Το BBC κάνει fact-checking στους ισχυρισμούς του Τραμπ για την Ουκρανία – Τι ισχύει σε σχέση με αυτά που είπε

Ο Ντόναλντ Τραμπ, φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για τον πόλεμο με τη Ρωσία, σε μια σειρά από δηλώσεις από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ έκανε επίσης ισχυρισμούς για τη δημοτικότητα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επεσήμανε ότι η Ουκρανία δεν έχει ακόμη διεξάγει προγραμματισμένες εκλογές λόγω στρατιωτικού νόμου.

Στη συνέχεια, επανέλαβε δηλώσεις κατά του

Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social την Τετάρτη.

Οι κατηγορίες του Τραμπ – ορισμένες από τις οποίες έμοιαζαν με κοινά ρωσικά αφηγήματα για τον πόλεμο – έγιναν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Αμερικανών αξιωματούχων με ρωσική αντιπροσωπεία στο Ριάντ, στο πλαίσιο συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

Ο Ζελένσκι αργότερα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «ζει σε έναν χώρο παραπληροφόρησης» που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

Το BBC Verify πραγματοποίησε έλεγχο γεγονότων στους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ισχυρισμός: «Ο Ζελένσκι είναι δικτάτορας χωρίς εκλογές»

Ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές από το 2019, όταν ο Ζελένσκι – «πρώην κωμικός χωρίς πολιτική βάση» – ανέλαβε την εξουσία.

Επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό σε ανάρτησή του, κατηγορώντας τον Ουκρανό ηγέτη ότι είναι «δικτάτορας χωρίς εκλογές».

Η πρώτη πενταετής θητεία του Ζελένσκι έληγε τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, η Ουκρανία τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκλογές έχουν ανασταλεί.

Ο στρατιωτικός νόμος της Ουκρανίας θεσπίστηκε το 2015 – λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και χρόνια πριν ο Ζελένσκι και το κόμμα του έρθουν στην εξουσία.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ χαρακτήρισαν τις εκλογές του 2019 «ανταγωνιστικές» και ανέφεραν ότι «οι θεμελιώδεις ελευθερίες τηρήθηκαν γενικά». Ο Ζελένσκι κέρδισε με 73% στον δεύτερο γύρο.

Έχει δεσμευτεί να προκηρύξει εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές όσο διαρκεί η σύγκρουση, καθώς πολλές πόλεις δέχονται ρωσικές επιθέσεις και εκατομμύρια πολίτες είναι εκτοπισμένοι ή ζουν υπό ρωσική κατοχή.

Ο Τραμπ έθιξε το θέμα λίγες ώρες μετά από ανάλογη δήλωση του Κρεμλίνου, που αμφισβητούσε τη νομιμότητα του Ζελένσκι καθώς η θητεία του είχε τυπικά λήξει. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον είχε χαρακτηρίσει «παράνομο» σε συνέντευξη τον Ιανουάριο.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο» να τεθεί το θέμα των εκλογών εν μέσω πολέμου.

Ισχυρισμός: «Ο Ζελένσκι έχει 4% δημοτικότητα»

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η δημοτικότητα του Ζελένσκι έχει πέσει στο 4%.

Δεν είναι σαφές από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός, καθώς ο Τραμπ δεν παρείχε αποδείξεις.

Η διεξαγωγή ακριβών δημοσκοπήσεων σε καιρό πολέμου είναι δύσκολη, καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα και η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της επικράτειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Kyiv International Institute of Sociology (KIIS), το 57% των Ουκρανών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Ζελένσκι, ποσοστό που ήταν 77% στα τέλη του 2023 και 90% τον Μάιο του 2022.

Κάποιες άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ζελένσκι να υπολείπεται του πρώην αρχηγού του στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, στον πρώτο γύρο πιθανών μελλοντικών εκλογών, υποδεικνύοντας μια πιθανή αναμέτρηση μεταξύ των δύο.

Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν δημοσκόπηση που φέρεται να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του. Τη δημοσκόπηση είχε διεξαγάγει στο Telegram ο Ουκρανός βουλευτής και επικριτής του Ζελένσκι, Ολεξάντρ Ντουμπίνσκι, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία στην Ουκρανία και φέρεται να έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες – κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Ισχυρισμός: «Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε»

Ο Τραμπ φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο, λέγοντας: «Δεν έπρεπε ποτέ να το ξεκινήσετε».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο το 2014, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να τον σταματήσει.

Ωστόσο, η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αφού είχε ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014.

Η εισβολή έγινε με την επίσημη αιτιολόγηση της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και για να αποτραπεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας, η στήριξη σε ακροδεξιούς υποψηφίους ήταν 2%, ενώ ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, ηγείται ενός κεντρώου κόμματος.

Το 2021, το ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία ήταν υποψήφια για ένταξη στο μέλλον, αλλά δεν υπήρχε κάποια επίσημη διαδικασία.

(Με στοιχεία από BBC)

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς τεσσάρων ομήρων – «Τους σκότωσε ο εγκληματίας πολέμου Νετανιάχου με πυραύλους» (videos)

Γερμανικές εκλογές: Οικονομία, απελάσεις και… προσωπικές εξομολογήσεις στο debate Σολτς – Μερτς (photos/video)

Τραμπ: «Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν αναμένεται στον Λευκό Οίκο πιθανόν τη Δευτέρα»

Keywords
Τυχαία Θέματα