Το δίλημμα των αμερικανικών εκλογών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν προεκλογικό έτος και καλούνται στην προεδρική κάλπη του Νοεμβρίου για να επιλέξουν μεταξύ ενός συμπαθητικού ηλικιωμένου και ενός νάρκισσου εξτρεμιστή, που είναι κατά τι νεότερος. Έτσι εξηγείται και η αδιαφορία των εκλογέων για την κούρσα προς τον Λευκό Οίκο.

Ο ένας υποψήφιος (Ντόναλντ Τραμπ) με κάθε ευκαιρία εξηγεί ότι θα γίνει δικτάτορας για το καλό της χώρας, αλλά καταφέρνει να αναδείξει ως μείζον ζήτημα κατά πόσο ο αντίπαλός του τα έχει χάσει. Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει

ότι η μνήμη του είναι θαυμάσια, αλλά μπερδεύει ημερομηνίες, Προέδρους, χώρες και δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να τον απαλλάξουν από κατηγορίες για κακή διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων λόγω «σημαντικά περιορισμένης» μνήμης.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έπειτα από έρευνα που διήρκεσε έναν χρόνο απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία για τον τρόπο διαχείρισης απόρρητων εγγράφων, με τον (Ρεπουμπλικανό) εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ να εξηγεί ότι «σε μια πιθανή δίκη ο κύριος Μπάιντεν θα εμφανιζόταν ενώπιον των ενόρκων ως ένας συμπαθητικός γέροντας με φτωχή μνήμη»…

Παρά ταύτα ο Μπάιντεν θεωρείται μια πιο… λογική επιλογή για την προεδρία από τους παράγοντες του αμερικανικού κατεστημένου, ενώ για τον Τραμπ υπάρχει η εκτίμηση πως αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο θα είναι ακόμα πιο απρόβλεπτος.

Μπρος γκρεμός…

Το παράδοξο, λοιπόν, είναι πως οι Αμερικανοί θα κληθούν να ψηφίσουν το λιγότερο κακό. Από τη μία ένας Πρόεδρος που εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορεί να είναι αρχηγός του στρατεύματος με τη λήξη μιας πιθανής δεύτερης θητείας, σε ηλικία 86 ετών. Κι από την άλλη, ένας άνθρωπος που με την προσβλητική και προβληματική ρητορική του θεωρείται πολιτικά αντιπαραγωγικός.

Ακόμα και την ηγεσία του ΝΑΤΟ εξόργισε ο Τραμπ, λέγοντας ότι η Ρωσία «μπορεί να κάνει ό,τι διάβολο θέλει» σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως προς τις δαπάνες για τη Συμμαχία…

«Έτσι δίνεις πράσινο φως στον Πούτιν για νέους πολέμους» τού απάντησε ο Μπάιντεν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Δεν μιλάει σαν ένας παραδοσιακός πολιτικός» εξήγησε ο γερουσιαστής Ρούμπιο, ένα από τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ηλικία του Μπάιντεν και τα προβλήματα με τη μνήμη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώνουν οι εκλογείς. Σε δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos, το 86% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε πως ο Μπάιντεν είναι ήδη αρκετά μεγάλος σε ηλικία για να κυβερνήσει μέχρι το 2028. Από το ποσοστό αυτό, το 59% θεωρεί πως – όπως ο Μπάιντεν – και ο Τραμπ είναι ήδη αρκετά μεγάλος για δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο Τζο Μπάιντεν διανύει ήδη το 82ο έτος της ηλικίας του (είναι γεννημένος τον Νοέμβριο του 1942). Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι στο άνθος της ηλικίας του – έχει γεννηθεί Ιούνιο του 1946.

Υπό κανονικές συνθήκες, δύο άνθρωποι αυτής της ηλικίας θα έπρεπε να είχαν ήδη αναρωτηθεί μήπως είναι καλύτερα να καταθέσουν τις άδειες οδήγησης. Αλλά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αμερικανών.

