ΣΥΡΙΖΑ: 10 μηνύματα από το πρώτο κρας τεστ στην κοινοβουλευτική ομάδα – Οι πραγματικοί συσχετισμοί και τι ακολουθεί

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά και μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ομιλία του, αλλά κυρίως τα όσα ακολούθησαν με τις επιλογές του για τη στελέχωση της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι ενδεικτικά για το πώς θα προχωρήσει η φανερή, αλλά και η υποβόσκουσα διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού.

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:

1.Η ομιλία του

Κασσελάκη ήταν εξόχως πολιτική. Είχε δηλαδή πολιτικό περιεχόμενο και μάλιστα βασισμένο όλο στις κεντρικές γραμμές που έχει χαράξει το κόμμα μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες μέχρι τώρα. Ούτε επικοινωνιακά tweet, ούτε σοσιαλμιντιακές ατάκες, ούτε απολιτίκ προσεγγίσεις και «αβαθείς» αναλύσεις, ούτε θεωρίες που παραπέμπουν σε… «μεταπολιτικές» θεωρίες. Ο Κασσελάκης προσπάθησε έτσι να καθησυχάσει το συριζαϊκό κοινό ή και να απαντήσει στη γενικότερη κριτική ότι δεν είναι «πολιτικός». Το εάν η απάντηση θα είναι πειστική και πόσο γρήγορα θα αποδειχθεί πειστική, είναι μεν ερώτημα, αλλά τουλάχιστον φάνηκε ότι καταλαβαίνει το ρόλο του και προσπαθεί.

2.Ο Κασσελάκης επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της ενότητας. Είτε το πιστεύει, είτε έχει δεύτερες σκέψεις, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων ακολουθεί αυτό το μοτίβο στη ρητορική του. Δεν δείχνει πάντως κάποια επιθυμία να ρίξει λάδι στη φωτιά με ρητορικές προκλήσεις. Συνεκτιμάται προφανώς αυτή η επιλογή και με τις άλλες επιλογές του. Αλλά το πλαίσιο που περιγράφει δεν είναι συγκρουσιακό ή ρεβανσιστικό.

3.Για πρώτη φορά μπήκε σε ψηφοφορία μία τέτοια πρόταση αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η στελέχωση των θέσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μάλιστα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε άλλο κόμμα ακολουθείται αυτή η διαδικασία της ψηφοφορίας. Κανείς αρχηγός δεν βάζει στην κρίση των βουλευτών, το ποιον/α θα τοποθετήσει στη διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ή κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Με την κίνηση αυτή επιχείρησε να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν υπολογίζει τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Μάλλον το αντίθετο συνέβη εδώ: Αναγνώρισε σε κάθε έναν βουλευτή το δικαίωμα να τοποθετηθεί για τις επιλογές του. Επί της αρχής πρόκειται για μία κίνηση επιτομή της εσωκομματικής δημοκρατικής λειτουργίας, σε βαθμό… παρεξηγήσεως, υπό την έννοια ότι «αρχηγικά» δικαιώματα τα έθεσε υπό κρίση των μελών της Κ.Ο.

4. Τοποθετώντας τον Παύλο Πολάκη σε μία θέση που περίπου δεν την ήξερε κανείς μέχρι αυτές τις μέρες (την κατείχε πριν ο εξαιρετικά… διακριτικός Αλέκος Φλαμπουράρης) έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διαπραγματεύεται εσαεί τις επιλογές του. Θα παίρνει τις αποφάσεις του, είτε λαμβάνοντας τις απόψεις των άλλων, είτε όχι και θα τις θέτει πάντως στην κρίση του κόμματος. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά και οδηγώντας και τους άλλους να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους με τη στάση που επιλέγουν – υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας κλπ. Πάντως παραλυτικές ισορροπίες, διανομή τιμαρίων και ατέρμονες διαπραγματεύσεις ή θεαματικές εκπτώσεις από τις απόψεις του (ορθές ή λάθος) δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει.

5.Είναι η επιλογή του Πολάκη μήνυμα ότι η νέα ηγεσία ετοιμάζεται για «τελική σύγκρουση» με την απέναντι πλευρά, όπως θεωρούν κάποιοι; Δύσκολο να απαντηθεί. Ουδείς άλλωστε μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ανεξαρτήτως εάν οι αρχικές προθέσεις είναι αυτές ή άλλες.

Έχω πάντως υπόψη μου και το εξής: Ο Πολάκης θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς κάποιο πόστο, ας μην υπάρχουν αυταπάτες και ορισμένοι ας μην αδικούν την λογική. Το ότι είναι σε αυτό το πόστο σημαίνει, πιθανολογώ βασίμως, ότι δεν θα είναι σε κάποιο άλλο πιο «σκληρό» κομματικό. Πάσα ερμηνεία δεκτή, αλλά μάλλον αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν οι συγκρούσεις τύπου «τελικής λύσης», παρά θα ενταθούν.

