είναι οι χρηματικές γονικές παροχές.

Χρηματικές γονικές παροχές

Οι χρηματικές γονικές παροχές αποτελούν έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους μεταβίβασης πλούτου από γονείς προς τα παιδιά τους, χωρίς την επιβολή φόρων. Στην Ελλάδα, αυτές οι παροχές είναι αφορολόγητες έως το όριο των 800.000 ευρώ, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για όσους θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους οικονομικά χωρίς να επιβαρυνθούν φορολογικά. Είναι σημαντικό, όμως, αυτές οι παροχές να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2024, καθώς η σχετική δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η διαδικασία υποβολής γίνεται μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, η οποία έχει απλοποιήσει αρκετά τη διαδικασία για τους φορολογούμενους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ έχει αφαιρέσει την υποχρέωση να επισυνάπτονται δικαιολογητικά για τη μεταφορά των χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις για την τραπεζική συναλλαγή κατά την υποβολή της δήλωσης, αλλά η συναλλαγή θα ελεγχθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο έλεγχος αυτός θα βασιστεί στις πληροφορίες που θα αποστείλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Αν η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή ή αν υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση των χρημάτων, ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβληθεί φόρος για το σύνολο του ποσού της χρηματικής γονικής παροχής ή της δωρεάς, με συντελεστές που κυμαίνονται από 10% έως 40%, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας μεταξύ δωρητή και δωρεοδόχου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες φορολογικές επιβαρύνσεις και να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία των χρηματικών γονικών παροχών ολοκληρώνεται με επιτυχία, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους τις παρακάτω σημαντικές λεπτομέρειες:

Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού: Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ ισχύει αποκλειστικά για δωρεές ή γονικές παροχές που πραγματοποιούνται προς συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Οι πιο απομακρυσμένοι συγγενείς, όπως αδέρφια, θείοι και ανίψια, δεν δικαιούνται το αφορολόγητο, και για αυτούς ισχύει φορολογία από το πρώτο ευρώ.Η απόδειξη των χρηματικών παροχών πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζικών συναλλαγών: Οι γονικές παροχές ή δωρεές με μετρητά φορολογούνται με συντελεστή 10% χωρίς αφορολόγητο όριο. Για να είναι αφορολόγητες, πρέπει να αποδεικνύονται με τραπεζικές καταθέσεις ή μεταφορές μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει δωρεά σε μετρητά ή χρήματα που έχουν αποθηκευτεί με μη καταγεγραμμένο τρόπο, θα φορολογηθεί κανονικά.Διαδοχικές δωρεές και έλεγχος από την εφορία: Σε περιπτώσεις διαδοχικών δωρεών, όπου η πρώτη δωρεά γίνεται σε πρόσωπο που δικαιούται το αφορολόγητο όριο και στη συνέχεια το ίδιο πρόσωπο κάνει δωρεά σε άτομο που δεν δικαιούται αφορολόγητο (π.χ., από παιδί σε γονέα και μετά από τον γονέα σε άλλο παιδί), η εφορία εξετάζει τις συνθήκες και την αιτία των δωρεών. Αν αποδειχθεί ότι οι δωρεές έχουν σκοπό την αποφυγή φόρου, τότε επιβάλλεται φόρος 20% χωρίς αφορολόγητο.Έλεγχος πόθεν έσχες: Αν και κατά την υποβολή της δήλωσης γονικής παροχής δεν απαιτείται η δήλωση προηγούμενων ετών, το πόθεν έσχες του δωρητή θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που δώρισε.Χρήση χρημάτων σε κοινό λογαριασμό: Εάν τα χρήματα της γονικής παροχής μεταφερθούν σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό όπου το παιδί ή ο δωρεοδόχος είναι συνδικαιούχος με κάποιο τρίτο πρόσωπο, θα ελεγχθεί αν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από το παιδί ή από το τρίτο πρόσωπο. Αν αποδειχθεί ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από το τρίτο πρόσωπο, τότε θα επιβληθεί φόρος δωρεάς.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, οι φορολογούμενοι μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι χρηματικές γονικές παροχές τους θα πραγματοποιηθούν ομαλά και χωρίς δυσάρεστες φορολογικές εκπλήξεις.

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: «Έγκριση από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου “Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης”»

ΔΥΠΑ: Δημιουργία Μητρώου Προσωρινών Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών στις σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Agrino: Στα 43,6 εκατ. ο τζίρος το 2023, σημειώνοντας αύξηση 14,6% – Στα 6,1 εκατ. ο τζίρος

Keywords
Τυχαία Θέματα