ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί και από ποιους επανέρχεται η συζήτηση για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, επανέρχεται από ορισμένες πλευρές η συζήτηση για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Ειδικότερα τις τελευταίες μέρες, η συζήτηση αυτή επανέρχεται πιο δυναμικά από στελέχη που συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία, όπως, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος.

Άλλωστε, μέρος της επιχειρηματολογίας για τη μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ότι παραβίασε τις

αποφάσεις του συνεδρίου υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Πέρα, από το ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, αποτελεί σταθερό προσανατολισμό και ρητορική της μέχρι πρότινος εσωκομματικής αντιπολίτευσης που τώρα έχει περάσει στην πλειοψηφία, η επαναφορά της συζήτησης αυτής φαίνεται να εξυπηρετεί και μία αναγκαιότητα, τη δεδομένη στιγμή.

Τα στελέχη της παλαιάς φρουράς θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ευρύτερο κύκλο προοδευτικών πολιτών, αριστερών, απογοητευμένων του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν σταδιακά από την εκλογή Κασσελάκη και μετά, είτε πήγαν στη Νέα Αριστερά είτε σπίτι τους.

Και αυτό γιατί όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση (ΜRB) αυτοί που ψήφισαν στις ευρωεκλογές και προτίθενται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή το 7% – θέλουν Κασσελάκη για πρόεδρο. Επομένως, η πλειοψηφία δεν έχει παρά να απευθυνθεί καταρχάς σε εκείνο το κομμάτι που στις εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου του 2023 επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα για αξιωματική αντιπολίτευση.

Κοινώς, δεν μπορούν παρά να απευθυνθούν στο 17,8% αλλά και σε ευρύτερο προοδευτικό κόσμο, όσους δηλαδή μπορεί να συμφωνούν με την αντίληψη πως χωρίς τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δύσκολα θα απειληθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και να πέφτει, αλλά και πώς ένας ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη είναι ένας μικρός και συρρικνωμένος ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το σχέδιο.

Βεβαίως σε αυτή τη φάση, με την εικόνα που εκπέμπει το κόμμα υπάρχει η παραδοχή ότι αυτό βρίσκεται στα πρόθυρα της ρευστοποίησης, από την οποία επωφελείται το ΠΑΣΟΚ. Το δεδομένο αυτό το αναγνώρισε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, για να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστατευθεί γιατί είναι απαραίτητος πολιτικός φορέας για την ελληνική κοινωνία και για να αποτελέσει τον «πυρήνα της προοδευτικής αντεπίθεσης με στόχο μία προοδευτική Κυβέρνηση».

Και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μπορεί να μη θέτει υποψηφιότητα η ίδια, αλλά διαδραματίζει καίριο ρόλο στις εξελίξεις, σε δηλώσεις της την Δευτέρα σημείωσε χθες (Ant1, 9,84)πως «η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική διακυβέρνηση» τονίζοντας πως η ίδια παραμένει σταθερή στην άποψη «ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη», και όλοι, απ’ όλες τις πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Όσο για το που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η συλλογική απόφαση όλα τα τελευταία χρόνια μιλά για «το δημοκρατικό κέντρο μέχρι την αριστερά».

«Η κοινή μας απόφαση είναι να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συνεργασίας» είπε ο Νίκος Παππάς (9,84) χθες και κάλεσε πιο ειδικά σε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για την προστασία των δανειοληπτών και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Νίκη Κεραμέως: Συναντήθηκε με γαλάζιους βουλευτές για το πρώτο μασάζ μετά την ερώτηση των 11 και την διαγραφή Σαλμά

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναμένουμε o πρωθυπουργός να μη διακόψει την εκκαθάριση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα