Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι η σύζυγος του Άσαντ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου

Η βρετανικής καταγωγής σύζυγος του έκπτωτου προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ζητά διαζύγιο, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Άσμα αλ Άσαντ ήθελε να τερματίσει το γάμο της και να φύγει από τη Ρωσία, όπου αυτή και ο σύζυγός της έλαβαν άσυλο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του πρώην προέδρου από έναν συνασπισμό ανταρτών και τον έλεγχο της Δαμασκού.

Ερωτηθείς για τις αναφορές

σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε, «Όχι, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Διέψευσε επίσης τις αναφορές ότι ο Άσαντ είχε περιοριστεί στη Μόσχα και ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είχαν δεσμευτεί.

Η Ρωσία υπήρξε πιστός σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ και του πρόσφερε στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ωστόσο, δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή αναφέρουν ότι οι Άσαντ ζούσαν υπό αυστηρούς περιορισμούς στη ρωσική πρωτεύουσα και ότι η πρώην πρώτη κυρία της Συρίας είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου και ήθελε να επιστρέψει στο Λονδίνο.

Η κα Άσαντ έχει διπλή υπηκοότητα Συρίας και Βρετανίας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ντέιβιντ Λάμι είπε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είναι άτομο υπό κυρώσεις και δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε ότι θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι μου» για να διασφαλίσει ότι κανένα μέλος της οικογένειας Άσαντ «δεν θα βρει θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σε μια δήλωση που αποδόθηκε στον Μπασάρ αλ Άσαντ την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να φύγει από τη Συρία, αλλά μεταφέρθηκε από μια ρωσική στρατιωτική βάση κατόπιν αιτήματος της Μόσχας.

Η Άσμα αλ Άσαντ, 49 ετών, γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από Σύριους γονείς το 1975 και μεγάλωσε στο Acton, στο δυτικό Λονδίνο.

Μετακόμισε στη Συρία το 2000 σε ηλικία 25 ετών και παντρεύτηκε τον σύζυγό της λίγους μήνες αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του στην προεδρία.

Κατά τη διάρκεια των 24 ετών της ως πρώτης κυρίας της Συρίας, η κυρία Άσαντ ήταν αντικείμενο περιέργειας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα αμφιλεγόμενο προφίλ της Vogue του 2011 την αποκάλεσε «ένα τριαντάφυλλο στην έρημο» και την περιέγραψε ως «την πιο φρέσκια και μαγνητική από τις πρώτες κυρίες». Το άρθρο έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Vogue.

Μόλις ένα μήνα αργότερα, η κα Άσαντ επικρίθηκε επειδή παρέμεινε σιωπηλή, ενώ ο σύζυγός της κατέστειλε βίαια τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στην αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η σύγκρουση στοίχισε τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, με τον σύζυγό της να κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

Το 2016, η κα Άσαντ είπε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι είχε απορρίψει μια συμφωνία για την ασφαλή διέλευση της από το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος για να σταθεί στο πλευρό του συζύγου της.

Ανακοίνωσε ότι λάμβανε θεραπεία για καρκίνο του μαστού το 2018 και είπε ότι είχε αναρρώσει πλήρως ένα χρόνο αργότερα.

Διαγνώστηκε με λευχαιμία και ξεκίνησε θεραπεία για τη νόσο τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε το γραφείο του τότε προέδρου Άσαντ.

Μια δήλωση ανέφερε ότι θα «αποσυρθεί προσωρινά» από τις δημόσιες υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Νέα Υόρκη: Της έβαλε φωτιά και την έκαψε μέσα στο μετρό (Προσοχή, σκληρό video)

Βαριές απώλειες για τη Βόρεια Κορέα στο ουκρανικό μέτωπο – 1.100 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί

Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει από τη Γερμανία την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρεμλίνο, Άσαντ,kremlino, asant