ΣΥΡΙΖΑ: Η μετεκλογική στροφή για τις «συγκλίσεις» με φόντο τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά – «Παρών» Κασσελάκη στη Διάσκεψη Τσίπρα το απόγευμα

Στην «πρεμιέρα» του Ινστιτούτου Τσίπρα με την Διεθνή Διάσκεψη που οργανώνει με το Ίδρυμα Ζάεφ, θα βρεθεί το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης για την τελετή βράβευσης του Μάθιου Νίμιτς που θα κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και διοργανωτές.

Το πρωί θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους που βρίσκονται στην Αθήνα για την Διάσκεψη. Συγκεκριμένα, στις 10.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ενώ στις 11.15 π.μ.

θα έχει συνάντηση με τον βουλευτή Magnus Skjold, υπεύθυνο διεθνών υποθέσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Ισλανδίας.

Επίσης στις 14.15 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Dr. Bassim Khoury, former minister of National Economy.

Στο μεταξύ, το μήνυμά του για τη συνεργασία της Κεντροαριστεράς μέσω της πρότασης που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της περασμένης Πέμπτης θα αναπτύξει εκ νέου στην τρίτη του μετεκλογική συνέντευξη, στο κεντρικό δελτίο του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Σημειώνεται πως περίπου την ίδια ώρα στο Ωδείο Αθηνών, οι Τσίπρας και Ζάεφ θα έχουν συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την βράβευση Νίμιτς.

Ο μετεκλογικός ελιγμός με ανάμιξη στη συζήτηση για την κεντροαριστερά

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του παρέμβαση μετά τις εκλογές, εγκατέλειψε την κάθετη προεκλογική του στάση, κατά των συνεργασιών, κάνοντας έναν ελιγμό με την πρόταση – πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινοβουλευτικές συνεργασίες. Απορρίπτει πάντως οποιαδήποτε σκέψη για συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, την οποία περιλαμβάνουν άλλοι στα προσκλητήριά τους (Τεμπονέρας, Ζαχαριάδης, κ.ά), απορρίπτοντας με τη σειρά τους την προοπτική συνεργασίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου (πχ. Ζαχαριάδης).

Η μετεκλογική στροφή όσον αφορά την εκφώνηση για την κεντροαριστερά, σε επίπεδο προσέγγισης τουλάχιστον, ήρθε μετά το 14,92%, το οποίο δεν έδωσε καθαρό στίγμα ηγεμονίας, αλλά έφερε τα δύο κόμματα περίπου στα ίδια μέτρια επίπεδα, χωρίς βέβαια να ανατραπεί η κατάταξη που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά και των δύο κομμάτων, επέτρεψαν σε όσους εδώ και καιρό τάσσονται υπέρ της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς να κλιμακώσουν τη συζήτηση, παράλληλα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που από ορισμένους θεωρείται ότι θα είναι το επίκεντρο και όχημα των διεργασιών ανασυγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης.

Ο κίνδυνος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μείνει εκτός «παιχνιδιού» – την ώρα που η συζήτηση φουντώνει – τόσο λόγω της μέχρι πρότινος άκαμπτης στάσης Κασσελάκη, που θεωρήθηκε ότι αποτελεί εμπόδιο στις διεργασίες ανασύνθεσης, όσο και λόγω του ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς έδειξαν πως δεν τον θεωρούν συνομιλητή, ενώ κάνουν ανοίγματα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε να διαγράφεται από το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ακολούθως οι προτάσεις έπεσαν βροχή από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (Τεμπονέρας, Ραγκούσης- Θεοχαρόπουλος, Σπίρτζης) από την επομένη το πρωί.

Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να παρέμβει στην κεντρική πολιτική συζήτηση και να υπερσκελίσει τις φωνές στο εσωτερικό, πρότεινε κοινοβουλευτική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας ως ένα πρώτο βήμα, που αν ευοδωθεί και προχωρήσει περαιτέρω με τη στήριξη της κοινωνίας, τότε είπε θα πρέπει να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο «επανιδρυμένο» σχήμα στις οποίες διεμήνυσε ότι θα είναι «παρών».

«Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας είπε» σημείωσε χθες η Βούλα Κεχαγιά στον ΣΚΑΪ, ότι «εφόσον η συνεργασία την οποία έχουμε απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προχωρήσει θα επεκταθεί ενδεχομένως και σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις σε σωματεία, σε μεγάλα επιμελητήρια. Αυτά μπορούν να είναι ένα πρόκριμα που εφόσον ευοδωθεί, και δούμε ότι και οι άλλες πλευρές θέλουν γιατί δεν υπάρχει αντίδραση, να υπάρξει συνεργασία κοινοβουλευτικών ομάδων μέσα στη Βουλή, να ψηφίζουμε προτάσεις νόμου που θα ασκούν πίεση στην κυβέρνηση».

Με φόντο και διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και αναφέρονται σε ένα ενδεχόμενο «επιστροφής» Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά θέλησε να στείλει το μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν συγκλίσεις χωρίς τον ίδιο, ότι δε θα κάνει στην άκρη για κανέναν «από μηχανής θεό», παραμένει εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας ενός ευρύτερου σχήματος ο ίδιος θα μετέχει ως υποψήφιος σε εκλογές από τη βάση.

«Νομιμοποίηση» της συζήτησης στο εσωτερικό

Τα όσα είπε πάντως ο Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν να απελευθερώνουν και τους εσωκομματικούς «αντιφρονούντες» που ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των συγκλίσεων.

Είναι ενδεικτικό πως ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, είπε ότι είδε με ενδιαφέρον τα όσα είπε ο Κασσελάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τον Στ. Κασσελάκη να μιλάει για συμπράξεις εντός Βουλής (…) κι από εκεί και πέρα είδα να μιλάει για κοινή κάθοδο και συμπόρευση στον μαζικό χώρο, νεολαία, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια. Η μία πρόταση θεωρώ δεν είναι αντιπαραθετική με την άλλη, τώρα στη μεθοδολογία, στο αν θα είναι ο συντονισμός κοινός ή αν θα εξελιχθεί στην πορεία, νομίζω ότι αυτό δεν είναι το μείζον που διαφοροποιεί τις δύο προτάσεις». Από εκεί και πέρα σημείωσε με νόημα, ερωτηθείς για το ότι ο Κασσελάκης αποκλείει από τις συζητήσεις τη Νέα Αριστερά, πως «πολιτική θέση είναι να πεις με ποιους θες να πας και τι θες να κάνεις, όχι με ποιους δεν θέλεις». Αν θέλουμε τη συνεργασία, είπε «το κρίσιμο είναι να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν» βάζοντας σε προτεραιότητα τα κρίσιμα επίδικα.

Υπενθυμίζεται πως ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος, μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά, που κατέθεσε την επομένη του εκλογικού αποτελέσματος, πρόταση για κοινό συντονιστικό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς αλλά και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων (ΜέΡΑ25, ΚΟΣΜΟΣ, κλπ) και ήταν ένας από εκείνους στους οποίους η ηγεσία φάνηκε να δείχνει την έξοδο την περασμένη Τετάρτη («κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ»).

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ξεκινά η Διεθνής Διάσκεψη με υψηλούς προσκεκλημένους από τη διεθνή σκηνή και εγχώρια «παρών» με σημασία εν μέσω πολιτικών διεργασιών

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης απαντά σε Δούκα και επίδοξους αρχηγούς – Υπαρκτό το σενάριο για εσωκομματικές εκλογές τον Ιούλιο

Ανασχηματισμός: Στενά τα περιθώρια επανεκκίνησης – Τελευταία ζαριά για την κυβέρνηση οι αλλαγές

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κεντροαριστερά – Παρών Κασσελάκη, Διάσκεψη Τσίπρα,syriza, kentroaristera – paron kasselaki, diaskepsi tsipra