Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο χώρο της υγείας.

Σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 11 το πρωί 150 φορείς της υγείας έχουν προγραμματίσει  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχέδιου, που περιλαμβάνει και την επίμαχη διάταξη της επίταξης των ιδιωτών γιατρών στα

νοσοκομεία του ΕΣΥ που είναι υποστελεχωμένα, αλλά και την ποινή της απαγόρευσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όσους αρνούνται.

Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχέδιου παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους φορείς της απεξάρτησης (18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ κλπ) αλλά και τους ιδιώτες γιατρούς. Θυμίζουμε ότι από την περασμένη Παρασκευή και σήμερα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε την αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όπως είπε ο πρόεδρός του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, την περασμένη Πέμπτη κατά τη έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα, η αποχή έχει το χαρακτήρα της «προσομοίωσης» ώστε να αντιληφθούν όλοι τι πρόκειται να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, στην περίπτωση που επιταχθούν στο ΕΣΥ:  «Οι συνάδελφοι θα  κλείσουν τα ιατρεία τους και στην επαρχία υπό το φόβο της επίταξης και θα υπάρχει πρόβλημα και στην ιδιωτική υγεία» τόνισε.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας, εξήγησε ότι οι ιδιώτες γιατροί ασχολούνται περισσότερο με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ενώ αναρωτήθηκε ποιος θα έχει την ευθύνη ενός ασθενούς που θα καταλήξει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνει πως στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν θα ενεργοποιηθεί η διάταξη των επιπτώσεων, γιατί τα κενά των 14 νοσοκομείων της χώρας που αντιμετώπιζαν σοβαρά πρόβλημα στην λειτουργία τους εξαιτίας της υποστελέχωσης, έχουν πλέον καλυφθεί από ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

Απεξάρτηση

Οι φορείς της απεξάρτησης, παράλληλα, δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τη διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Κέντρων Ψυχικής υγείας, ξενώνων κλπ) από το ΕΣΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αλλά και στην ένταξη όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης υπο την επίβλεψη του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με τον τίτλο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων».

«Ανοίγεται στην ιδιωτικοποίηση της ψυχικής υγείας και στις ΜΚΟ που θα δρουν ανεξέλεγκτα»  όπως υποστηρίζουν.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει  «έκτρωμα» για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που “νοθεύει”» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική “της μείωσης της βλάβης” αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του “λειτουργικού χρήστη”».

Οι εργαζόμενοι στον τομέα των εξαρτήσεων εκτιμούν πως στην πράξη θα καταργηθούν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και θα υπάρχουν μόνο προγράμματα υποκατάστασης, κάτι που διέψευσε ωστόσο, κατηγορηματικά ο υφυπουργός αρμόδιος για την ψυχική υγεία Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Νέα μελέτη: Βακτήριο του στόματος «σκοτώνει» ορισμένους καρκίνους

Υγεία: Οι τουρίστες γεμίζουν τα νησιά και τα νοσοκομεία αδειάζουν από γιατρούς – «Καμπανάκι» από ΠΟΕΔΗΝ

Βρέθηκε η θεραπεία για τη φαλάκρα;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ψηφίζεται,psifizetai