Στρατόπεδα συγκέντρωσης: Θάνατοι προσφύγων με αυτόπτες μάρτυρες ποντίκια (Videos/Photos)

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, έχουμε δυστυχώς συνηθίσει στο άκουσμα πολύνεκρων ναυαγίων στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πρόσφυγες χάνουν την ζωή τους στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή καθώς το «ταξίδι στο όνειρο» σταματάει με τραγικό τρόπο.

Το τελευταίο διάστημα, τείνει να συνηθίσουμε και στο άκουσμα θανάτων προσφύγων και μεταναστών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χώρας. Χωρίς ενδεχομένως να το έχουμε συνειδητοποιήσει στο εβδομαδιαίο δελτίο ειδήσεων υπάρχει περνά σχεδόν πάντα στα «ψιλά» η

απώλεια ενός τουλάχιστον κατατρεγμένου συνανθρώπου μας.

Τελευταίο θύμα, μόλις το βράδυ της περασμένης Κυριακής 9 Μαΐου ένας 51χρονος Ιρανός πρόσφυγας ο οποίος έχασε την ζωή του από καρδιακό επεισόδιο. Διέμενε στην ΒΙΑΛ της Χίου από το 2018, παρότι ήταν γνωστό ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.

Πάλι στο ίδιο στρατόπεδο, την Τρίτη 4/5, είχε χάσει την ζωή του ένας 28χρονος Σομαλός.

Ο νεαρός πρόσφυγας πέθανε από παθολογικά αίτια κατά την διάρκεια της νύχτας και εντοπίστηκε νεκρός στην σκηνή του το πρωί της Τρίτης. Το θέαμα που αντίκρισαν οι συνοριοφύλακες και οι συμπατριώτες, το οποίο και επιβεβαίωσε κυνικά μέσω ανακοίνωσης το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν φρικτό. Ο νεκρός πρόσφυγας ήταν καλυμμένος από εκατοντάδες τρωκτικά που κατέτρωγαν τις σάρκες του.

Μία μέρα νωρίτερα, την Δευτέρα 3 Μαΐου, η 35χρονη προσφύγισσα Mimi Mujingila από το Κογκό πέθανε στο καμπ της Μαλακάσας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η 35χρονη εδώ και πολλές μέρες παραπονιόταν συνεχώς ότι είχε έντονους πόνους αλλά αρχικά της δόθηκαν μόνο παυσίπονα.

«Μετά από καιρό που κατάφερε να πάει σε νοσοκομείο χειρουργήθηκε. Επιστρέφοντας στο στρατόπεδο συνέχιζε να μην αισθάνεται καλά, να κλαίει από τον πόνο και να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τουαλέτες. Έψαχνε για σπίτι στην Αθήνα γιατί οι συνθήκες στη Μαλακάσα δεν της επέτρεπαν να αναρρώσει. Τελικά η κατάστασή της χειροτέρεψε, ξαναπήγε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνοντας παράλληλα ότι η άτυχη προσφύγισσα είναι ο έκτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του στη Μαλακάσα μέσα σε ένα χρόνο.

Και ο πρόσφατος κατάλογος θανάτων μεταναστών δεν σταματά εδώ! Οι 3 παραπάνω θάνατοι των τελευταίων ημερών ήρθαν να προστεθούν στους επίσης πρόσφατους θανάτους του 24χρονου Κούρδου πρόσφυγα Ιμπραήμ Εργκούν, Κούρδου πρόσφυγα, ο οποίος αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο της Κορίνθου μετά από 16 μήνες κράτησης όταν του ανακοίνωσαν την παράτασή της για άλλους 18 μήνες. Μάλιστα ο Ιμπραήμ Εργκούν είχε κάνει άλλες 2 απόπειρες.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 44χρονου Macky Diabete από τη Γουϊνέα, στο κέντρο κράτησης της Κω, ο οποίος παρότι ούρλιαζε 3 μέρες και πέθανε σφαδάζοντας από τους πόνους αποφρακτικού ειλεού, αφού οι υπεύθυνοι αρνούνταν να πάει σε νοσοκομείο.

Χιλιάδες πρόσφυγες χωρίς φροντίδα, αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας

Σύμφωνα με τον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό (ΣΥΠΡΟΜΕ) οι απώλειες ανθρώπων μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και δεν έχουν την περίθαλψη και την φροντίδα που θα έπρεπε:

Συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΜΕ, είναι:

-Οι πρόσφυγες δεν έχουν ίδια δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία και ίδιες δυνατότητες για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους ντόπιους.

-Οι περισσότεροι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ. Όλοι, δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών, όπως έγινε με τις ηλιακές ομάδες των ντόπιων. Μόνο πρόσφατα, σε ορισμένα στρατόπεδα καταρτίστηκαν λίστες για τους άνω των 18 ετών για όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

–Δεν έχουν τακτική και πλήρη κάλυψη για επίσκεψη σε γιατρό μέσα στα στρατόπεδα, μόνο σε ορισμένα για λίγες ώρες τη μέρας μπορεί να υπάρχει γιατρός, αλλά χωρίς επαρκή μέσα και εξοπλισμό για εξετάσεις.

-Δεν έχουν ελευθερία κίνησης και δυνατότητα για μετάβαση από τα στρατόπεδα σε μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

«Να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους τους πρόσφυγες. Να δημιουργηθούν οι δυνατότητες για πρόσβαση σε πλήρη και επαρκή περίθαλψη και νοσηλεία για όλους. Ίση αντιμετώπιση των προσφύγων από το σύστημα υγείας. Δωρεάν φαρμακευτική αγωγή και τεστ. Χορήγηση self-test σε όλα τα προσφυγόπουλα. Ελευθερίες, δικαιώματα, προστασία όλων των προσφύγων, διαμονή σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στις γειτονιές μας για όλους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΠΡΟΜΕ.

Το τείχος, ύψους πάνω από 2 μέτρα, στο στρατόπεδο της Ριτσώνας

Την ίδια ώρα, που η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής και Ασύλου θα έπρεπε να είναι η βελτίωση των συνθηκών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φαίνεται ότι υπάρχουν άλλες… προτεραιότητες. Έτσι βρέθηκε το απαραίτητο κονδύλι για την αντικατάσταση των συρματοπλεγμάτων γύρω από το στρατόπεδο της Ριτσώνας με ένα τείχος ύψους πάνω από 2 μέτρα. Πλέον οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να βλέπουν τι συμβαίνει έξω, ούτε οι έξω τι συμβαίνει μέσα στο στρατόπεδο.

Τέλος, το υπουργείο σχεδιάζει και το άμεσο κλείσιμο του καμπ στον Σκαραμαγκά, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι πάνω από 3.5000 πρόσφυγες, καθώς ο χώρος έχει περάσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο ΕΤΑΔ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση ΝΔ έχει δρομολογήσει την πώληση του χώρου.

Έχει ήδη προχωρήσει σε δύο άγονους διαγωνισμούς και θέλει να επιταχύνει την πώληση και το άδειασμα της δομής από πρόσφυγες. Το θέμα είναι ότι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το πού θα μεταφερθούν μόλις κλείσει η δομή.

Το μόνο σχέδιο, που φαντάζει ρεαλιστικό και πάνω από όλα ανθρώπινο, είναι η άμεση ενεργοποίηση περισσότερων προγραμμάτων για την αξιοπρεπή στέγαση όλων των προσφύγων μέσα στις «γειτονιές του κόσμου» με ευθύνη της πολιτείας.

Ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας: Η πανδημία αναγκάζει κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις να δουν τα πράγματα αλλιώς (Video)

Χατζηγιαννάκης στο topontiki.gr: Ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό «αιφνιδιασμό»

Υπό τον έλεγχο Μητσοτάκη τα μεγάλα δημόσια έργα, με τροπολογία Καραμανλή

Keywords
Τυχαία Θέματα