«Πυρά» Νετανιάχου κατά Μπάιντεν επειδή απέρριψε αίτημα των Ρεπουμπλικανών για κυρώσεις στο ΔΠΔ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «έκπληκτος και απογοητευμένος» που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα υποστηρίξει κυρώσεις σε δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου που ζητά τη σύλληψή του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα απορρίψει την προσπάθεια του Κογκρέσου υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να επιβάλλει κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού ο γενικός εισαγγελέας αιτήθηκε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου, το μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιόαβ Γκάλαντ και τους ηγέτες της Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών

Άντονι Μπλίνκεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα στήριζε μια τέτοια κίνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα είπε στους νομοθέτες ότι η κίνηση του δικαστηρίου ήταν μια «βαθιά λανθασμένη απόφαση» και ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Ο Νετανιάχου άφησε σαφείς αιχμές για τη νέα στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μια συνέντευξη στο The Morgan Ortagus Show του Sirius XM που πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή. Το POLITICO εξασφάλισε ένα απόσπασμα της συνέντευξης:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι στην πραγματικότητα θα υποστήριζαν το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις», λέει ο Νετανιάχου στη συνέντευξη. «Νόμιζα ότι αυτή ήταν η αμερικανική θέση, επειδή υπήρχε διακομματική συναίνεση μόλις πριν από λίγες ημέρες».

«Τώρα λέτε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό», είπε στον παρουσιαστή Morgan Ortagus, πρώην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην κυβέρνηση Τραμπ, «και ειλικρινά είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος».

Τα σχόλια επιβεβαιώνουν σε ένα βαθμό τη βαθύτερη ρήξη μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, οι οποίοι διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ πρέπει να διεξάγει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κογκρέσο για τον καλύτερο τρόπο απάντησης στα εντάλματα σύλληψης. Οι Ρεπουμπλικάνοι προωθούν ένα νομοσχέδιο για κυρώσεις, ενώ οι Δημοκρατικοί συζητούν εάν θα υπογράψουν ή όχι το μέτρο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε αρχικά την απόφαση του ΔΠΔ «εξωφρενική» και είπε ότι δημιουργεί μια ψευδή εξίσωση μεταξύ των ενεργειών ενός δημοκρατικού κράτους και μιας μαχητικής ομάδας.

Εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών παρουσίασαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ. Οι εκκλήσεις για ψήφιση αυτού του μέτρου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Το νομοσχέδιο θα ανακαλούσε τις βίζες καθώς και θα εμπόδιζε την πρόσβαση στην περιουσία ενός ατόμου στις Η.Π.Α.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ ενημέρωσε για τη θέση της κυβέρνησης την Τρίτη: «Οι κυρώσεις στο ΔΠΔ δεν είναι αποτελεσματικό ή κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση των αμερικανικών ανησυχιών». Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα «συνεργαστεί με το Κογκρέσο για άλλες επιλογές για την αντιμετώπιση της υπέρβασης του ΔΠΔ».

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον πρώην εισαγγελέα του ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης βίζας και του αποκλεισμού της πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, για τη διερεύνηση φερόμενων εγκλημάτων πολέμου από αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και Ισραηλινούς στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ είχαν άρει αυτές τις ποινές το 2021, με τον Μπλίνκεν να τις αποκαλεί «ακατάλληλες και αναποτελεσματικές» εκείνη την εποχή.

«Η αμερικανική διοίκηση φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι, παρ’ όλη τη δυσφορία της με την επιλογή του εισαγγελέα, ότι δεν θέλει να επαναλάβει την προσέγγιση Τραμπ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόσκο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και συγγραφέας ενός βιβλίου για το ΔΠΔ. «Αυτό αφορά τόσο την οπτική, αλλά πιθανώς εν μέρει τη βαθιά αβεβαιότητα ότι οι κυρώσεις θα κάνουν καλό».

Στη συνέντευξη, ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στους ισχυρισμούς του δικαστηρίου ότι ο ίδιος και οι ισραηλινές αρχές απέκλεισαν σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια από την είσοδο στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

«Βάζουμε μισό εκατομμύριο τόνους τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι εχθροί του Ισραήλ ήταν οι μαχητές της Χαμάς, όχι ο παλαιστινιακός λαός. «Υπάρχει άφθονο φαγητό εκεί – 3.000 θερμίδες ανά άτομο. Αυτό είναι σχεδόν 1.000 πάνω από το πρότυπο που απαιτείται».

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ βγαίνει «από το δρόμο του» για να προστατεύσει τους αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ξεκίνησε ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ στέλνει «εκατομμύρια» γραπτά μηνύματα, ρίχνει φυλλάδια και κάνει τηλεφωνήματα για να πει στους πολίτες να φύγουν από το κακό.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι εντελώς ψευδείς», υποστήριξε.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στη Ράφα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέμεινε την Τρίτη ότι η επιχείρηση του Ισραήλ δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να περάσει την «κόκκινη γραμμή» του προέδρου ή να πυροδοτήσει μια αλλαγή πολιτικής προς τον σύμμαχο.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Τραμπ: Στην τελική ευθεία για την απόφαση – Ξεκίνησε η συνεδρίαση των ενόρκων

Γαλλία: Πήγε στη δουλειά και ξέχασε το 16 μηνών μωρό του στο αυτοκίνητο – Βρέθηκε νεκρό το απόγευμα

Σοκαριστικό δυστύχημα σε αεροδρόμιο της Ολλανδίας: Κινητήρας αεροπλάνου «κατάπιε» άνθρωπο μπροστά στα μάτια επιβατών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πυρά Νετανιάχου, Μπάιντεν, Ρεπουμπλικανών, ΔΠΔ,pyra netaniachou, bainten, repoublikanon, dpd