6. Στη διαδικασία που ακολούθησε μετά την ομιλία Κασσελάκη και επί της πρότασής του για τη στελέχωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν υπήρξε καμία πολιτική τοποθέτηση ή αιτιολόγηση του λευκού. Δεν γνωρίζω πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο – ως προς τη διαδικασία εννοώ – αλλά είμαι βέβαιος ότι τρόπος για να διατυπώσει κάποιος την πολιτική του θέση και την επιλογή του, πάντα βρίσκεται. Εδώ ο Νίκος Φίλης πήρε σβάρνα τα κανάλια και έλεγε όλα όσα ήθελε να πει, δεν θα βρισκόταν μία φόρμουλα να εκφραστεί το πολιτικό υπόβαθρο του «λευκού», που επέλεξαν 16 βουλευτές απέναντι στην πρόταση του αρχηγού. Εκτός κι αν την υποχρέωση της πολιτικής τοποθέτησης την έχει μόνο ο αρχηγός.

7. Αναζητώντας το παρασκήνιο για τα 16 λευκά, είναι εύκολο να διαπιστωθεί ότι υπήρξαν και διαφοροποιήσεις λόγων «προσωπικών» (έστω και με πολιτικές προεκτάσεις) ζητημάτων. Είναι σαφές ότι το ψυχικό χάσμα μεταξύ πολλών πλευρών και πολλών προσώπων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί το κόμμα.

8. Σε επίπεδο εντυπώσεων η ψηφοφορία επί της πρότασης Κασσελάκη έδωσε μικτή εικόνα. Ένας νέος αρχηγός με τέτοια αμφισβήτηση και καχυποψία από την ηττημένη πλευρά, μάλλον πρέπει να είναι ικανοποιημένος που έλαβε έγκριση με 60% για τις επιλογές του, όταν αυτές περιλαμβάνουν και τον Παύλο Πολάκη – ο οποίος ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική άποψη που έχει ο καθένας, είναι ένα πρόσωπο που δεν έχει παντού φίλους.  

Επίσης, το να αντιδρά το 32% στις επιλογές του, κατά την πρώτη απόπειρα στελέχωσης κρίσιμων θέσεων, δεν είναι και αμελητέο, αλλά προφανώς υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να λάβει υπόψη του.

Όμως έχει σημασία να αναλυθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί, πέρα από τις εντυπώσεις.

Οι 16 που ψήφισαν λευκό, δεν αποτελούν ενιαίο μέτωπο.

Η Γεροβασίλη εστιάζει τη διαφωνία της προφανώς στον Πολάκη. Ούτε απέναντι στον Κασσελάκη είναι, ούτε συντάσσεται με το όποιο κλίμα επιφυλακτικότητας για την ηγεσία.

Η Νοτοπούλου επίσης δεν έχει σχέση με κάποιο «αντιΚασσελακικό» μπλοκ. Πιθανόν το θέμα της είναι οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνοντας εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές (Φερχάτ Οζγκιούρ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν) μάλλον δεν πρέπει να συνυπολογίζονται στην εξίσωση της εσωκομματικής σύγκρουσης. Εκτιμώ ότι θα βρουν «ισορροπία» τελικά.

Επίσης μία ή και δύο περιπτώσεις, όπως – ένα παράδειγμα τολμώ – η Μαρίνα Κοντοτόλη και η Σία Αναγνωστοπούλου δεν έχουν καμία διάθεση να συμπτύξουν μέτωπο κατά του Κασσελάκη. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

9. Οι κινήσεις από δω και πέρα είναι δύσκολες για όλους. Και ο Κασσελάκης πρέπει σύντομα να δείξει ότι βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δρόμο ανάκαμψης, αλλά και οι απέναντι δεν μπορούν να χρεωθούν ούτε αντάρτικο, ούτε λευκή απεργία.

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ισορροπία τρόμου, μένει να φανεί.

10. Ο Κασσελάκης τρέχει παντού για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις που η μάχη είναι μάλλον χαμένη. Αλλά το προσπαθεί. Δεν βλέπω την ίδια ζέση από όλους τους άλλους. Αλλά είναι σαφές ότι η πολιτική κρίνεται στο πεδίο. Τα άλλα περί… μεταπολιτικής και άλλα ωραία, είναι για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και τις παλαιοκομμουνιστικές γιάφκες.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης: «Την Κυριακή οι πολίτες να καταψηφίσουν την αλαζονεία της εξουσίας του Μητσοτάκη» (photos)

ΣΥΡΙΖΑ για Predator Files: Διεθνής ο διασυρμός της κυβέρνησης για τις υποκλοπές – Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη των ευθυνών Μητσοτάκη

Κασσελάκης από Κόρινθο: «Αλλάξαμε το παιχνίδι πάμε να το κερδίσουμε» – Επίσκεψη στο μνημείο Τεμπονέρα στην Πάτρα (Photos / Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza