Το μεταναστευτικό επιστρέφει μέσω Γερμανίας στην Ευρώπη και προκαλεί ισχυρές ανησυχίες στην Αθήνα

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Mετανάστευσης και Aσύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωνε ότι οι  μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας είναι αυξημένες κατά 60% σε σχέση με πέρυσι με τα ευαίσθητα σημεία να παραμένουν τα νησιά του νότιου Αιγαίου.

Η ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Παναγιωτόπουλος για  πιθανή κατακόρυφη αύξηση των ροών από μία σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ γίνεται τώρα συνολική ανησυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού όσον αφορά το μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει ελέγχους στα χερσαία σύνορα της ακυρώνοντας επί της ουσίας την συνθήκη Σέγκεν.

Όμως

η ανησυχία του πρωθυπουργού εντείνεται και για τα σχέδια των Γερμανών να κάνουν απελάσεις μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα.

«Αυτό το οποίο σίγουρα μία χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί είναι να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται, δηλαδή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χθες ο πρωθυπουργός από την Αυστρία όπου είχε συνάντηση με τον καγκελάριο Κάρλ Νεχάμερ στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την γερμανική πλευρά για τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επέλεξε τυχαία το αυστριακό έδαφος να στείλει τα συγκεκριμένα μηνύματα καθώς η γερμανική πολιτική προκαλεί αντιδράσεις και στη Βιέννη με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί μετανάστες που θα απορρίπτονται στα σύνορα της Γερμανίας.

Και όλα αυτά λίγο πριν τις αυστριακές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου με το ακροδεξιό κόμμα FPÖ να προηγείται και το κεντρικό θέμα συζήτησης να είναι το μετά το μεταναστευτικό.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απάντησε και στις οποίες πιέσεις ασκούνται από γερμανικής πλευράς η ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει επιδόματα για μετανάστες και πρόσφυγες προκειμένου οι ίδιοι να μην επιθυμούν να έχουν ως τελικό προορισμό τη Γερμανία: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα η οποία ουσιαστικά πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης –πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά–, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες» ήταν η σαφής τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι έτοιμος να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και η ενίσχυση του AfD στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και Σαξονία στη συνέχεια οδηγούν την γερμανική κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της  στο μεταναστευτικό και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιθυμούν να εγκλωβίσουν ή να επαναπροωθήσουν πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ενδιαφέροντα και δηλωτικά ως προς το άγχος της γερμανικής πλευράς είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία κατέθεσε συνολικά 74.622 αιτήσεις το 2023 προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να δεχθούν πίσω μετανάστες στη βάση του κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά τελικά μόνο 5.053 επέστρεψαν στις χώρες υποδοχής.

Με τα νέα αυτά δεδομένα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συνάντηση που θα έχει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Γερμανό ομόλογό του στις 17 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της συνόδου των δυτικών Βαλκανίων.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολη η επόμενη μέρα για «87» και Κασσελάκη

Απογοήτευση σε πολλές κοινωνικές ομάδες από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Η κυβέρνηση έχει άγχος με τον Δούκα – “Βροχή”… οι επιθέσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανίας, Ευρώπη, Αθήνα,germanias, evropi, athina