Τι σημαίνει για την Ελλάδα το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο Τζιτζικώστα – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Από το πρωι χθες υπήρχε διάχυτη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το χαρτοφυλάκιο που θα έπαιρνε η χώρα μας όταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ανακοίνωνε το νέο κολλέγιο των επιτροπών.

Το τηλέφωνο είχε χτυπήσει από νωρίς και ο κ. Μητσοτάκης είχε μάθει ικανοποιημένος ότι στον Απόστολο Τζιτζικώστα ανατίθεται το χαρτοφυλάκιο των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού ένα χαρτοφυλάκιο που οπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι το πιο σημαντικό που έχει πάρει ποτέ η χώρα μας καθώς τα χρήματα που έχει να διαχειριστεί ξεπερνούν

τα 26 δις ευρώ.

Χωρίς αμφιβολία η προσωπική φιλική σχέση που διατηρεί ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Κομισιόν και η σταθερή στήριξη στην υποψηφιότητα της έπαιξαν ένα κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο στην αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου που αποκτά η χώρα μας.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του μετά την ανακοίνωση του χαρτοφυλακίου ανέφερε με νοημα «ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας».

Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών”.

Για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές γίνεται κατανοητό ότι η προσθήκη του τουρισμού στο χαρτοφυλάκιο της χώρας μας έγινε μετά από διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων που αντανακλά τον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τον πολωνό συνάδελφο του Ντόναλντ Τουσκ είχαν υπογράψει κοινή επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας της κ. Φον Ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και ήταν από εκείνους που σταθερά σε συνεντεύξεις είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει plan B μια άλλης υποψηφιότητας όταν πολλοί πίστευαν ότι οι συσχετισμοί θα οδηγήσουν σε έναν άλλο πρόεδρο και η κυρία Φον Ντερ Λαιεν θα ήταν ένα πρόσωπο που εμφανίστηκε νωρίς για να καεί.

Επίσης μετά τις ευρωεκλογές μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ είχε πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τα αξιώματα που θα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Ο κ.Τζιτζικώστας θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το ευρωκοινοβούλιο και είναι δεδομένο ότι απαιτείται μια ουσιαστική και λεπτομερης προετοιμασία προκειμένου να περάσει με επιτυχία τις ακρόασεις των ευρωβουλευτών, οι ερωτήσεις των οποίων σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά Σκληρές

Από το 2004 το ευρωκοινοβούλιο έχει απορρίψει αρκετούς υποψήφιους. Μάλιστα το 2004 δεν εγκρίθηκε ο υποψήφιος της Ιταλίας και της Λεττονίας, το 2009 η υποψήφια της Βουλγαρίας, το 2014 ο υποψήφιος της Σλοβενιας και το 2019 ο υποψήφιος της Ουγγαρίας και της Γαλλίας, εννοώ για τις φετινές ακρόασεις υπάρχει προβληματισμός για τους υποψήφιους της Ουγγαρίας , της Σλοβενίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Μάλτας.

Εφόσον όλα πάνε καλά για την Ελλάδα που είναι και η αναμενόμενη εξέλιξη ο κ. Τζιτζικώστας θα διαχειριστεί την επόμενη πενταετία σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους όπως το Connecting Europe Facility, το ΕΣΠΑ των δικτύων όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ενα χρηματοδοτικό εργαλείο για χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκκρεμότητα οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στην εκλογική κούρσα, εν αναμονή της ρητορικής Κασσελάκη

ΝΔ: Η κυβέρνηση απέκτησε… αντιπολίτευση – Πού το πάνε οι 11 γαλάζιοι βουλευτές που πιέζουν για τα κόκκινα δάνεια

ΠΑΣΟΚ: Εντάσεις μεταξύ εκπροσώπων Ανδρουλάκη και Δούκα – Η ΕΔΕΚΑΠ διαψεύδει για ύβρεις και σπρωξίματα

Keywords
Τυχαία Θέματα