Τα 4 λάθη που κάνουν όλοι στο μαγείρεμα!

ΥΓΕΙΑ

Είναι γνωστό, ότι η υγιεινή διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αν και κατά πόσον είναι εξοικειωμένος κανείς με το σπιτικό μαγείρεμα, ώστε να μην... παραγγέλνει διαρκώς απ' έξω, ή να μην τρώει γενικά “έτοιμο φαγητό”.

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερο, λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη από ό,τι το έτοιμο φαγητό σε ένα εστιατόριο, σύμφωνα με σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015, στο επιστημονικό περιοδικό Public Health

Nutrition.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σπιτικό μαγείρεμα δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να είναι εξίσου, ή ακόμα και περισσότερο παχυντικός από τα έτοιμα φαγητά. “Ένα σπιτικό γεύμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινό με ένα γεύμα εστιατορίου, αν χρησιμοποιείτε ανθυγιεινά υλικά, λάθος μεθόδους μαγειρέματος, ή αν δεν προσέχετε το μέγεθος στις μερίδες σας”, υποστηρίζει η δρ Jackie Topol, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη.

Δείτε λοιπόν τα 4 πιο κοινά λάθη που σχεδόν όλοι κάνουμε στο μαγείρεμα και καταλήγουμε να παχαίνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε:

Λάθος στο μαγείρεμα #1: Βάζετε πάρα πολύ λάδι

“Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουν, επειδή υπολογίζουν τις μερίδες με το μάτι”, λέει η δρ Topol. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μαγείρεμα με λάδι. Είναι εύκολο να βάλετε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και αυτό είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες.

Η λύση: Το ελαιόλαδο ανήκει στα υγιή λάδια και γενικά είναι καλό να χρησιμοποιείτε καλά λιπαρά στο μαγείρεμα, αλλά η δρ Topol προτείνει να μην βάζετε πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού (το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες) για τα περισσότερα γεύματα. Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε πάρα πολύ.

Λάθος στο μαγείρεμα #2: Οι “τηλεοπτικές” συνταγές παχαίνουν

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής και στη συνέχεια φτιάχνουν τα γεύματα μόνες τους με τις σημειώσεις που κράτησαν έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν συνταγές, τις οποίες βρήκαν στο διαδίκτυο.

Η λύση: Μην φοβάστε να κάνετε αλλαγές στις συνταγές, λέει η δρ Topol. Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί κανονικά ζυμαρικά, εσείς αλλάξτε τα με ζυμαρικά ολικής άλεσης για περισσότερες ίνες. Επίσης, μη διστάσετε να μειώσετε κατά το ήμισυ ή και να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη σε ένα μαρινάρισμα, ή σε μια σάλτσα σαλάτας.

Λάθος στο μαγείρεμα #3: Δεν βάζετε αρκετά μπαχαρικά και καρυκεύματα

Στις περισσότερες κουζίνες μπορεί να βρει κανείς ένα σωρό από αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, αλλά συχνά ξεχνάμε να τα χρησιμοποιούμε. Αλλά τα μπαχαρικά προσθέτουν πολύ γεύση με μηδενικές θερμίδες, κάτι που μετατρέπει ένα “βαρετό” γεύμα διαίτης σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Επιπροσθέτως, τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η λύση: Πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά στην μαγειρική σας. Αν βρείτε μερικές “νέες γεύσεις” που σας αρέσουν, τότε θα απολαμβάνετε πιο νόστιμα γεύματα χωρίς να αυξάνετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

Λάθος στο μαγείρεμα #4: Το... επάρατο “τσιμπολόγημα” όταν μαγειρεύετε

Η συνήθεια να δοκιμάζουμε και να τρώμε λίγο-λίγο από το φαγητό όσο μαγειρεύουμε προσθέτει θερμίδες στον τελικό... λογαριασμό. Το τσιμπολόγημα συνήθως δεν το λαμβάνουμε υπόψιν όταν μετράμε θερμίδες και αυτό είναι λάθος.

Η λύση: Εάν σας αρέσει να τσιμπολογάτε κάτι ενώ μαγειρεύετε, τότε κόψτε μερικά λαχανικά σε ένα πιατάκι δίπλα σας και τρώτε από αυτά (λίγο αγγούρι, λίγο μαρούλι, λίγη ντομάτα κλπ).

Πηγή: iatropedia

μαγείρεμαλάθηοδηγίεςσυμβουλέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα