Ρισάρ Σανφρέ: Μεγαλομανής κόμης του Σεντ Ζερμέν, βαμπίρ του θεάματος ή ο τελευταίος αλχημιστής; (videos)

Η ιστορία του Ρισάρ Σανφρέ είναι μοναδική στο είδος της. Ένας νέος και όμορφος άνδρας με παρουσιαστικό και τρόπους αριστοκρατικούς, ισχυρίστηκε ότι ήταν ένας διάσημος αλχημιστής του 18ου αιώνα που ήταν σχεδόν «αθάνατος».

Ο Ρισάρ Σανφρέ, γεννήθηκε το 1940 στη Λυόν, και απασχόλησε τον Τύπο της Ευρώπης, τη δεκαετία του 1970 και 1980. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την παιδική του ηλικία, ο Σανφρέ μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και όταν ενηλικιώθηκε αρχίζει να ασχολείται με τη ζωγραφική και τη γλυπτική χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση.

Κόμης
του Σεντ Ζερμέν

Ο Σανφρέ άρχισε να γίνεται γνωστός το 1972, όταν σε μια συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι ήταν «17.000 ετών» και πως στην πραγματικότητα ήταν ο κόμης του Σεντ Ζερμέν, μια αινιγματική και χαρισματική προσωπικότητα που έζησε τον 18ο αιώνα στο περιβάλλον του βασιλιά της Γαλλίας, Λουδοβίκου 15ου. Ο κόμης του Σεντ Ζερμέν ήταν αληθινή προσωπικότητα, στο Λονδίνο ενεπλάκη σε υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Γαλλίας, ήταν αλχημιστής που μπορούσε να μετατρέπει τον μόλυβδο σε χρυσό, ενώ λέγεται ότι διέσωσε τα οικονομικά του Λουδοβίκου 15ου φτιάχνοντας γι’ αυτόν ένα διαμάντι 130 καρατίων. Ο Σανφρέ υποστήριξε ότι είχε κυριευθεί από το πνεύμα του μεγάλου αλχημιστή, έχοντας για δάσκαλο και πνευματικό καθοδηγητή τον μεγάλο Γάλλο αλχημιστή Νικολά Φλαμέλ. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν ο τελευταίος από τους αυθεντικούς Ναΐτες ιππότες, και ότι συνέχιζε να περιδιαβαίνει τον χρόνο και να συναντά κατά διαστήματα τον βασιλιά Λουδοβίκο 15ο και την ευνοούμενή του Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, οι οποίοι συνέχιζαν να ζουν ανά τους αιώνες. Ισχυρίστηκε επίσης πως είχε εντρυφήσει στην αλχημεία, και βάσει των γνώσεων που έλαβε από τους άλλους αλχημιστές, μπορούσε να μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσό.

Μετατροπή των μετάλλων

Αυτό κλήθηκε να το αποδείξει στη γαλλική τηλεοπτική εκπομπή «Τρίτο Μάτι», τον Ιανουάριο του 1972. Πράγματι, ενώπιον όλων των συντελεστών πήραν ένα μολύβδινο έλασμα που το προμήθευσε η εκπομπή, ακούμπησαν την άκρη του σε μια ουσία (τη «φιλοσοφική λίθο» όπως την αποκαλούσαν οι αλχημιστές) την οποία είχε μαζί του ο Σανφρέ, και στη συνέχεια το έβαλαν σ’ ένα πολύ μικρό χυτήριο όπου κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία το μολύβδινο έλασμα έγινε τελικά χρυσό. Ο Σανφρέ δεν ακούμπησε τίποτε με τα χέρια του, απλά έδινε οδηγίες, και στο τέλος της διαδικασίας το μολύβδινο έλασμα είχε μετατραπεί σε χρυσό, έχοντας την ίδια ακριβώς διάμετρο με το αρχικό έλασμα, διάμετρο που μόνο οι άνθρωποι της εκπομπής γνώριζαν. Την επιτυχία του πειράματος επιβεβαίωσε ένα επίσημο ινστιτούτο μετάλλου κι ένα χημικό εργαστήριο που εξέτασαν λεπτομερώς το έλασμα.

Έτσι, ο Σανφρέ έγινε διάσημος και μάλιστα επανέλαβε το πείραμα με επιτυχία, το 1975, και στην τηλεόραση της Ισπανίας, παρουσία πολλών Ισπανών δημοσιογράφων, μεταλλειολόγων και κοσμηματοποιών.

Η σχέση με την Δαλιδά

Ο Ρισάρ Σανφρέ, το 1972, γνώρισε τη διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Δαλιδά, και έγιναν ζευγάρι, ενώ ταυτόχρονα ήταν γραμματέας και οδηγός της. Έμειναν εννέα χρόνια συνολικά μαζί και στην πορεία τραγούδησαν 1 ή 2 τραγούδια ως ντουέτο. Η Δαλιδά είχε γνώση της μυθομανίας του Σανφρέ, αλλά γοητευόταν από την «ανώδυνη τρέλα» του και την αλλιώτικη γοητεία του. Η σχέση τους δοκιμάστηκε το καλοκαίρι του1976, όταν η Δαλιδά και ο Σανφρέ επιστρέφοντας από ένα δείπνο, βρήκαν κάποιον διαρρήκτη στο σπίτι τους. Ο Σανφρέ τον τραυμάτισε πυροβολώντας τον με μια καραμπίνα που του έδωσε η Δαλιδά. Το θύμα έκανε αργότερα μήνυση, και ο Σανφρέ προφυλακίστηκε αλλά τελικά απελευθερώθηκε χάρη στην υποστήριξη της Δαλιδά που πλήρωσε και την εγγύηση. Στη δικαστική διαμάχη όμως που ακολούθησε αποδείχθηκε ότι ο Σανφρέ όταν ήταν νεαρός είχε μια ποινή για μικροκλοπή, και ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα που είχε αρραβωνιαστεί σε ηλικία 19 ετών. Αυτό δηλητηρίασε τη σχέση τους και χώρισαν τελικά με τη Δαλιδά, το 1981.

Τραγικό τέλος

Ο Ρισάρ Σανφρέ (43 ετών), που συνέχισε να ζει μυστηριωδώς, βρέθηκε νεκρός μαζί με την καινούρια του φίλη Πόλα Λους (51 ετών), το καλοκαίρι του 1983, σ’ έναν απόμερο αγροτικό δρόμο της κοινότητας Ραματουέλ, κοντά στο Σεντ Τροπέ. Βρέθηκαν νεκροί μέσα στο αυτοκίνητο έχοντας αυτοκτονήσει από την εισπνοή των καυσαερίων της εξάτμισης, έχοντας προηγουμένως πάρει και χάπια βαρβιτουρικών.

Έτσι, ο κόμης του Σεντ Ζερμέν, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα του μετεμψύχωση, θα συνεχίσει να ζει αποκλειστικά και μόνο στη φαντασία των σύγχρονων αλχημιστών…

Διαβάστε επίσης:

Παρίσι σε γραμμή… Αθήνας για Νετανιάχου: «Δεν θα τον συλλάβουμε, χαίρει ασυλίας»

Κομισιόν: Εγκρίθηκε με πλειοψηφία η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τουρκία: Σε 231 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για «τρομοκρατία», ανάμεσά τους και 12 δημοσιογράφοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρισάρ Σανφρέ, Μεγαλομανής, Σεντ Ζερμέν,risar sanfre, megalomanis, sent zermen