Θα μπορούσαν οι Δημοκρατικοί να βρουν κάποιον εναλλακτικό υποψήφιο; Φαίνεται απίθανο, παρότι η αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε ότι είναι έτοιμη. Αλλά ο Μπάιντεν ελέγχει το κόμμα και δεν υπάρχει χρόνος για την ανάδειξη εναλλακτικού υποψηφίου.

Τι λένε οι γιατροί…

Με τους δύο πιθανότερους διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας να έχουν ήδη περάσει το όριο συνταξιοδότησης, ο λόγος περνά στους επιστήμονες. Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν υπέρ και κατά στο να έχει μια χώρα ηλικιωμένους ηγέτες.

Η νευροεπιστήμη και η ψυχολογία θεωρούν ότι οι γνωστικές επιδόσεις ποικίλλουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί κατά πόσο κάποιος μεγάλης ηλικίας μπορεί και να ηγηθεί μιας χώρας.

Ορισμένοι «σούπερ ηλικιωμένοι» διαθέτουν τη διανοητική οξύτητα που δεν έχουν άλλοι, κατά αρκετές δεκαετίες νεότεροι. Υπάρχει λοιπόν κάτι που να προσδιορίζει το πόσο ηλικιωμένος είναι κάποιος για να ηγηθεί;

Όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται ο όγκος του εγκεφάλου. Στους υγιείς ανθρώπους ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η περιοχή του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη απώλεια όγκου σε σχέση με την ηλικία – περίπου 5% ανά δεκαετία. Κι εδώ βρίσκεται το κλειδί στη συζήτηση για τις ηγετικές ικανότητες, επειδή επηρεάζει τομείς όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ο καθορισμός στόχων και ο έλεγχος των παρορμήσεων. Η εκτελεστική λειτουργία αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά την τρίτη δεκαετία και αυτό επιταχύνεται όταν πατήσουμε τα 70. Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται και από παράγοντες που επιφέρει η ηλικία, όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα για τους ηλικιωμένους. Υπάρχουν τομείς όπου ο εγκέφαλος ενός ηλικιωμένου έχει καλύτερες επιδόσεις. Μπορεί να μειώνεται η ικανότητα λήψης νέων πληροφοριών, αλλά βελτιώνεται η ικανότητα να επεξεργάζεται και να συνθέτει πληροφορίες.

«Αυτό που συμβαίνει με τους εγκεφάλους ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ότι βελτιώνονται σε αυτό που αποκαλείται κρυσταλλωμένη νοημοσύνη» εξηγεί η Ρόουζ ΜακΝτέρμοτ, που ειδικεύεται στην πολιτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Brown.

Ένα άλλο ζήτημα που παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα είναι ότι η πολιτική συμπεριφορά αποδεσμεύεται από δεδηλωμένες πολιτικές θέσεις.

Μπορούν οι Αμερικανοί να πάνε στις κάλπες έχοντας κάνει… ιατρική διατριβή για τις ικανότητες των επίδοξων ηγετών τους; Προφανώς όχι. Κάποιοι παροτρύνουν τον Τζο Μπάιντεν να κάνει τεστ για την άνοια. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε τεστ το 2018 και ανακοίνωσε με υπερηφάνεια τα αποτελέσματα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο Τραμπ λέει τώρα ότι ο Μπάιντεν δεν τολμά να κάνει το τεστ γιατί «δεν θα το περάσει»…

Φέρνοντας όμως την προεκλογική εκστρατεία στο επίπεδο της παρουσίασης ιατρικών εξετάσεων, οι Αμερικανοί μπορεί να ξεχάσουν κάτι βασικό: τις πολιτικές θέσεις των δύο μονομάχων, που μάλλον θα έπρεπε να είναι και το θέμα προς συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι, «ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν» (photos/videos)

Iσραήλ: Ο Νετανιάχου απορρίπτει τη διεθνή αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης

Γάζα: Η διεθνής κοινότητα θεατής της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το δίλημμα των αμερικανικών εκλογών,